Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milli Mücadelede İttihatçılık

Erik Jan Zürcher

Milli Mücadelede İttihatçılık Gönderileri

Milli Mücadelede İttihatçılık kitaplarını, Milli Mücadelede İttihatçılık sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yazarlarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1918’de, İttihatçıların silahlı direnişe hazırlandığı üstüne yaygın söylentiler vardı. Gördüğümüz gibi Enver Paşa da kendi deyişiyle ‘savaşın ikinci evresinde’ savaşa devam etmeye karar vermişti. Birçok kaynağa göre (Ertürk, Cebesoy, Karabekir ve Sâbis), Kafkaslar’dan mücadeleyi yönetmek için, 1918’de önemli bir askerî kuvvet topladığı Bakü’ye
II. Meşrutiyet'in İlanı için Dağa Çıkışlar Birçok subay padişaha karşı isyan birlikleriyle birlikte dağlara çıktı: Önce Binbaşı Resneli Ahmet Niyazi Resne'de 3 Temmuz'da, 4 gün sonra Tikveş'te Enver ve 20 Temmuz'da Ohri'de Eyüp Sabri. Küçük rütbeli başka subaylar da dağa çıktı. Niyazi'ye harekete geçmesini emreden cemiyet onun başarılı olmasını bekledikten sonra ilk bildirisini 6 Temmuz'da yayınladı.
Reklam
Enver, Niyazi ve Eyüp Sabri hürriyet kahramanları olarak tanınırken, Mustafa Kemal zafere ulaşan İTC’nin üyesi olan çok sayıda subaydan biri olarak arka planda kaldı.
Türk Ocağı, 1911'de Türk milliyetçiliğini güçlendirmek amacıyla Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye öğrencileri tarafından kuruldu.
Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır
Mustafa Kemal, 1917’de Karlsbad’da tedavi edilirken kaleme aldığı ve şu anda Türk Tarih Kurumunun elinde bulunan birkaç not bir yana bırakılırsa, gerçek anlamda anılar yazmamıştır. Özel mektuplarından pek azı günümüze kadar gelmiştir.
Reklam
İttihat Ve Terakki'nin Canlanması Mustafa Kemal Vasıf’ı İttihat ve Terakki'nin canlandırılması ve Enver Paşa'nın ülkeye dönmesi için çalışmakla suçlar. Vasıf, Talât Paşa’nın Karakol’a Berlin'den Mustafa Kemal’i lider olarak kabul etmesi için talimat verdiğini söyleyerek bu suçlamayı reddetmiştir.
Ne olursu olsun, ITC yönetimi (ve Dünya Savaşı) ile ulusal direniş hareketinin başlaması arasında net bir zaman boşluğu yoktur. Bu sonuç bizi başka bir sonuca götürür: Direniş hareketini başlatanın, 1919'da İzmir'in Yunanlılarca işgali olduğu doğru değildir. İzmir’in işgalinin önemi, zaten direnişi örgütlemekte olan grupların, bu işgalle (bir büyük Ermenistan’ tehdidinin katalizör etkisi yaptığı) doğuda olduğu kadar etkili olarak, ülkenin batısında ve başkentte de kamuoyunun harekete geçirilmesini mümkün kılmış olmasıdır.
Ali Fethi (Okyar), Mustafa Kemal'i (1895'ten beri arkadaştırlar) özellikle 1912-1914 arasında sık sık görmüştür, ama anılarında onun hakkında şaşırtıcı bir biçimde çok az şey yazar. Hüseyin Rauf (Orbay) (1881-1964) 1909'dan itibaren Mustafa Kemal'le aralıklarla bağlantı kurmuştur. Ama bir bahriye subayı olarak değişik yerlerde çalışmış ve Mustafa Kemal'le uzun bir dönem boyunca bağlantıda kalmak fırsatını elde edememiştir.
Sayfa 70
122 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.