Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018)

National Geographic Türkiye

National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018) Gönderileri

National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018) kitaplarını, National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018) sözleri ve alıntılarını, National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018) yazarlarını, National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
250 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
National Geographic Türkiye bilim, doğa, coğrafya ve teknoloji konularda derinlemesine bilgi kaynağı olan bir dergi. Üzerinde yaşadığımız bu harika Dünyamızı aydınlatmak ve korumak için bilim, keşif, eğitimden yararlanarak bize öyküler anlatıyor. Derginin 2018 Ağustos sayısının kapak konusu UYKU. Neden uyuyamıyoruz? Nasıl uyuruz? Bu sayıda, bizim
National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018)
National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018)National Geographic Türkiye · National Geographic · 201836 okunma
KUŞTAN AL HABERİ - YAKLAŞAN DEPREMİ KUŞLARDAN ÖĞRENEBİLİR MİYİZ? Biliminsanları yaklaşan depremlere karşı yeni bir uyarı sistemine umut bağlamış: minik sırt çantaları takan kuşlar. Nedeni kesin olarak bilinemese de hayvanlar, deprem ve diğer afetlerden hemen önce olağandışı tepkiler veriyor. Almanya’daki Max Planck Kuşbilimi Enstitiisü’nde ekolojist ve National Geographic Society üyesi olan Martin Wikelski, kuş sürülerinin olağan rotalarının dışına çıkabildiğini ya da ansızın hareketlendiklerini söylüyor. Yürüttüğü Uluslararası Uzaydan Yararlanan Hayvan Araştırmaları İşbirliği (ICARUS) adlı uydu izleme projesinde, depremin yaklaşmakta olabileceğini gösteren işaretleri belirlemek için on binlerce kuş, yarasa ve başka canlının hareket modellerini izleyen -şapka dahil- hafif, elektronik markalardan yararlanıyor. Dünya genelinde gönüllülerin oluşturduğu bir ağ, canlıların hareketlerini ve diğer verileri izleyerek Uluslararası Uzay İstasyonu’na aktaracak cihazları hayvanlara yerleştirmeye başlamış. İstasyondaki Rus kozmonotlar yakında gerçekleşecek bir uzay yürüyüşünde ICARUS veri toplama donanımının kurulumunu yapacak. Wikelski, proje sonucunda “kanatların interneti” denebilecek bir afet uyarı ağı elde etmeyi umuyor.
Reklam
MARS’A BÜZ TAKVİYESİ BUZDAN BİR EV, KIZIL GEZEGENE YERLEŞENLERİ RADYASYONDAN KORUYABİLİR Mars'a mı yerleşiyorsunuz? Bu radyasyonla işiniz zor. Ama aşağıdaki yaşam alanı, mekânın ışık almasını engellemeden zararlı kozmik ışınları süzmek için buzdan yararlanacak. Plan şu: Mars Buz Evi'nin parçaları gezegene inecek, dairesel olarak dizili hücreler şişerek Mars'ın kaynaklarından elde edilen suyla dolacak ve donunca da bir radyasyon kalkanı oluşturacak. Evler, büyütülebilir bir üs kurmak için birbirlerine bağlanabilecek. Bu proje NASA'nın 2019'da gerçekleştireceği MISSE-11 misyonunun bir parçası olacak. NASA, evin ne kadar dayanıklı olduğunu test etmek için onları Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dış yüzeyine tutturacak,
Yeniden Uzuv Büyütmemizin İpuçları Semenderlerde mi Yatıyor? Uzuv ve organlarını onarabilen ve yeniden çıkarabilen bir canlı, Minnesota Üniversitesi’nden biliminsanlarının aynı şeyi insanların neden yapamadığını anlamalarına yardımcı oluyor. Soyu yüksek tehlike altında olan Meksika semenderi (aksolotl) insanlarla glial hücre denen bir hücre tipini paylaşıyor. Bir Meksika semenderi omuriliğini incitirse glial hücreler işe koyulup sinir zedelenmesini onarıyor ve hasarı gideriyor. Aynı hücreler insanlarda, sinir yollarının yeniden oluşmasını önleyen yara dokusunu oluşturmak için çalışıyor. Araştırmacılar, Meksika semenderlerinin uzuvlarını yeniden çıkarabilmelerini sağlayan süreci kavramanın günün birinde bizlerin de bunu yapabilmesine yardımcı olacağını umuyor.
