Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nakş El-Füsus Şerhi

Muhyiddin İbn Arabi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan vücudu Hakk'ın dükkanıdır. İçinde Rahman'ın sıfatları bulunur.
… kendi aklın bir şey bildirmiyor, susmanın yeridir, neden konuşup duruyor?
Reklam
Kamil İnsanı Tanımlıyor
Senin bu dünyada gerçekten neye benzediğini bilemiyorum. Dünya ve dünyada ne varsa surettir, sen cansın.
ADEM (AS)'IN KELİMESİNDEKİ İLAHİ HİKMETIN ÖZÜ
Olgun kişilerle eksik kişiler arasındaki fark hakikat ve onun görünüşünü değişik algılamalarından doğar. Nitekim Gülşen-i Râz adlı eserinde Şebüsterî diyor ki: Eşya varlığın görüntüleri olduğu için hepsi sonunda put olur çıkar. Doğru düşün, ey akıl sahibi, put, varlık yönünden batıl değildir. Kafir putun mahiyetini idrak etse kendi dininde şaşkına döner Putta görünen yaratıktan başka bir şey görmediği için, sırf bu yüzden kafirdir o. Ve sen, putta gizli Hakkı görmüyorsan eğer, İslâm'a göre müslüman denemez sana pek.
Sayfa 22 - RlBAT YAYINLARI ☪ Birinci Basım Ocak 1981Kitabı okudu
Mutlak Varlık fiil köküne benzetilirse alem bütünüyle mastarlardan türemiş kipler, zamanlar ve isimlerdir. Türemiş örnekler zinciri nasıl fiil kökünden uzak olmazsa baktın her şeyde Hakk’tır.
MUHAMMED (S.A.V.)'İN KELİMESİNDEKİ FERDÎ HİKMETİN ÖZÜ
«Senin sevgini mezheb olarak seçmedikçe hayret etmedim. Hayretim senin hakkında değilse eğer, hayret değildir. Allahım, beni Zatının sevgisi konusunda hayret edenlerden, sıfatların konusunda korkudan emin olmuş ve sana yaklaşmış olanlardan eyle. Kalbimi, ruhumu ve sırrımı Kendine yönelt. Ey isteyenlere karşılık veren, sana olan övgü sayıya gelmez. Sen Kendini övdüğün gibisin. Seni özleyenin duasına, sana, sevgilin olan peygamberine aşık olanın ricasına karşılık ver, ey merhametlilerin en merhametlisi...»
Sayfa 159 - RlBAT YAYINLARI ☪ Birinci Basım Ocak 1981Kitabı okudu
Reklam
ADEM (AS)'IN KELİMESİNDEKİ İLAHİ HİKMETIN ÖZÜ
Tasavvuf büyüklerinin Rahmani Nefes dedikleri nefes, 'tenfis' masdarından türemiştir. Tenfîs, içerdeki sıcak havayı dışarıya gönderip dışardaki serin havayı içeriye çekerek solumaktır. Böylece soluyan kimse sıkıntıdan kurtulmuş olur. İşte bütün isim ve eşyanın gizlilikten görünür alana çıkmayı istemesi ile soluma (teneffüs) olayı arasındaki bu benzerlik dolayısıyla, tasavvuf büyükleri, varlıklara Rahmani Nefes adını verirler. Gerçekten de, nefesin boğazdan dışarıya çıkmasıyla meydana gelen belirlemelere 'Kelimeler' denilir; Rahmani Nefes'deki belirme ve varlıkların kaynaklarına da 'Kelimeler' adı verilmesi tıpkı bunun gibidir.
Sayfa 10 - RlBAT YAYINLARI ☪ Birinci Basım Ocak 1981Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.