Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018)

National Geographic Türkiye

National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018) Gönderileri

National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018) kitaplarını, National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018) sözleri ve alıntılarını, National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018) yazarlarını, National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
250 syf.
10/10 puan verdi
·
12 günde okudu
National Geographic Türkiye bilim, doğa, coğrafya ve teknoloji konularda derinlemesine bilgi kaynağı olan bir dergi. Üzerinde yaşadığımız bu harika Dünyamızı aydınlatmak ve korumak için bilim, keşif, eğitimden yararlanarak bize öyküler anlatıyor. Derginin 2018 Temmuz sayısının kapak konusu SINIRLARI ZORLAMAK. Teknoloji ve bilim, atletlerin rekor
National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018)
National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018)National Geographic Türkiye · Turkuvaz Medya Yayınları · 201826 okunma
ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre ülkedeki Latin nüfus, 1970’ten bu yana altı kat arttı ve 2016’da tahminen 57,4 milyona, yani toplam nüfusun yaklaşık yüzde 18’iııe ulaştı. Diğer pek çok yerde de kent sakinleri, topluluklarının önceki nesillerin dönemine oranla farklı bir “his verdiğini” dile getiriyor; çoğu yerde de bunun nedeni Latinler. Ülkedeki demografik değişimlerde La-tinler diğer tüm gruplardan daha fazla paya sahip. Bu artış nedeniyle ABD bu yüzyılın ortasından itibaren hiçbir etnik grubun çoğunlukta olmadığı bir ülkeye dönüşecek. Ülkenin demografik yapısının bu çapta yeniden biçimlenişi, beyazları çeşitliliğin arttığı söz konusu yeni ABD’nin mağdurları gibi resmeden bazı fırsatçı politikacılar ve medya yorumcularının da alevlendirilmesinde rol oynadığı bir öfke ve çatışma hâlini tetikledi. Bu eleştiriyi dile getirenler (aralarında Başkan Donald Trump da var) birçok kez Latinleri şiddet yanlısı çete üyeleri, İngilizce öğrenmeye niyetsiz, başkalarının işlerini çalan ve ABD’ye gelip, doğuştan ABD vatandaşı sayılan çocuklar doğuran kayıtsız göçmenler olarak yaftaladı.
Reklam
DENİZ GÖÇEBELERİ Filipinler, Malezya ve Endonezya çevresinde, balık avlayıp, el işlerinde kullanmak üzere doğal malzemeler çıkardıkları sularda yaşayan göçebe Bajau halkı, serbest dalışı uç noktalara taşıyor ve yaklaşık altmış metre derinlikte on üç dakikayı bulan süreler boyunca kalabiliyorlar. Önceki araştırmalar, yaşamlarının büyük kısmını sualtında geçiren memeliler olan fokların dalaklarının orantısız biçimde büyük olduğunu ortaya koymuştu. Araştırmanın Kopenhag Üniversitesi’nde çalışan yazarı Melissa Llardo, aynı şeyin dalış yapan insanlar için de geçerli olup olmadığını merak etmiş ve Bajau halkını incelemeye başlamış. Bajaularm yanı sıra onlarla akraba olan Saluan halkına mensup bir grup insandan da veri toplayan Llardo, Kopenhag’da iki örneği karşılaştırdığında Bajau bireylerin ortalama dalak büyüklüğünün, Saluan halkınmkilere kıyasla yüzde 50 daha büyük olduğunu keşfetmiş. Ve bundan yola çıkarak doğal seleksiyonun zaman içinde, bin yıldır bölgede yaşayan Bajau halkının bu genetik avantajı geliştirmesine yardım etmiş olabileceğini düşünüyor.
