Mimar Wittgenstein

2006
Altıkırkbeş Basın Yayın

·149 syf.·
2024 71. kitabı
Mimar Wittgenstein --- Şenol Erdoğan Ludwig Wittgenstein okumaya niyetlendikten sonra karşıma çıkan Mimar Wittgenstein kitabı ile başlamış oldum. Üniversite zamanı derslerimize şöyle bir göz atma şeklinde kısa mimarlık ve felsefe tartışmalarını yeniden yâd etmemi sağlamış oldu. Mimar Wittgenstein Wittgenstein’ın, özellikle de Viyana'daki "Wittgenstein Evi" projesindeki rolünü ele alır ve onun felsefesi ile mimarisi arasındaki bağlantıyı irdeleyip ortaya koymaya çalışmıştır. Ludwig Wittgenstein ın hayatında mimarlık hakkında kısa anekdotlar anlatarak mimarlığa nasıl el attığını anlamamızı sağlamıştır. Dönemin Ünlü mimarlarından Adolf Loos un arkadaşı olması ve Loos'un öğrencisinin de yakın arkadaşı olarak Paul Engelmann'ın Kundmanngasse'yi tasarlayanlardan biridir #260355740 . İlerleyen sayfalarda görüyoruz ki Wittgenstein ın kesin olarak planlara el atmamış olabileceği inşanın başlayacağı dönemle biten plan üzerinden fikirler verdiği düşünülmüştür. #260356637 Bununla da yetinmeyip her küçük detay için pencere kapı kolları dahil özel çalışmalar yapıp, ustalarla milimlik hata yapmadan çalışmayı zorlayan biri olarak katı bir kişiliğini görüyoruz. #260356545 Kundmanngasse tasarımına yardım etmeden önce okuldan atılma sebepleri de Wittgenstein karakteri hakkında bize bilgiler sunuyor. #260355757 Felsefe ve Mimarlık hakkındaki bağlantıya gelecek olursak sadece kitaptan değil üniversite yıllarında aldığım eğitimle beraber harmanlamaya çalışacağım. İlk senemde Sayın Yusuf Kenan Güvenç (kısaca KG dememizi isterdi) hocamızı anlamak için onun dersinden önce 2 saat resmi olmayan bir felsefe dersi alırdık... Tabii bu sadece illegal kısmı ... Bütün mimarlık eğitimi boyunca çalışılacak tasarıdan oluşturulacak
Mimarlık Felsefe
Mimar WittgensteinŞenol Erdoğan · Altıkırkbeş Basın Yayın · 200617 okunma
2021 48. kitabı
Issız bir Norveç fiyorduna kulübesini yaptırırken, günün birinde bir ev inşa edeceğine dair aklında büyük ihtimalle hiçbir düşünce yoktu. Münzevi kişiliği hiçbir zaman bir mekâna ihtiyaç duymamıştı aslında. Ki; aitlik hissi kendisinde barınmadı hiç, hep gitmeyi tercih etti. “Kundmangasse"ye gelince: o ev “kendisinden"di lakin asla kendisi için değli. Bize, 'başkasının derinlikleriyle oynama'mayı öğreten, intiharı düşünmeyi sever filozofumuz, felsefesine ayna tutan bir yapıyla karşımızda: "Wittgenstein House". "Felsefe üzerinde çalışma -ki mimaride ki çalışmaya çokça benzer- aslında daha çok kişinin kendi üzerinde çalışmasıdır. Kendi anlayışı üzerinde. Nesneleri nasıl gördüğü üzerinde. (Ve onlardan ne beklediği üzerinde.)"
Mimar WittgensteinŞenol Erdoğan · Altıkırkbeş Basın Yayın · 200617 okunma