UYKU RAPORU 2014 tarihli bir araştırma, Türkiye'deki insomni sıklığının, dünyanın geri kalanıyla benzerlik gösterdiğini ortaya koydu. 4 bin 758 katılımcı üzerinde yapılan araştırmaya göre Türkiye'de insomni oranı yüzde 12,2'yi buluyor. Cinsiyet ve yaş belirleyici faktörler olarak öne çıkıyor (yaşlılar ve kadınlarda daha sık görülüyor). Sosyoekonomik durum da belirleyici: Düzenli maaş alanlarda insomniye daha az rastlanırken işsizler, dar gelirliler, düzenli ödemesi olanlar ve ev kadınları geceleri daha az uyuyabiliyor.
Binlerce yıl boyunca insanlar, zorbalık ve istismar gibi saldırgan antisosyal davranışları cezalandırmak ve ayıplamak için birlikte hareket etti. Trollerin erişilmez ve anonim olduğu sosyal medyada, en iyi niyetlerle yapılmış bireysel bir itiraz bile karşılıklı bir bağrışma yarışma dönüşebiliyor. Zorbaların karşısında topluca hareket etmek ise saldırganlığın önünü kesmede daha etkili olabilir. MeToo, Time’s Up ve Black Lives Matter gibi hareketlerin yarattığı etkileri düşünün. Medya kuruluşlarını “yalan haberler” ve nefret söylemlerine karşı dikkatli olmaya zorlayan toplum baskısına bakın. İnsanların sosyal medyada iyi olanı nasıl el üstünde tutup, kötü olanı da nasıl cezalandırabileceğine dair mükemmel örnekler bunlar. Florida’nın Parklan kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi’nde gerçekleşen katliamın ardından aktivist öğrenciler Twitter trollerine dikkat çekti ve onları susturdu. Neo-Nazilerin düzenlediği yürüyüşlerde azalma görüldü ve nefret söylemleriyle yayın yapan bazı internet siteleri kapatıldı -tüm bunlar, binlerce insanın onlara karşı çıkıp, “Yeter artık,” demesiyle mümkün oldu. Evet, görünen o ki dünya giderek saldırganlaşıyor ama özümüzde saldırgan olduğumuz için değil bu; çağdaş dünyamızın gerektirdiği bu zor toplumsal görev adına tek ses olup ayağa kalkmadığımız için. Bu görev zorbalığa, istismara ve tacizlere karşı çıkmamızı ve olumlu sosyal tutum ve eylemleri teşvik etmemizi gerektiriyor. Hem yüz yüzeyken, hem de sosyal medyada bunların her ikisini de yapmalıyız.
Reklam
AGUSTIN FUENTES İNTERNETTEKİ KÖTÜLÜK Bu yılki Martin Luther King Günü’nde anonim bir Twitter kullanıcısı, 50 yıl kadar önce King’i öldüren adamı ilahlaştırıyordu: “Huzur içinde yat James Earl Ray. Beyaz ırkın gerçek savaşçısı.” Aynı ay, ABD Başkanı Donald Trump bir tweet’inde kendi “nükleer butonunun” Kim Jong Un’unkinden “çok daha büyük ve
140 syf.
·
Puan vermedi
National geografic Türkiye dergisi Bilim, doğa, coğrafya, tarih vs güncel konularda derinlemesine bilgi kaynağı olabilecek eşşiz dergilerin başlıcalarından biri. Ülkemizde yayınlanıyor olması bizim yayıncılara ilham olur kanısındayım.
National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018)
National Geographic Türkiye - Sayı 208 (Ağustos 2018)National Geographic Türkiye · National Geographic · 201836 okunma
Carl Sagan
Başka bir insanın sesini duymak için bir kitaba tek bir bakış atmanız yeterli olur; belki de bin yıl önce ölüp gitmiş birinin sesidir bu. Okumak, zaman içinde yelken açmaktır.
Kapatın Işıkları
Düzenli olarak altı saatten az uyuyan herkesin depresyon, psikoz, felç ve obezite olasılığı artıyor. Uykusuzluk tüm bedene zarar veriyor.
Reklam
Ampulün mucidi Thomas Edison "uyku bir saçmalık, kötü bir alışkanlık," demişti. Bir gün uyku olmaksızın yaşayacağımıza inanıyordu Edison.
Sayfa 58
O Nedenle #BAKMAOKU
“Başka bir insanın sesini duymak için bir kitaba tek bir bakış atmanız yeterli olur; belki de bin yıl önce ölüp gitmiş birinin sesidir bu. Okumak, zaman içinde yelken açmaktır.” Carl Sagan
Carl Sagan
“Başka bir insanın ssesini duymak için bir kitaba tek bir bakış atmanız yeterli olur; belki de bin yıl önce ölüp gitmiş birinin sesidir bu. Okumak, zaman içinde yelken açmaktır.”
Sayfa 158Kitabı okudu
43 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.