20. yüzyıl Rusya’sının çalkantılı tarihinin pek bilinmeyen bir mirası, korunmuş toprakların bolluğu. Bazıları öyle ücra yerler ki, çok az sayıda Rus buralara ayak basmış. Son çar II. Nikolay, 1917’de tahttan indirilmesine aylar kala Sibirya’daki Baykal Gölü yakınlarında ülkenin ilk zapovednikini, yani “mutlak koruma alanını” oluşturdu. Çar, kısa bir süre sonra Bolşevik devrimciler tarafından idam edildi. Kurduğu koruma alanıyla, samurları -“yumuşak altın” denen kürkü Romanov hanedanı tarafından el üstünde tutuluyordu- kurtarmayı başardığım asla öğrenemedi. ABD’deki ilk ulusal parklar, kamusal “mesire yerleri” gibi algılanmıştı. Oysa Grigory Kozhevnikov gibi erken dönem Rus korumacıların hayali başkaydı. Onlar Rusya’nın yeni koruma alanlarını, doğanın ezeli bakir alanlan olarak kalmalan için, halktan korumak istiyordu. Kozhevnikov, “Bir şey ekleyip çıkarmaya gerek yok,” demişti. “İnsan doğayı kendi hâline bırakmalı ve sonuçları gözlemlemeli.” Günümüzde Rusya, sayısız çevre mücadelesinden (ve birkaç çevre felaketinden) sonra, federal hükümetin koruması altına alınmış 70,3 milyon hektarlık bir alana sahip. Buna 105 zapovednikin oluşturduğu 34,6 milyon hektarlık alan da dahil ve bu alanlar Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin en yüksek koruma standardı olan -“İnsan etkilerinin katı bir kontrol ve kısıtlamaya tabi tutulduğu”- la kategorisinde yer alıyor. Başka hiçbir ülkede, yüksek düzeyde korunan bu kadar fazla alan yok.
140 syf.
·
Puan vermedi
National geografic Türkiye dergisi Bilim, doğa, coğrafya, tarih vs güncel konularda derinlemesine bilgi kaynağı olabilecek eşşiz dergilerin başlıcalarından biri. Ülkemizde yayınlanıyor olması bizim yayıncılara ilham olur kanısındayım.
National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018)
National Geographic Türkiye - Sayı 207 (Temmuz 2018)National Geographic Türkiye · Turkuvaz Medya Yayınları · 201826 okunma
Bakış açınıza uymayan bir bilgi geldiğinde ya farkına varmıyorsunuz ya görmezden geliyor, dalga geçiyor, şaşkınlığa uğruyor ya da -eğer tehditkarsa- saldırıyorsunuz.
Reklam
Savunmasız kuşlar
Deniz kuşlarını karada tehdit eden en büyük sorun istilacı yırtıcı türleri. Denizdeyse, ticari balıkçılık faaliyetleri dakikada en az bir kuşun kazayla ölümüne beden oluyor.
Sayfa 130Kitabı okudu
Deniz göçebeleri
Filipinler, Malezya ve Endonezya çevresinde, balık avlayıp, el işlerinde kullanmak üzere doğal malzemeler çıkardıkları sularda yaşayan göçebe Bajau halkı, serbest dalışı uç noktalara taşıyor ve yaklaşık altmış metre derinlikte on üç dakikayı bulan süreler boyunca kalabiliyorlar.
Gelecekteki dünya
Kıtalar durmaksızın hareket ediyor: Plakalar çarpışıyor, ayrılıyor ve eski yerkabuğu yüzeyin altına çekilirken yeni bir kabuk oluşuyor. Bu süreçte okyanuslar daralıp genişliyor, dağ sıraları yükseliyor ve kara parçaları yeniden düzenleniyor. Yaklaşık 250 milyon yıl içinde Pangea Proxima adı verilen yeni bir süper-kıta oluşacak.
Etkili çözüm
Rusya’nın doğayı korumak için yüz yıldır benimsediği yaklaşım: insanları bazı doğal alanlara sokmamak.
Reklam
Rusya'nın doğayı korumak için yüzyıldır benimsediği yaklaşım:İnsanları bazı doğal alanlara sokmamak!