Kesinlikle sadece bir çocuk kitabı olarak da nitelendirilmemeli. Öğretmenlerden ebeveynlere kadar büyük küçük herkesin, meslekî ve aile hayatı boyunca başucu kitabı olabilecek kadar müthiş, özgün ve başarılı.
Kurgu, içerik, üslup ise pek az rastlanacak türden. Görsellik ve tasarım için de yayınevi ayrıca tebrik edilmeli. Zaten Günışığı, bazı kitaplarıyla hiç kimsenin yarışamayacağı işlere imza atıyor. Kraliçeyi Kurtarmak, Haritada Kaybolmak, Yaşasın Ç Kardeşliği bunlardan sadece bazıları.
Montsuzlar, 10 yaş üstü çocuklarla birlikte yetişkinler için de kaleme alınmış güzel bir çocuk kitabı. Türlerinden biraz farklı; Çünkü, değişik bir konuyu ele almış. Normalde çocuklara pek bahsedilmeyen ve çocuklarla konuşulmasından çekinilen bir mevzu, akıcı bir olay eşliğinde ve gayet naif bir dille verilmiş. Kitapta yaşanılan olayların ana düşüncesi ''Alfabetik sırayı kimin icat ettiği ve bu sıralamaya göre yapılan seçimlerin ne kadar adil olduğu,'' yönündeki sorulardan oluşuyor.
Kitap çok güzeldi. İlham veren bir öykü. Hakkını aramanın, düşünceni paylaşmanın kötü olmadığını anlatıyor bizlere. Akıcı ve samimi bir dili var. İyi okumalar :)
Yunus Emre Lisesinde her yeni gelen öğrenciye mont verilir. Ve bu okulun simgesi haline gelmiştir. Ama bu yıl kontenjan arttığından sekiz öğrenci montsuz kalmıştır. Bu sekiz öğrenci saçma sapan olan alfabetik sıraya göre montsuz kalırlar.Bu öğrencilerden biri de ana karakterimiz Veysel'dir. Veysel bunun düpedüz adaletsizlik olduğunu düşünür. Bunu değiştirebilmek için elinden geleni yapar. Bu artık tüm okulun ana gündemi olmuştur. Savaş düşünce özgürlüğüne dönüşür. İdare ve öğrenciler arasında yaşanan olaylar nasıl sonlanacak?
MontsuzlarÖmer Açık · Günışığı Kitaplığı · 2017242 okunma
“Montsuzlar”, gündelik bir okul olayının arkasına saklanmış güçlü bir sorgulama metni. İlk bakışta basit bir okul montunun dağıtım meselesi gibi görünen mont seçimi; kısa sürede adalet, eşitlik ve kuralların sorgulanabilirliği üzerine düşünsel bir tartışmaya dönüşüyor.
Kitap, 8 öğrencinin alfabetik sıraya göre mont alamamasıyla başlıyor. Bu durum, bazı öğrencilerin mont alamamasıyla birlikte “adil olan nedir?” sorusunu gündeme getiriyor. Olayın odağında yer alan Veysel’in bu durumu sorgulamaya başlaması, hikâyeyi yalnızca bir okul anısından çıkarıp daha geniş bir düşünce alanına taşıyor. Öğrencilerin bireysel tepkileri, grup hâlinde geliştirdikleri tutumlar ve sistemle kurdukları ilişki anlatının ilerlemesinde belirleyici oluyor.
Eserin en dikkat çekici yönlerinden biri, küçük bir örnek üzerinden büyük bir kavramı tartışmaya açması. Alfabetik sıralama gibi görünürde nötr ya da sıradan görünen bir yöntemin bile bazı durumlarda eşitsizlik yaratabileceği fikri, okuyucuyu alışılmış doğruları yeniden değerlendirmeye itiyor. Bu yönüyle kitap bizlere düşünmeyi teşvik eden bir zemin sunuyor.
