Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mondros Mütarekesi'nden Büyük Millet Meclisi'nin Açılmasına

Milli Mücadele Başlarken

M. Tayyib Gökbilgin

Milli Mücadele Başlarken Sözleri ve Alıntıları

Milli Mücadele Başlarken sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken kitap alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal daha güzel anlatılamazdı
“Milli mücadeleye başlarken bin bir güçlükler içinde milli hedefe doğru yürümek, gayeden bir zerre inhiraf etmemek ve türlü tereddütlere ve ihanetlere sarsılmaz bir azimle karşı koymak, ancak yüksek bir fikir ve ruh kuvveti ile, fevkalâde ve müstesna hasletlere malikiyet ile mümkün olabilirdi ve bu da Mustafa Kemal Paşa’da tecelli etmişti.”
"İzmir işgali pek çok facialarla tamamlanmıştı. Harekete tahammül edemiyen Askerlik Şubesi Reisi Fethi Bey 'Hukuk-u Beşer' gazetesi sahibi Hasan Tahsin Recep, tüccardan Bakırcızade Hafız Sabri Beyler, otuzdan fazla yüksek rütbeli subay şehit, gümrükteki mallar ve şehirdeki bazı mağaza ve dükkânlar tamamen yağma edilmişti."
Sayfa 93 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
"Mustafa Kemal Paşa ve Rauf Bey'in askerlikten istifa edip de bir millet ferdi olarak çalışmaya karar vermeleri bütün milleti ve bilhassa Şark vilâyetleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti mensuplarını çok sevindirmişti."
Sayfa 181 - Kronik KitapKitabı okudu
"4 Eylül 1919'da Sivas Lisesinde açılan kongrenin gündemini, Erzurum Kongresi'nin nizamnamesi ve beyannamesinin muhteviyatı ve Mustafa Kemal Paşa'nın Sivas'a muvasalatından önce bu şehre gelmiş olan ve kongreye katılan 25 kadar üyenin hazırladığı bir muhtıra teşkil ediyordu."
Sayfa 238 - Kronik KitapKitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa Müfettişliğe Tayin Ediliyor
"Millî Mücadelenin ruhu ve en büyük mahreki olan Mustafa Kemal Paşa, memleketin geçirmekte olduğu kara ve endişeli günlerde, 1919 senesi başlarından beri devamlı olarak İstanbul'da bulunuyor ve hâdiselerin seyrini yakından takip ediyordu. Tevfik Paşa kabinelerinin aczi, sonra kurulan Damat Ferit Paşa hükümetinin İtilâf devletlerine tam manasıyla itaatli ve millî menfaatlere aykırı tutumu karşısında tek ümidin milletin sinesinde mücadeleye atılmak olduğu kararına varmıştı. Yukarıda kuruluşları ve çalışmaları hakkında biraz bilgi verdiğimiz millî cemiyetlerin faaliyetlerini, şüphesiz ki, sempati ve güvenle müşahede ediyor, bunları birleştirmek ve bir elden İdare etmek lüzumuna kani bulunuyordu."
İzmir İşgali Sonrası İstanbul Mitingindeki Hava
"Tezahürat gayet ağırbaşlı ve vakarlı bir hava içinde geçti. Herkes dikkat etmişti ki, Türkler e heyecanlı ve matemli günlerinde bile kendilerini hiddet ve gazaba kaptırmamaya ve en şiddetli gayz ve kinlerini kalplerinde saklamaya muktedir olacak derecede büyük bir ahlaki meziyete ve medeni terbiyeye sahiptiler."
Reklam
İzmir’in İşgali Memlekette Geniş Yankılar Uyandırıyor
"İzmir’in işgali ilk olarak Bayramiç ve Seydişehir’de nefretle protesto edildi. (…) Ertesi günü Babaeski, Gördüs, Burdur, Ezine, Ödemiş, Bursa, Kalecik, Keskin, Konya, Beyşehir, Kastamonu, Kırkkilise, Nevşehir Reddi İlhak Heyetleri tarafından protesto telgrafları yağdı. Müteakip günlerde ise pek çok vilayet ve kasabalardan bu mealde protestolar geldi."
Damat Ferit Paşa hükümeti, Mustafa Kemal Paşa'yı ele geçirmek için şahane bir tasavvur düşündü: “Harp yıllarını mazul bir vali olarak İstanbul'da geçiren ve eskiden Erzurum'da bulunmuş olan Reşit Paşa adında bir hususî talimatla Erzurum valiliğine tayin edildi. Bu zat, kendisini Ilıca’da karşılamış olanlara padişahın Celâlilerin tenkilini de irade ettiğini söyledi ise de Müdafaa-İ Hukuk mensubu olan ateşli ve milliyetçi gençler onu kısa zamanda yola getirmenin ve zararsız bir hale bulundurmanın kolayını buldular.
Sayfa 185Kitabı okudu
Yunanlar Bazı Vilayetlerde Geri Çekiliyor
"Haziran ortalarına doğru Yunanlıların mevzii olarak bazı yerlerde geri çekildikleri görüldü. Osmanlı murahhas heyetinin Paris'e gitmesi, İzmir ve dolaylarında cereyan eden faciaların Avrupa'ya da aksetmesi ve bilhassa millî kuvvetlerin gittikçe daha azimkâr ve kararlı harekete geçmeleri, onları ihtiyata sevk etmiş olacaktı. 12 Haziran’da Soma, Aydın boşaltılmış, Aydın'daki İşgal kuvvetlerine ait eşya ve erzak da İzmir'e naklolunmuştu. Ertesi günü Akhisar ve daha sonra Manisa da tahliye edildi. Yunanlıların çekilmelerini takiben Akhisar'ın Türk kuvvetleri tarafından İşgali Soma cephesi kumandanlığına emrolundu ve halkın göz yaşları arasında ordu birlikleri kasabaya girdiler. Bu, millî azmin, muvakkat da olsa, bir eseri, bir neticesi idi "
Sayfa 142Kitabı okudu
Eğer bizim istiklalimize bir ülke bedel verecek ise öyle bir bedel verecek ki kainatı ihtiva edecek
Sayfa 117Kitabı okudu
104 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.