Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mondros Mütarekesi'nden Büyük Millet Meclisi'nin Açılmasına

Milli Mücadele Başlarken

M. Tayyib Gökbilgin

Milli Mücadele Başlarken Sözleri ve Alıntıları

Milli Mücadele Başlarken sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken kitap alıntılarını, Milli Mücadele Başlarken en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milli mücadeleye başlarken bin bir güçlükler içinde milli hedefe doğru yürümek, gayeden zerre inhiraf etmemek ve türlü tereddütler ve ihanetlere sarsılmaz bir azimle karşı koymak, ancak yüksek bir fikir ve kuvveti ile, fevkalâde ve müstesna hasletlere malikiyet ile mümkün olabilirdi ve bu da Mustafa Kemâl Paşa'da tecelli etmişti.
Damat Ferit Paşa hükümeti, Mustafa Kemal Paşa'yı ele geçirmek için şahane bir tasavvur düşündü: “Harp yıllarını mazul bir vali olarak İstanbul'da geçiren ve eskiden Erzurum'da bulunmuş olan Reşit Paşa adında bir hususî talimatla Erzurum valiliğine tayin edildi. Bu zat, kendisini Ilıca’da karşılamış olanlara padişahın Celâlilerin tenkilini de irade ettiğini söyledi ise de Müdafaa-İ Hukuk mensubu olan ateşli ve milliyetçi gençler onu kısa zamanda yola getirmenin ve zararsız bir hale bulundurmanın kolayını buldular.
Sayfa 185Kitabı okudu
Reklam
"İzmir’in işgali ilk olarak Bayramiç ve Seydişehir’de nefretle protesto edildi. (…) Ertesi günü Babaeski, Gördüs, Burdur, Ezine, Ödemiş, Bursa, Kalecik, Keskin, Konya, Beyşehir, Kastamonu, Kırkkilise, Nevşehir Reddi İlhak Heyetleri tarafından protesto telgrafları yağdı. Müteakip günlerde ise pek çok vilayet ve kasabalardan bu mealde protestolar geldi."
"Kasım 1918 başlarından itibaren kurulan ve çalışmaya başlayan millî teşekküllerden birisi de Edirne Mebusu Faik Kaltakkıran, Belediye Reisi Şevket ve avukat Şeref Beylerin teşebbüsü ile faaliyete geçen "Trakya- Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” idi. Yine aynı sıralarda ve Edirne'de Batı Trakya Komitesi adıyla bir teşekkül daha meydana gelmişti ki, bunun adı sonradan "Batı Trakya Müdafaa-İ Hukuk Cemiyeti” şeklini aldı. Bu teşekkül ve millî hareketler, millî mücadelenin, kurtuluş savaşlarımızın temelleri oldu. Mustafa Kemal Paşa’ya, Anadolu'ya geçerek mücadele açmasına kuvvet ve cesaret veren, Doğu vilâyetlerinin olduğu gibi Trakyalıların da diğer bütün Türk bölgelerinin de yaşamak azminde olduğunu gösteren bu türlü millî hareketlerdi."
Geri110
104 öğeden 101 ile 104 arasındakiler gösteriliyor.