Anlatım dili sade ve akıcı. Olaylar, özellikle genç okur kitlesinin kolaylıkla takip edebileceği bir şekilde kurgulanıyor. Buna rağmen metnin alt katmanında yer alan tartışmalar, kitabı yüzeysel bir gençlik romanı olmaktan çıkarıp daha derinlikli bir okuma deneyimine dönüştürüyor. Genç okurları karakterlerle birlikte düşünmeye, sorgulamaya ve kendi bakış açısını gözden geçirmeye yönlendiriyor.
“Montsuzlar”, adalet kavramını tartışmaya açarken kesin yargılar sunmaktan ziyade sorular üzerinden ilerliyor. Bu da eserin en güçlü taraflarından biri. Çünkü kitap, okuyucuyu belirli bir sonuca yönlendirmek yerine kendi sonuçlarını üretmeye davet ediyor.
Sonuç olarak, bu eser hem sınıf
"Etrafta senin gibi düşünen başkaları da vardır belki. Acaba var mı yok mu? Bunu öğrenmenin tek yolu var.
Ses çıkarmak..."
Montsuzlar | Ömer Açık
Bir çocuk kitabı olan bu kitap, insana verilmesi gereken değeri, düşünme ve düşünceyi yayma hürriyetini bir okulda geçen olayların örüntüsünde gayet net ve anlaşılır bir dille anlatmış.
Herkesin doğru bildiği ve sorgulamadığı belki de yanlış olan bir uygulamadan hareketle kitabın baş kahramanı Veysel'in sorgulamaları ve okulda yaşanan çalkantılar anlatılıyor kitapta.
"Bazı işleri alfabetik sıra ile yapmanın bir mantığı var mıdır? Adı, Y veya Z harfi ile başlayan kimselerin sona kalması adil midir? Adalet nedir?"
gibi birtakım sorgulamalar...
MontsuzlarÖmer Açık · Günışığı Kitaplığı · 2017242 okunma
Veysel’de birlikte sekiz öğrencinin, lisenin havalı montlarından alamamasının tek nedeni, alfabetik sıralamadır. Onlar, okulun Montsuzlar’ıdır artık. İyi de, A’yı en başa koyup B’yi, C’yi peşine takmak ve en sona da Z’yi yerleştirmek kimin fikridir ki? Veysel, uğradığı haksızlığa karşı mücadeleye girişecek, imzasız bir bildiri de kartopu etkisi yaratacaktır. Artık herkes, öğretmenler de dahil, ezber uygulamaları sorgulayacaktır. Art arda yükselen sorular, yeni düşüncelerin önünü açacak mı?..
MontsuzlarÖmer Açık · Günışığı Kitaplığı · 2017242 okunma
Montsuzlar insanın özgürlük arayışına cevap veren, hayatı size sorgulatan harika bir kitap. Dili yalın ve sade. Hakkını aramanın, haksızlığa uğradığınızda bir şeyleri sorgulamanın önemini anlatıyor. Kitabın baş karakteri Veysel oldukça asi ve haksızlık karşısında kendisinin ve diğerlerinin haklarını arayan biri. Alfabetik sıra yüzünden mont alamadığında bu sistemin mantığını sorgulamaya başlıyor ve hikayemiz bu şekilde başlamış oluyor. Arkadaşlarıyla beraber resmen bu olayı boykot ediyorlar. Bakalım Veysel dahil bu sekiz kişi montlarına ve özgür düşünce haklarına ulaşabilecekler mi? Ben kitabı okurken Veysel'in bu denli cesur olmasına çok şaşırmış ve hak vermiştim. Kitabın içende bir karaktermişim gibi hissettim kendimi. Kitap yeni ve farklı fikirleri ortaya koyup, özgürlükçü düşünceyi savunuyor. Bu kitaptan güzel dersler çıkarabileceğinizi düşünüyorum. Ben çok beğendim sizlere de tavsiye ediyorum.
Bu mecradayken insanların incelemelerini okuyup ya ne güzel yazıyorlar bir gün bende yazabilir miyim acaba diye düşünüyordum. Bu kitabı bitirdikten sonra kesinlikle bir inceleme yapmak istediğimi fark ettim :) İlk incelemem olması dolayısıyla tecrübesizliğimden dolayı şimdiden özür diliyorum :) ve kitabı incelemeye başlıyorum.
