Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Moğol Dönemi İran'ında Kadın

Şirin Beyânî
Moğol Dönemi İran'ında Kadın, dünyanın önemli mongolistlerinden Prof Dr. Şirin Beyani'nin kıymetli yapıtlarından sadece biridir. Eser, gerek içerdiği bilgilerin özgünlüğü gerekse kullanılan yöntem bakımından hayli dikkate değerdir. Ortadoğu kültür araştırmalarında olduğu kadar günümüzde önemli yere sahip kadın çalışmalarına da tarihsel bir perspektif sunmaktadır. Eser, genelde Moğol, özelde ise İlhanlı (İran Moğolları) döneminde kadının tarihsel bağlamdaki çok yönlü varlığını dönemin kaynakları ışığında ele almaktadır. Bu zaman diliminde kadının toplum ekonomi ve yönetim mekanizmalarının hangi alanlarında ne şekilde var olduğu ve faaliyet gösterdiği eserin başat sorunsalıdır. Kadının söz konusu devredeki konumunu, öncelikle İslamiyet'ten sonraki süreçteki ile mukayeseye tabi tutan Beyani İran kadınının hiçbir zaman Türk ve Moğol dönemlerindeki kadar yüksek mevki ve itibar sahibi olmadığı sık sık vurgulamakta; muasır kaynaklardan aktardığı verilerle bu iddiasını desteklemektedir. Türkçeye kazandırdığımız bu değerli eserin, gerek mongolistik ve hatta Türk tarihi çalışmalarına gerekse kadın konulu araştırmalara katklı sağlayacağını düşünüyoruz.
Yazar:
Şirin Beyânî
Şirin Beyânî
Çevirmen:
Mustafa Uyar
Mustafa Uyar
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 172Basım Tarihi: Haziran 2023İlk Yayın Tarihi: Haziran 2015Yayınevi: Türk Tarih Kurumu Yayınları
ISBN: 9789751630162Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
MOĞOL, TÜRK, İRAN TARİHİNDE KADININ YERİ İLE İLGİLİ BİR İNCELEME
Yazar Moğollar ve Türkler döneminde İran’da kadınların son derece ileri haklara sahip olduğunu ortaya koyuyor ama bu haklar öyle bildiğimiz, medeni milletlere özgü haklar değil maalesef. Evet, kadınlara verilen haklar Arap, İslam toplumuyla kıyaslandığında ileri haklar fakat bir de bakıyorsunuz Kaan Ögedey (1229-1241) Cengiz Han Yasalarının verdiği yetkiye dayanarak, bir kabilenin kızlarının, belirlenen bir başka kabile mensupları ile evlendirilmesini emrediyor. Fakat kabile bu emre uymayınca, aynı kabilede o sene kocaya verilen yedi yaşından büyük kızların ayrılmalarını ve onlara tüm oradakilerin tecavüz etmeleri emrini veriyor. Bu emir uygulanırken tecavüz edilen kızların sayısı dört bini ve buluyor ve iki küçük kız da tecavüz esnasında ölüyor. (Sayfa 62) Hanlar, zenginler, komutanlar ve parası olan erkekler isterlerse, aynı İslam toplumlarında olduğu gibi haremlerine yüzlerce kadın alabiliyorlar, istediği zaman bunları başkalarına satabiliyorlar. Yağmalanan şehirlerin kadınlarına tecavüz ediliyor, pazarlarda satılıyor. İnsan sormadan edemiyor, peki ama hangi kadın hakkı? Yazar kitabında bunu da açıklıyor ve “Moğol ve Türkler İslam’ı kabul ettikten sonra, İran’da kadınlar bütün haklarında, eskisinden daha kütü duruma düştüler.” Diyor ve bir akademisyen titizliği ile tüm bunları da belgeliyor. Moğol, Türk, İran tarihinde kadının yerini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir eser.
Moğol Dönemi İran'ında Kadın
Moğol Dönemi İran'ında KadınŞirin Beyânî · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202325 okunma
Reklam
172 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Moğollar, kadının nüfus ve ehemmiyet sahibi olması; toplumda etkin rol oynaması geleneğini ele geçirdikleri yerler deki milletlere armağan olarak bırakmışlardır. Moğol kaviminin İran' ı almasıyla , bu ülkede tarihindeki kadınının önemi ve kudreti çok büyük önemli değişikliklere yol açmıştır. Yazar dört bölüm halinde Moğol döneminde kadın konusunu etraflıca işlemiştir. Meraklılarına tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Moğol Dönemi İran'ında Kadın
Moğol Dönemi İran'ında KadınŞirin Beyânî · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202325 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.