Mitoloji

Haldun Taner

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zeus çapkın bir tanrıdır. Titan soyundan bunca tanrıçalarla ve kendi kız kardeşleri ile evlenmek ve çocuk üretmekle yetinmemiş, arada kılık değiştirip ölümlüler arasına inmiş, hoşuna giden bayanlarla da gönül eğlendirmiştir. Örneğin, Amphitryon'un eşi Alkmene ile ilişki kurmuştur, gücü ile ün yapan Herakles bu birleşmenin ürünüdür. Semele ile ilişkisinden şarap, bereket ve tiyatronun tanrısı Dionysos olmuştur. Antrope ile, Kallisto ile Danae ile aşk serüvenleri vardır. Zeus'un ölümlü sevgilileri saymakla bitmez. Aigine, Elektra, Europa, lo, Leda, Neoble... Hangi birini saymalı? Her seferinde de kendini belli etmez, yeryüzünden Olympos'a sıkışıverir. Sık sık bu yüzden asıl karısı Hera ile başı derde girer.
Mitoloji neye mi yarar, diye soranlara şöyle cevap verebiliriz: Mitoloji bizi geçmişin zengin bir hayal dünyası ile bağlar, çoğu sanat ve edebiyat eserlerine esin kaynağı olan bir alanı yakınımıza getirir. Mitoloji bilsek , örneğin her günkü dilimizde de bu renkli ve canlı deyimlerden, simgelerden yararlanabiliriz.
Sayfa 10 - YKYKitabı okudu
Reklam
Direnişin mevzisinden Prometheus'un sesi geliyor :)
Zeus, açıkça tannılar düzenine başkaldırmış olan Prometheus'u dağ başında bir kayaya zincirle bağladı. Ona işkencelerin en korkuncunu uyguladı. Her gün bir kartal gelip Prometheus'un karaciğerini yiyordu. Ama Prometheus, Zeus'un bu işkencelerine yüreklilikle katlandı. Kaba güce karşı özgür düşüncenin bir savaşı idi bu. Prometheus, haklı olduğunu bilenlerin sorumluluk duygusu ile sonuna kadar karşı koydu. "Ne yaptımsa bilerek yaptım" dedi. Bu bilinç ona büyük bir katlanma gücü veriyordu. Hiç boyun eğmiyordu. İşkencelere sonuna kadar dayandı. Hiç pişmanlık duymadı, çünkü önünde sonunda hakkın kaba güçten değil, özgür düşünceden yana olacağını biliyordu. Prometheus hep bu yüce direniş içinde öldü.
Mitolojide, bir Sisyphos vardır. Tanrılar onu kaya parçasını bir tepeye çıkarmaya mahkum etmişler. Fakir, kayayı çıkarır, ama her seferinde de kaya tepede durmaz, yine gerisin geri dağın eteğine yuvarlanır. Sisyphos usanmaz, işe yeniden başlar. Ne var ki, kayayı tepede durduramaz. Türk lirasının inip çıkan rayicini bundan güzel belirleyen bir simge bulabilir misiniz?
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Dinsel taassup, Tanrı kavramının sonuna bir çoğul eki geçiren bütün eski inanışların karşısında idi. Onların yalnız bir masal niteliği kalmış olsa bile. Mademki biz Müslüman bir toplumuz nemize gerek elin gâvurunun antikitede uydurduğu Pagan ya da Panteist mavallar? Bize ne İlyada’dan, Odysseus’tan?
Sayfa 9 - YKYKitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.