Bu kitap açıkçası bile isteğe karşıma çıkmadı ya da rafları karıştırırken önüme de çıkmadı. Tuğba Coşkuner'in dostlara emirdir dediği bir kitaptı ve bende beğenilere kaydettim kitabı geçen günlerde de sipariş ettim bir kitap ordusuyla beraber ve içine bu kitabı da koydum. Açıkçası hem kitabın tam konusunu bilmiyordum hem de küçükler için olduğunu düşünerek acaba almasam mı diye düşünürken bir anda kütüphaneme girdi kitap. İyi ki de girmiş..
Kitabın konusuna gelirsek, Veysel adında bir abimiz ( kendisi 9. sınıf öğrencisi fakat düşünüş şekli itibari ile abimiz olur) okulda yaşadığı bir sorun ile baş etme mücadelesini anlatıyor. Bu dönem Netflix'te yayınlanan Aşk 101 adındaki dizi yerine keşke bu kitabı dizi haline getirselerdi de insanlığa bir katkısı olsaydı diye düşünmedim de değil. Çünkü Veysel kardeşimiz sorunu çözme yöntemi o kadar güzel ki insan bir sonraki adımı için sabırsızca bekliyor. ( ilk bildiriden bahsetmiyorum o tabi ki yanlış).
Almakta tereddüt ettiğim çocuk kitabı dediğim kitap bana öyle güzel şeyler kattı ki, ilk olarak belki de haksızlığa bakış açısını insanların gerçekten bir olmak istediği zamanda ne kadar güzel bir olabiliyor onu kattı ve belki de daha fazlası. Kitapla yaşadığım bağ biraz fazla olabilir kabul ediyorum :) Fakat kitapta kendimi bulmamdan dolayı olduğunu düşünüyorum.
Son olarak çerez bir kitap okumak istiyorum, aksın gitsin ama yine de düşüneyim diyorsanız kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Gercekten yildizlarini sonuna kadar hakeden bir kitap. Ortaokul düzeyindeki butun cocuklarin okumasi gerekir diye düşünüyorum.
Veysel unlu ve egitim anlaminda kaliteli bir liseye yerlesmis olmasindan dolayı kendisini sansli görmesi gerekirken okulun ilk gunu alfebetik siranin azizligine ugrayarak mont alamayan 8 kisinin icinde bulur kendini. Sonra dusundukce olaylar dallanir budaklanir.
Gercek ve haklı bir mucadelenin nasil yürütülmesi gerektigi, kendini ifsde etmek, dusunce mekanizmalarini kullanmak gibi seyler acisindan da cocuklsr icin egitici oldugunu dusunuyorum
MontsuzlarÖmer Açık · Günışığı Kitaplığı · 2017242 okunma
Veysel’le birlikte sekiz öğrencinin, lisenin havalı montlarından alamamasının tek nedeni alfabetik sıralamadır. Onlar, okulun montsuzlarıdır artık. İyi de A’yı en başa koyup B’yi, C’yi peşine takmak ve en sonada Z’yi yerleştirmek kimin fikridir ki? Veysel uğradığı haksızlığa karşı mücadeleye girişecek imzasız bir bildiride kartopu etkisi yaratacaktır. Artık herkes, öğretmenler de dahil ezber uygulamaları sorgulamaktadır.
MontsuzlarÖmer Açık · Günışığı Kitaplığı · 2017242 okunma
1980 yılında Adana’da doğan Ömer Açık, daha sonra taşındığı Ankara’da büyüdü. Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Eğitiminin ardından önce Adana’nın bir köyünde, sonra da Mardin’de öğretmenlik yaptı. Çocuklarla çocuk olmayı, çarşı pazar dolaşmayı ve yolculuklara çıkmayı seviyor. Çocuklar için yazdığı ilk romanı Menekşe İstasyonu’nda (2015) bir mahalle ve dayanışma öyküsü anlatan Açık, Benim Babam Ömür Adam’da (2015) rüzgârlarla dolaşmak isteyen, hayalgücü sınırsız bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Ömer Açık, eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor ve öğretmenlik mesleğini sürdürüyor.