Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mitolojiye Giriş

Fuzuli Bayat

Mitolojiye Giriş Gönderileri

Mitolojiye Giriş kitaplarını, Mitolojiye Giriş sözleri ve alıntılarını, Mitolojiye Giriş yazarlarını, Mitolojiye Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mit, değerler paradigmasında dünyayı algılama, şekillendirme, sembolleştirme, kısaca ifade etmek gerekirse hayatın ve olayların genelleştirilmiş modelidir. Anlam paradigmasına göre mit, bir düşünce tarzı, bir şuur ve bilinç nevi'dir. Şu hâlde mit, dünya hakkındaki gerçekliğin ta kendisidir ve diyalektik mantığın sonucu olarak meydana çıkar.
Mitoloji bizimle yaşayan, biz var oldukça var olan, sürekli değişen ve yenilenen dünyaya ayak uydurmaya çalışan ve çağdaş sanat dünyasının kurgu örgüsünü oluşturan canlı bir oldudur.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
"Efsanesi olmayan halk, rivayeti olmayan ülke yoktur. Göçebe toplumlarında bunlar nesilden nesle geçer. Yarı medeni toplumların itikat ve inanışlarının esasını, yazılı edebiyatın ve tarihin esas mazmununu oluşturur. Medeni halklarda ise mukaddes bir şey gibi onların hayallerine kaynaklık eder."
Onun(C. Vico) fikrince barbar milletlerde benzer şu üç gelenek mevcuttur: 1- Onların koruyucusu olan yöneticiler herhangi bir dine itikat eder. 2- Onlar tantanalı nikah kıyarlar 3- Bütün bu milletler, kendi ölülerini gömerler.
S. Tokarev "Mitoloji Nedir?" adlı makalesinde fikirlerini daha da somutlaştırarak Marksist bir dünya görüşüyle şunları yazar: "Mitoloji, insan düşüncesinin gelişmesinin ilk safhalarında insanın her şeyi bilme isteğinden doğmuş ve dünyanın oluşumunu cahilce hayallerinde canlandıran ve onu kendilerince biçimlendiren hakların hayallerinin ürünüdür."
Mit, insanın kendisini tabiattan ayıramadığı, kendisini tabiatın bir parçası olarak gördüğü dönemlerde, yani ilkel toplumlarda, objektif alemde ortaya çıkan olaylarla yüz yüze geldiğinde onu duymak, anlamak arzusu çerçevesinde ortaya çıkar.
202 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.