Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modernite ve Kıyamet

Bengül Güngörmez

Modernite ve Kıyamet Hakkında

Modernite ve Kıyamet konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8.5/10
8 Kişi
26
Okunma
5
Beğeni
1.064
Görüntülenme

Hakkında

Batı düşüncesinde Nietzsche'nin ünlü "Tanrı öldü, onu biz öldürdük" deyişiyle Tanrı'nın ölüm ilanının verilmesinin ertesi "insanın Tanrı tarafından değil de politik eylemle kurtuluşu mümkün müdür?" sorusu modern politik teorinin kalbine yerleşti. Bu sorudan hareketle ortaya konan "Kurtuluş Teolojileri" Batı'nın çağdaş entelektüel dünyasının en popüler meselelerinden birisidir. Günümüzde politika ile dinin sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiği sorusu, "sahici dindarlık" ve "Mesihçilik" meseleleri, düşünürleri mütemadiyen meşgul eden soru ve meselelerdir. Elinizdeki çalışma, Batı'da entelektüeller modern politikayı tesis ederken onların kurtuluş ve kıyamet teorilerine nasıl öykündüklerini, dini reddetmelerine rağmen kendi teolojik geçmişlerinden nasıl etkilendiklerini anlama çabasından doğdu. Daha ötede bütünüyle sekülerleşme iddiasına rağmen modernitenin teolojik kökenleri düşünürlerin görüşleri çerçevesinde teşhis edilmeye çalışıldı. Bu gayeyle Batı düşüncesine eserleriyle damgasını vurmuş üç önemli alim, ortaya koydukları üç temel eser merkeze alınarak tahlil edildi; Henri de Lubac, Karl Löwith ve Jacob Taubes. Moderniteye ilişkin çağdaş kritiklere ve politik teolojinin günümüz entelektüellerini bir hayli meşgul eden temel sorunlarına da değindiğimiz bu çalışmada "modern politikada Tanrı'nın ve teolojinin yeri nedir?" sorusu adı zikredilen düşünürlerin görüşleri çerçevesinde tartışılıyor. Modern politik teoriler kıyamet teorileridir ve insanlığın dünyevi kurtuluşunu amaçlarlar. Atilla Yayla'nın da takdimiyle renk kattığı bu okunmaya değer çalışmayı siz okurlarımızın beğenisine sunuyoruz.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: Eylül 2018İlk Yayın Tarihi: Nisan 2014Yayınevi: Liberte Yayınları
ISBN: 9786059823326Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Türler:
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 76.3
Erkek% 23.7
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Bengül Güngörmez
Bengül GüngörmezYazar · 3 kitap
İlk ve ortaokulu Fethiye’de tamamladıktan sonra İzmir Namık Kemal Lisesinden başarıyla mezun oldu. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans eğitimini aynı alanda yüksek lisans eğitimiyle devam ettirdi. Amerikalı muhafazakâr sosyolog Robert Nisbet üzerine lisans tezini yazdıktan sonra Ege Üniversitesinde Sosyoloji alanında doktora eğitimine başlayan Güngörmez bu esnada Tübitak bursu kazanarak Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesinin Geschwister-Scholl Institut Politik Wissenschaft’taki Eric Voegelin Arşivinde doktora tezi çalışmalarını bir yıla yakın bir süre boyunca sürdürdü. Orada Alman politika filozofu Eric Voegelin’in asistanı ve meslektaşı Prof. Dr. Peter Opitz ile çalıştı. Voegelin hakkındaki doktora tezi sonradan Eric Voegelin, Insanlık Draması: Din-Politika Ilişkileri başlığıyla Paradigma Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Din-politika ilişkileri üzerine çalışmaları dışında muhafazakârlık hakkındaki makaleleriyle ve çevirileriyle de tanınan Güngörmez hâlen Uludağ Üniversitesi Sosyoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.