Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mücadelede İttihatçılık

Erik Jan Zürcher

Milli Mücadelede İttihatçılık Gönderileri

Milli Mücadelede İttihatçılık kitaplarını, Milli Mücadelede İttihatçılık sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yazarlarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enver Anadolu'daki sol kanat muhalefetle ittifak kurmuştu ve kendini Mustafa Kemal'e karşı sol alternatif olarak sunmaya çalışıyordu. Bu da hem Anadolu hareketinin iç istikrarını, hem de Sovyet hükümetiyle ilişkilerini tehdit etmekteydi.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 177
İtilaf Devletleri'nin temsilcileri Osmanlı hükümetinin Samsun vilayetinde Hristiyan köylülerin Türk Müslüman çeteleri tarafından taciz edilmesine son vermesini isteyince, Mustafa Kemal'e Anadolu'ya tayin fırsatı doğdu. Sadrazam Damat Ferit Paşa, Dahiliye Nazırı'ndan meseleyi incelemesini istedi. Dahiliye Nazırı, Ali Fuat'ın (Cebesoy) akrabası Mehmet Ali Bey idi. Asayişin sağlanması ve Türk çetelerinin ellerinden silahlarının alınması için hükümete bu bölgeye bir yüksek rütbeli subay göndermesini tavsiye eden ve bu görev için Mustafa Kemal'i öneren oydu.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 166
Reklam
Ne olursa olsun, İTC yönetimi (ve Dünya Savaşı) ile ulusal direniş hareketinin başlaması arasında kesin bir zaman aralığı yoktur. Bu sonuç bizi başka bir sonuca götürür: Direniş hareketini başlatanın, 1919'da İzmir'in Yunanlılarca işgali doğru değildir. İzmir'in işgalinin önemi, zaten direnişi örgütlemekte olan grupların, bu işgalle (bir "büyük Ermenistan" tehdidinin katalizör etkisi yaptığı) doğuda olduğu kadar etkili olarak, ülkenin batısında ve başkentte de kamuoyunun harekete geçirilmesini mümkün kılmış olmasıdır.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 153
Fevzi (Çakmak) liderliğindeki askeri kadro hâlâ diplomatik bir çözümü (muhtemelen Amerikan yardımıyla bir Amerikan mandası fikrinin İstanbul'da pek çok taraftarı vardı) tercih ederken Mustafa Kemal'in İtilaf Devletleri'ni askeri çatışmaya kışkırttığını düşünüyordu.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 150
Fevzi Paşa, gerçekten de Mustafa Kemal Anadolu'ya gitmek üzere yola çıkmadan önce, Cevat Paşa ile kendisinin bir program yaptığını iddia eder. Bu programda şu noktalar belirtilmekteydi: 1. Planlanmış olan üç Ordu müfettişliğinin derhal kurulması. 2. Anadolu'da mümkün olduğunca çok silah ve cephanenin toplanması ve bunların İtilaf kuvvetlerine teslim edilmemesi. 3. Anadolu'da bir "Millî idare"nin kurulması. 4. "Millî idare"yi destekleyecek "Kuvvayi Milliye"nin teşkili. 5. Düşmana saldırılması.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 149
Bizzat Atatürk'ün İttihatçılar, daha özgül olarak İttihatçı liderler tarafından 1918'de kurulan Karakol örgütü tarafından hareketin lideri olarak ortaya sürüldüğü savını destekleyecek bazı deliller de vardır.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 8
Reklam
İttihatçıların 1918 sonrasında ulusal kurtuluş savaşı sırasında önemli bir rol oynadıkları ve İttihatçılar ile Kemalistler arasında büyük toplumsal ve ideolojik benzerlikler olduğu genellikle kabul edilmekle birlikte, gerçekte devamlılık çok daha derinlere gitmektedir. Gerçekte, Anadolu'daki Müdafaa-i Hukuk hareketleri ve ulusal mücadele İttihatçı liderlik tarafından tasarlanmış ve icra edilmiştir.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 8
239 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı, artık eski kudretinden uzak haldedir. Hususen de Balkan coğrafyasında kan gövdeyi götürmektedir. Devlet, yaralarını sarmak için çeşitli çareler aramaktadır. Böyle karışık bir ortamda kurulan İttihat ve Terakki Cemiyeti, maalesef birçok cinayet ve kanlı darbe girişimi ile hükümeti devirir ve Sultan 2. Abdülhamid tahtından hal' edilir. Bir önceki gönderide paylaştığım kitapta, bu dönemde yaşananları, İttihat ve Terakki'nin yönetim kadrosundaki Enver, Talât ve Cemal Paşaların gözünden okumuştum. Bu kitapta da yine benzer bir hikaye Mustafa Kemal Atatürk'ün gözüyle anlatılıyor. İttihat ve Terakki'deki yeri, kendi kurduğu cemiyet, öğrencilik yıllarından itibaren başlayan siyasi maceraları ve sonrasında ilk cumhurbaşkanı olmasıyla eski İttihatçı kadroların milli mücadele döneminden itibaren onun aleyhine kurduğu birçok suikast girişimi ve milli mücadeleyi akim bırakma çabalarını birçok tavsiye kaynak ile görüyoruz. Osmanlı hakkında da bazı görüşlerini okuduğumuz yazarın, Batılı bir tarihçiye göre normal karşılanabilecek bir düşünce dünyası ile kitabı yazdığını söyleyebilirim. Haksız bulduğum bazı söylemleri dışında verdiği çok sayıda kaynak itibariyle zengin bir içeriğe sahiptir.
Milli Mücadelede İttihatçılık
Milli Mücadelede İttihatçılıkErik Jan Zürcher · İletişim · 2003145 okunma
Mustafa Kemal'in 1927'de okuduğu ünlü Nutuk'u, 1919-1927 yıllarının tarihi olarak değil, 1926 temizlik hareketini haklı çıkarma girişimi olarak görülmelidir.
Sayfa 256Kitabı okudu
1921'de milliyetçi hareketinin radikal kanadı, Mustafa Kemal'in itilaf devletleri ile anlaşmak istediğinden şüphelendi ve onun yerine Enver'i getirmeye çalıştı.
Sayfa 251Kitabı okudu
Reklam
Anadolu'da milli çetelerle, mücadeleyi sürdürme planı, 1918'de yeni değildi 1915'e uzanıyordu. Bu tarihte İttihat ve Terakki Cemiyeti itilaf kuvvetlerinin Çanakkale boğazını yarmasından endişe etmiş ve başkenti terk edip Eskişehir veya Konya'da bir üst kurma yolunda çalışmalar yapmıştı. Bu planlar 1918-1919'daki direnişin temelini oluşturmuş olabilir.
Sayfa 250Kitabı okudu
1911'de İttihatçı lider kadronun bazı önemli üyelerini yönettiği 50 subay, İtalyan işgalcilerine karşı direnen Arap kabilelerini yönetmek amacıyla Libya'ya gitti.
Enver, Mustafa Kemal ile aynı yaştaydı, ama okuldan iki yıl önce mezun olduğu için, rütbesi daha yüksekti, cemiyet onu Hürriyet kahramanı olarak öne çıkarmıştı.
Mustafa Kemal 1904 Aralık'ında Pangaltı'daki Erkan-ı Harbiye mektebinden mezun oldu. Bazı kaynaklar mezuniyet tarihini 11 Ocak olarak verirler, oysa bu yüzbaşına terfi olduğu tarihtir. Sınıf beşincisi olarak mezun olmuştur.
1839 ile 1871 yılları arasında, Babıali iktidar merkezi olarak sarayı gölgede bıraktı.
121 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.