Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modern İnsanın Kökeni

Roger Lewin

Modern İnsanın Kökeni Sözleri ve Alıntıları

Modern İnsanın Kökeni sözleri ve alıntılarını, Modern İnsanın Kökeni kitap alıntılarını, Modern İnsanın Kökeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsansıların geliştirdiği en önemli evrimsel yenilik bu grubun özelliğini oluşturan iki-ayak üstünde devinebilmedir.
İmgeler yaratabilmeye yönelik zihinsel yetkinlik insana, nesnelerle oynayarak dilin ötesine geçme olanağı sağlar; simgeleşen imgeler bir güç ortamında devinirler.
Sayfa 184 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Homo erectus'tan Homo sapiens'e beş kez evrimleşme olmuştur, kendi toprağında yaşayan her bir alt tür ya da ırk daha ilkel bir konumdan daha sapiens'imsi bir konuma doğru kritik bir eşikten geçmiştir.
Sayfa 67 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
İnsan olsun fare olsun, her bir türün evrimi şu üç unsurdan oluşur: Örüntü (Pattern), süreç ve içerik (biyoloji). Örüntü, türün filojenetik geçmişini, yani soyagacını belirler. Süreç, bu soyağacının nasıl dallandığını ya da bu dallanmanın nasıl sona erdiği ile ilgilidir. Biyoloji ise bir türün yaşam biçimini irdeler. Başka bir deyişle söz konusu canlı nasıl devinir, nasıl beslenir, nasıl bir toplumsal yapıya sahiptir, nasıl bilgi edinir, kısacası nasıl davranır gibi konuları ele alır.
Kaya yüzeyine bastırılan elin çevresine boya üfleyerek oluşturulan negatif el şablonları tüm tarihöncesi sanatta yaygındır. 18.000 yıllık örnek, Fransa'nın Lot bölgesindeki Peche Merle Mağarası'nda bulunmuştur.
Sayfa 238 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Bugünkü insanın evrimine koşut olarak, gerek kafatasında, gerekse vücudunun diğer kesimlerinde bir incelme, küçülme oluştu. Bundan çıkan anlam bugünkü insanın, arkaik atalarına oranla, çok daha az fiziksel güç harcadığıdır.
Sayfa 138 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Besin sağlayabilme becerisindeki farklılıklar, yerleşim alanlarında geriye bırakılan artıkların niteliğinde kendini gösterir; antropologların görevi bunları değerlendirmektir. Ancak yaşam alanlarındaki kalıntılar üzerinde maddi değişikliklere yol açabilecek insan etkinliklerindeki farklılıkların dışında başka etkenler de vardır.
Sayfa 162 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Beşeri konuşma dili, gerek anlamsal içerik gerekse iletişim olanağı bakımından tektir ve yalnızca insana özgüdür.
Sayfa 225 - Tübitak YayınlarıKitabı okudu
Solecki, demeye getiriyor ki Neandertaller tıpkı bizim gibiydiler, ama biz değillerdi. Fiziksel açıdan farklıydılar, fakat iç dünyaları bakımından insanlardı. Bu belirsizlik, yüz elli yıl kadar önce ilk fosil kemiklerinin bulunuşundan bu yana Neandertal insanın doğası üstüne antropologların, sergilemiş oldukları kararsızlığın, karışıklığın bir yansımasıdır.
Solecki, Şanidar adlı yapıtında "çiçeklerle ölü gömme"yi anlatırken, "Birdenbire görüyoruz ki insan ve güzellik sevgisinin evrenselliği bizim kendi türümüzün dışına taşmaktadır. İlk insanlarda insancıl duyguların, deneyimlerin bulunmadığını artık söyleyemeyiz" demektedir.
Reklam
Ancak bir türün tek başına varlığını koruyabilmesi ender bir olaydır. (Homo sapiens'lerle karıncayiyenler bunun kuraldışı örnekleridir.) Karıncayiyenler bağlamında iki ya da daha çok türün yaşamlarını bir arada sürdürmeleri büyük ölçüde olanaklıdır; buna karşılık bize benzeyen birden çok türün birlikte varoluşu düşünülemez. İnsanın dil, bilinç ve mitoloji aracılığıyla yarattığı kültürel değerler böyle bir evrimsel özelliği, benzeri başka bir türle paylaşma olasılığını dışlayacak denli güçlü ve geniş kapsamlıdır.
Bu fosil insalar doğrudan atalarımız mıydılar, yoksa insan soyağacının yanlızca bir dalı mıydılar?
116 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.