Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Kemal'le 1000 Gün

Nezihe Araz

Mustafa Kemal'le 1000 Gün Gönderileri

Mustafa Kemal'le 1000 Gün kitaplarını, Mustafa Kemal'le 1000 Gün sözleri ve alıntılarını, Mustafa Kemal'le 1000 Gün yazarlarını, Mustafa Kemal'le 1000 Gün yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
237 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mustafa Kemal'le 1000 Gün
Nezihe Araz; Apa Ofset Basımevi; İkinci baskı/ Ekim 1993 ; 226 Sayfa (10) (Cumartesi,5 Mayıs 2018) Devrettim MUSTAFA KEMAL'LE 1000 GÜN adlı Sevgili Nezihe Araz Ablamızın, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve O'nun eşi Latife Hanımefendiyi anlatmış olduğu kitabını. Aslında Nezihe Araz Ablamız, Latife Hanımefendiyi anlatmak niyetiyle başlıyor bu kitabı yazmaya,,, ben böyle anlıyorum. Lakin Mustafa Kemal adı ve yaptıkları o kadar baskın ki, Latife Hanımefendiyi gölgede bırakıyor olaylar. Bu kitaptan öğrendiğim kadarıyla bin gün kadar evli kalıyor Latife Hanım ile Mustafa Kemal. Latife 1923 yılında bir emrivaki ile İzmir'in kurtuluşuyla birlikte işi başından aşkın olan Mustafa Kemal'in ellerinden öpmek üzere, O'nun karargâhına gelir... Geliş o geliştir. O zamanlar Mustafa Kemal 41 ve Latife Hanım 23 yaşındadır. Tanışırlar. Latife karargâh olarak kendi evlerini açar Mustafa Kemal ile yaverlerine...Bu davranış her ikisine evlilik yolunu açacaktır.
Mustafa Kemal'le 1000 Gün
Mustafa Kemal'le 1000 GünNezihe Araz · Dünya Aktüel · 200580 okunma
Gerçekleri saklamak değildir yapılacak olan, gerçekleri tarafsız ve kasıtsız bir gözle ortaya koymaktır. Dost olsun, düşman olsun.
Sayfa 228Kitabı okudu
Reklam
"Hayat boştur Biraz kin, biraz ceza Biraz boşuna umut Ve sonra (bir selam): İyi akşamlar"
Sayfa 193 - Atatürk'ün Fransızca bir şiirden alıntısı
"...Biliyoruz ki Atatürk hızlı bir tempo içinde yaşıyordu. Başladığı bir kitaba merak salmışsa, onu bitirmeden, gerekirse 24 saat uyumazdı; sabahlara kadar süren sofra sohbetlerinden sonra hiç yatağa girmeden yabancı elçileri kabul ettiği oluyordu."
Sayfa 189 - Sadi Borak (Atatürk'ün yorucu temposu)
"-Meğer diye dertlendi, meğer bir kadını idare etmek bir büyük savaşı idare etmekten de zormuş. Ben savaşlar idare ettim ama işte bakın, ister okumuş yazmış olsun, ister kendi halinde bir kadın... Durum değişmiyor demek ki."
Sayfa 178 - Mustafa Kemal Latife Hanım'la tartışıyor (Tokat'ta)
"Mustafa Kemal daha Harp Akademisi talebesiyken siyasete girmiştir. Ve şimdi kurduğu Halk Fırkası'nın hazırlık notları onun kırmızı maroken kaplı not defterine taa Sakarya Savaşı günlerinde yazılmıştı..."
Sayfa 170 - Mustafa Kemal'den İngiliz konsolosuna
Reklam
"-Benim gibi bir insanın evlenmesi meğer ne zormuş... İnsanın kendi evinde kendisini misafir gibi hissetmesi..."
Sayfa 162 - Mustafa Kemal'in Latife Hanım'la Çankaya günleri
-Çalışmak boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gerçeklerine göre ilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlarından istifade etmeyi bilmek demektir.
Sayfa 129 - Mustafa Kemal Atatürk
Latife Hanım'la nikah
Nikah kıyıldı, şerbetler içildi, tebrikler yapıldı. Bir ara Mustafa Kemal Paşa, elini omuzuma koydu ve bana "Asım, dedi, inşallah zaman olur, çağdaş biçimde bu nikah törenini valiler bağlar, onlar kıyar." Ben onun medeni nikah işine daha o günler karar vermiş olduğunu anladım.
Sayfa 125 - Mustafa Kemal Asım Gündüz'le konuşmasından
"...Annemi kaybetmekten çok üzgünüm. Ama benim bu acımı gideren bir tek tesellim var: Anavatanı yoksulluğa, yokluğa sürükleyen idarenin artık bir daha geri gelmemek üzere yokluğun mezarına götürülmüş olduğunu görerek ölmüş olmasıdır."
Sayfa 120 - Mustafa Kemal Paşa annesinin mezarı başında
Reklam
Zübeyde Hanım'ın vefatı
-Az önce rüyamda, yemyeşil bir ovada anamla el ele geziniyorduk. Hep olduğu gibi, bana bir şeyler anlatıyordu. Birden bir fırtına çıktı, bir sel bastırdı. Anamı aldı götürdü. Hiçbir şey yapamadım. Hiç! Hiç!
Sayfa 116 - Mustafa Kemal annesinin öldüğünü anlıyor.
Zübeyde Hanım, bütün hastalığına rağmen hoş sohbet, şakacı, muzip, konuşmasını darbımeseller, deyimler, türkülerden alınmış mısralarla süsleyen "Molla kadın" dı. Ama Latife ile hiç şakalaşmıyor, o tatlı sohbetlerine onu yanaştırmıyordu.
Sayfa 107 - Zübeyde Hanım'ın Latife'ye karşı tavrı
Daha çok Mustafa Kemal Paşa'yı seviyor bence:)
"Bak çocuk! De sen şimdi bana: Bu kız Mustafa'yı mı sever? Mustafa Kemal'i mi sever? Mustafa Kemal Paşa'yı mı?
Sayfa 106 - Zübeyde Hanım Latife Hanım hakkında
Zübeyde Hanım Latife Hanım hakkında:))
"Ana kalbi göz gibidir. Gürür doğruyu. Bu kız iyidir, oştur, ailesi soylu, iyi terbiye görmüş. Vardır paraları. Konuşur bülbül gibi frenk dillerini. İyi ukumuş. Lakin ne derler bizim oralarda? "Erkeğin ukumuşi kadı ulur, kadının ukumuşi cadı ulur!"
Sayfa 106 - Rumeli şivesi
-Mustafa'ma em evsahibelik etmişsin, em yaverlik, em katibelik. Şimdi de beni gönderdi. O gönderdi. Ilımandır İzmir diye. Nasıldır burada avalar?
Sayfa 105 - Zübeyde Hanım Latife Hanım'la tanışıyor (Rumeli şivesi)
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.