Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mücadelede İttihatçılık

Erik Jan Zürcher

Milli Mücadelede İttihatçılık Sözleri ve Alıntıları

Milli Mücadelede İttihatçılık sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadelede İttihatçılık kitap alıntılarını, Milli Mücadelede İttihatçılık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Celal Bayar'dan :)
Zamanın tesiri ile altta kalanlar bir gün yine zamanın tesiri ile üste çıkabilir. Hayat böyledir..
Enver, Mustafa Kemal ile aynı yaştaydı ama okuldan iki yıl önce mezun olduğu için rütbesi daha yüksekti, cemiyet onu hürriyet kahramanı olarak görüyordu.
Sayfa 56 - E-kitap
Reklam
Hristiyan azınlıklar ıslahatları bütünüyle desteklemiyordu. Çünkü Müslümanlarla yasa önünde eşitlik, kendi dinsel liderleri yönetiminde sürdürdükleri otonom konumlarını ve askerlikten muaf tutulmalarını tehdit ediyordu.
İzmir Suikastı Ardından Ata'nın Yaptığı Konuşma(1926)
Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır ve Türk Milleti emniyet ve saadetini zamin prensiplerle medeniyet yolunda tereddütsüz yürüyecektir.
Sayfa 160 - E-Kitap
Mustafa Kemal, 1917’de Karlsbad’da tedavi edilirken kaleme aldığı ve şu anda Türk Tarih Kurumunun elinde bulunan birkaç not bir yana bırakılırsa, gerçek anlamda anılar yazmamıştır. Özel mektuplarından pek azı günümüze kadar gelmiştir.
Sayfa 36 - E-kitap
1830'lar İkinci Mahmut Dönemi
Batı modellerine dayanan bütün ıslahatlar, esas olarak bir Ortaçağ sistemi olan şeriatın sağlayamayacağı yeni bir hukuk sistemini gerekli kılıyordu. Bundan dolayı, Tanzimat dönemi devlet adamları şeriatın dışında kanunlar getirdiler. (...) Böylece, ilk defa, kamu hayatının belirli alanları resmen şeriatın ve ulemanın yetki alanı dışında bırakılmış ve devletin laikleştirilmesi yolundaki ilk adımlar atılmış oluyordu.
Sayfa 13 - E-Kitap
Reklam
Jön Türkler, 1918'de iktidarları sona erinceye kadar, ilkin (ittihad-ı anasır fikrinin çözüm olmadığının görülmesi üzerine) Panislamizm ile daha sonra, İslam'ın bile imparatorluğa bağlılık için temel oluşturamayacağı ortaya çıkınca Pantürkizmi izlediler.
Nutuk Ve Gerceklikleri
1926 siyasal davalarından bir yıl sonra, Mustafa Kemal, 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Fırkası kongresinde ünlü nutkunu okudu. Bu Nutuk, Türk cumhuriyet tarihçilerinin en çok dayandıkları kaynaktır. Batılı tarih yazımı da bu eseri en önemli bir kaynak olarak kabul etmektedir. 1919-1926 yılları arasındaki Türk tarihinin ve özellikle Mustafa Kemal’in rolünün betimlenmesi olarak okunup kullanılmasına rağmen, bu yapıtın gerçek niteliği başkadır. Bağımsızlık mücadelesinin öyküsü, Mustafa Kemal’ce, direniş hareketinin öteki liderlerinin hareketlerini eleştirmek için bir arka plan olarak kullanılmıştır (Rauf, Refet, Ali Fuat, Cafer Tayyar, Kâzım Karabekir, Kara Vasıf, Bekir Sami, Ali İhsan, Nurettin, Hüseyin Avni, Celâlettin Arif eleştiri hedefleridir) ve Nutuk’un yaklaşık (basımına göre) yüz sayfası, bütünüyle, Lozan Antlaşmasından sonra hareket içindeki ayrılığa - ki bu, özellikle Rauf’un hazırladığı bir komplo olarak gösterilmektedir - hasredilmiştir. Bütün bu eleştiri hedefi kişiler temizlik hareketine tâbi tutulduktan yalnızca bir yıl sonra Nutuk’un okunduğu da göz önüne alındığında, eserin onlara 1926’da gösterilen tutumun haklı gösterilmesi için yazıldığı açıkça ortaya çıkmaktadır. İşin garibi, Nutuk’u kaynak olarak kullanan tarihçi ve biyografi yazarlarının hiçbiri Nutuk’un bu niteliğinin farkında değildir.
Bir milletin geleceğini tayin eden taciz.
İtilaf Devletlerinin temsilcileri Osmanlı hükümetinin Samsun vilayetinde Hıristiyan köylülerin Türk Müslüman çeteleri tarafından taciz edilmesine son vermesini isteyince, Mustafa Kemal’e Anadolu’ya tayin fırsatı doğdu.
Sayfa 127 - E-Kitap
Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır
Reklam
Resmi tarih Yalanları ve Kemalist Dusuncenin Devlete Yerleştirilmesi
Yaklaşan fırtınanın ilk belirtileri Mart 1926’da görüldü: Milliyet gazetesinde –13 Mart’tan başlayarak– Mustafa Kemal’in ünlü anıları, daha doğrusu otobiyografik anekdotları yayınlandı.Bu anıların niteliği ve yayınlanış şekli Birinci Bölüm’de incelenmişti.3 Bu bölüm bağlamında onlarla ilgili en ilginç soru şudur: Mustafa Kemal anılarını niye
Türk Ocağı, 1911'de Türk milliyetçiliğini güçlendirmek amacıyla Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye öğrencileri tarafından kuruldu.
Benim naçiz vücudum bir gün elbette toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır
Sayfa 154Kitabı okudu
İttihat Terakki ve Ulusal Mücadele
Cemiyet, bu dönemde, savaş sonrası ortamda üyelerini ve örgütünü korumak ve eğer gerekirse, bir ulusal mücadelenin temellerini atmak için tedbirlerini aldı.
İttihat Ve Terakki'nin Canlanması Mustafa Kemal Vasıf’ı İttihat ve Terakki'nin canlandırılması ve Enver Paşa'nın ülkeye dönmesi için çalışmakla suçlar. Vasıf, Talât Paşa’nın Karakol’a Berlin'den Mustafa Kemal’i lider olarak kabul etmesi için talimat verdiğini söyleyerek bu suçlamayı reddetmiştir.
107 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.