Minhâcü'l-Kâsıdîn ve Müfîdü's-Sâdıkîn (2 Cilt Takım)

İbnü`l-Cevzi

Minhâcü'l-Kâsıdîn ve Müfîdü's-Sâdıkîn (2 Cilt Takım) Sözleri ve Alıntıları

Minhâcü'l-Kâsıdîn ve Müfîdü's-Sâdıkîn (2 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Minhâcü'l-Kâsıdîn ve Müfîdü's-Sâdıkîn (2 Cilt Takım) kitap alıntılarını, Minhâcü'l-Kâsıdîn ve Müfîdü's-Sâdıkîn (2 Cilt Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öyleyse kul, yüce Allah'ın ona bahşetmiş olduğu nimetleri küçümsemesine yol açacak şekilde ne diye kendisinden üstte olanlara bakıyor da Allah'ın ona verdiği nimetleri önemli görmesini sağlayacak şekilde kendisinden aşağıda olanlara bakmıyor?
Bir keresinde ağlamakta olan Kürz b. Vebre hazretlerinin yanina gelip neden ağladığını sorarlar. Şöyle cevap verir: "Kapım kapalı, perdem indirilmiş ve dün gece hizbimi okuyamadım. Bunun sebebi işlediğim bir günah olmalı!"
Tahlil YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Ebü Dâvûd ’un Ebü Ümâme radıyahâhu anh yoluyla naklettiğine göre Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim Allah için sever, Allah için buğzeder, Allah için verir ve Allah için vermezse imanı mükemmel olmuştur. ”
Nimetlerden gafil olmanın çeşitli sebepleri vardır. Bu sebeplerden biri, cahillikleri nedeniyle insanların bütün hâllerinde yüce Allah'ın onlara vermiş olduğu şeyleri nimetten saymamalarıdır. İşte bu yüzden insanlar yukarıda zikrettiğimiz nimetlerden dolayı Allah'a şükretmezler. Çünkü söz konusu nimetler bütün insanlarda vardır ve bütün hâllerinde ellerinin altında bolca mevcuttur. Hiç kimse bunların kendisine özel olduğunu kabul etmediğinden onları nimet olarak görmez. Bundan dolayı insanların, havanın ruhundan dolayı yüce Allah'a şükrettiğini göremezsin. Boğazları, nefes almalarını kesecek şekilde bir anlığına sıkılacak olsa ölürler. Bir hamamda veya kuyuda hapsolsalar kederden ölürler. İçlerinden birisinin başına bu işlerden biri gelse ve sonra kurtulsa bunu bir nimet kabul edip yüce Allah'a şükreder. Bu yaptığı şey cehaletin zirvesidir. Çünkü yaptığı şükür, nimetin kendisinden alındıktan sonra bazı hâllerde kendisine iade edilmesine bağlı hâle gelmiştir.
Güdü (hevâ), Allah katında yeryüzünde tapılan ilâhların en iğrenci ve akıl, yaratılmış en değerli varlıktır.
Sayfa 270Kitabı okudu
İlim öğrenmenin fazileti
"Ya ilim öğreten, ya ilim öğrenen, ya onları dinleyen ya da onları seven ol; sakın beşincisi olma yoksa helâk olursun." Fesevi, el-Ma'rifetü ve't-Tarih, 3/398; Ibni Abdilber, Câmiu Beyani'l-İlmi ve Fazlihi, 1/28, 29. "Sakın beşincisi olma" ifadesi, bidat ehli veya ilmi ve âlimleri sevmeyen biri olma, anlamına gelir.
Sayfa 56 - Cilt 1.Kitabı okuyor
627 öğeden 831 ile 627 arasındakiler gösteriliyor.