Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nanobilim ve Nanoteknoloji

Şakir Erkoç

Nanobilim ve Nanoteknoloji Sözleri ve Alıntıları

Nanobilim ve Nanoteknoloji sözleri ve alıntılarını, Nanobilim ve Nanoteknoloji kitap alıntılarını, Nanobilim ve Nanoteknoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bizde de var-mış- çalışmaları/Sevindirici
Nano ölçekteki bir yapıyı tam anlamıyla kavramak için fizik, kimya ve biyoloji temel bilimleri hakkında derin bir anlayışın yanı sıra malzeme, elektronik, makine ve kimya mühendisliği uygulama bilgisi de gerekmektedir. Bu kadar geniş bir yelpazede yer alan farklı bilim dallarının bir araya toplanması ve gerekli işbirliği ancak üniversite içi önemli değişimler ile mümkün olabilir. Bazı derslerin içeriklerinin yeniden gözden geçirilmesi, yeni dersler açılması, hatta yeni programlar geliştirilmesi ve açılması artık kaçınılmaz olmuştur. Bu gelişmeleri vakit kaybetmeden hemen hayata geçirmek gerekir. Nanobilim ve nanoteknoloji sahasında yapılacak araştırma ve geliştirmeleri devamlı kılabilmek için yatırım programlarında bu sahaya öncelik verilmelidir. Bu sahada araştırma ve geliştirme yapacak merkezler kurulması, araştırmacıların yetiştirilmesi programlarının yapılması gerekir. Gelişmiş ülkeler bu konunun önemini ve önceliğini kavramış, gerekli atılımları başlatmışlardır.
Serbest elektronları tek yönde hareket kabiliyetine sahip olan malzemeler de "1B" (bir boyutlu) yapılar olarak adlandırılır. Nanotel, nanotüp gibi yapılar bu guruba girer. Ayrıca serbest elektronların bulunduğu, ama yapının üç boyutla sınırlı olması sebebi ile hareket kabiliyeti olmadığı yapılar da vardır; bunlara da "0B'' (sıfır boyutlu) yapılar denir. Nanotop, kuantum nokta, topaklar bu sınıftadır.
Reklam
Malzemelerde boyut ile ebat arasında fark vardır; mal­zemelerin ebatlarının küçülmesi farklı bir olay, boyutarının azaltılması ise daha farklı bir olaydır. Malzemelerin boyutları bulundurdukları serbest elektronların hareket serbestlikleri ile ilgilidir. Hareket serbestliğinden elektron akımının olabilece­ği anlaşılır. Eğer serbest elektronlar üç yönde de hareket ede­biliyorlarsa o zaman malzeme "3B" (üç boyutlu) yapı olarak adlandırılır, bütün kristal yapılar bu sınıfa girer. Katı madde olarak bilinen yapılar 3B, yapılardır. Eğer serbest elektron­lar sadece iki yönde hareket edebiliyorlarsa o zaman malzeme "2B" (iki boyutlu) yapıya sahip demektir. Hemen hemen bü­tün katmanlı yapılar bu sınıfa girer.
Ferroelektrik seramik ince filmler son zamanlarda gerek elektronik sanayiinde hafıza uygulamaları açısından, gerekse algılayıcı uygulamaları (biyoalgılayıcı ve kimyasal algılayıcılar gibi) açısından yoğun ilgi görmekte. Ferroelektrik malzeme olarak da kurşun zirkonat titanat (PZT) kullanılmaktadır.
Sayfa 104Kitabı okudu
Biyoteknoloji ve Tarım
Biyosentezleme ve biyoişleme yeni kimyasal ve ecza malzemesi sağlayabilir. Biyolojik yapı taşlarının suni malzemelerin ve aygıtların içine yerleştirilmesiyle biyolojik işlev ve başka istenen özelliklere sahip malzemeler üretilebilir. Tarımda da nanoteknolojinin kullanım alanları vardır. Örneğin bitkileri böceklere karşı korumak için moleküler seviyede kimyasalların geliştirilmesi; hayvanlar ve bitkilerin genlerinin, hayvanlar için ilaçların, DNA testleri için nano ölçekte kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi sağlanabilir.
ODTÜ yayıncılık 2. Baskı - Kasım 2007
Nanotoplar optik sınırlayıcı olarak kullanılırlar; optik sı­nırlayıcılar malzemeleri aşırı ışıktan korumak için kullanılan kaplama malzemeleridir.
Reklam
Altın elementi makrosko­bik büyüklükte sarı renkli görünürken nanoebatlarda kırmızı renkte görünür. Yani maddenin sırf elektronik özellikleri değil, optik özellikleri de boyutu ile değişir. Bundan şu sonuç çıkar­tılabilir; malzemelerin nano ölçekteki yapılarını kontrol etmeyi başarmakla birçok özelliği ve dolayısı ile işlevleri kontrol edilebilmektedir.
Sayfa 10 - ODTÜ yayıncılık 2. Baskı - Kasım 2007
Karbon toplardan yapılmış katkılandırılmış kristallerin süperiletken özellik göstermeleri yeni ileri malzeme sahasının kapısını aralamaktadır.
sp3: piramit şeklinde
Elmas: Karbonun çok iyi bilinen kristal yapısıdır. Atomlar birbirleri ile sp3 şeklinde bağlanır. Tabii olarak bulunduğu gibi laboratuvarda da tek kristal olarak üretilebilir. Çok sert bir yapıya sahip olması başlıca özelliğidir.
Geri13
55 öğeden 46 ile 55 arasındakiler gösteriliyor.