Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yapıtı, Yaşamı, Kişiliği

Nazım Hikmet Tabu ve Efsane

Ataol Behramoğlu

Nazım Hikmet Tabu ve Efsane Gönderileri

Nazım Hikmet Tabu ve Efsane kitaplarını, Nazım Hikmet Tabu ve Efsane sözleri ve alıntılarını, Nazım Hikmet Tabu ve Efsane yazarlarını, Nazım Hikmet Tabu ve Efsane yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Nâzım Hikmet " tabu ve efsane "
Ataol Behramoğlu, "Tabu ve Efsane" başlıklı bölümde, Nâzım Hikmet'le ilgili anmalarda, sempozyumlarda, toplantılarda Nâzım Hikmet' in farklı yönlerine ilişkin yaptığı konuşmalara ve Nâzım Hikmet' e ilişkin yazdığı yazılara yer veriyor. Ataol Behramoğlu, kitabın "Senarist ve Oyun Yazarı" başlıklı bölümünde Nâzım Hikmet' in senaryoları ve tiyatro oyunlarına ilişkin yazdığı yazılara, dostu A.Fedeyev' in Nâzım Hikmet' e yazdığı mektuba ve şair dostu Lazslo Benjamin' in Nâzım Hikmet'e başlıklı şiirine yer veriyor. "Nâzım Hikmet Ran Türk şiir dünyasına yeni bir ses duyuran şairdir...Başta İstanbul olmak üzere bir kısım Türk yurtlarının işgal altında bulunduğu yıllarda...ekseriya aşk şiirlerini söyleyen öteki gençlerden ayrılarak,fikir ve cemiyet şiirleri yazmış"tır.(s. 415 ) Nihat Sami Banarlı/Resimli Türk Edebiyatı Tarihi "...Mektup,genellikle,onu yazanın kişiliğinin en çok belirdiği bir yazı türüdür.Bir insanın üslubu,en yapmacıksız biçimiyle,yazdığı mektupta ortaya çıkar.Özentiler,yapmacık sözler,mektupta sırıtır.Mektuplarda esas olan,içtenlik, düşündüklerimizi olduğu gibi yazmaktır.Bu bakımdan yazarların,sanatçıların iç dünyalarını daha iyi anlamak bakımımdan da,mektupların edebiyat araştırmacılığında önemli bir yeri vardır..." (s.127 ) Nâzım Hikmet' in Mektupları/Nâzım Hikmet "tabu ve efsane "/Ataol Behramoğlu Ataol Behramoğlu'nun Dünya Şairi Nâzım Hikmet' i her yönüyle ele aldığı bu kapsamlı çalışmasını değerli şairimizi daha iyi anlamak ve tanımak adına okumanızı öneririm.
Nazım Hikmet Tabu ve Efsane
Nazım Hikmet Tabu ve EfsaneAtaol Behramoğlu · Tekin Yayınevi · 201217 okunma
Kardeşlerim ölmeğe niyetim yok. Öldürülürsem biliyorum, yine de yaşamakta devam edeceğim yanı başınızda. Aragon'un misrağında olacağım -gelecek güzel günleri anlatan her mısrağında- ve beyaz güvercininde Picasso'nun ve Robson'un türkülerinde.. ve hepsinden daha güzel, hepsinden daha üstün. bir yoldaşın muzaffer gülüşünde olacağım Marsilya limanında grev günü!
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
a) Büyük babası Nâzım Paşa Mevlevi ve şair b) Annesi Celile Hanım Lamartin hayranı “Büyük babam, Mevlevi Nâzım Paşa şairdi, anam Lamartin'e bayılırdı. Evimizde, babamın edebiyatla ilgisizliğine bakmaksızın şiir baş köşedeydi...” (E. Babayev’e anlattıklarından) Doğu ve batı kültürünün bir arada yaşadığı (ve bu düzeyde) kaç tane ev var acaba bugünün Türkiye'sinde?
Sayfa 133Kitabı okudu
İlk kez, bir Cezayir şiiri antolojisinde, Nâzım Hikmet'in çağdaş Arap şiiri üzerine etkisi konusunda sözler okumuştum. Sonra Rus'undan Azerbaycanlısına, Letonyalısından Kazakistanlısına kadar, tanıştığım bütün Sovyet şairleri, onun Sovyet şiiri üzerindeki etkisinden söz ettiler. “On şairlik bir çağdaş dünya şiiri antolojisi yapsanız Nazım Hikmet'i alır mısınız?" sorusuna, Neruda'nın, "Tek şairlik bir çağdaş dünya şiiri antolojisi yapsam Nâzım Hikmet'i alanım." diye karşılık verdiğini biliyorum.
Sayfa 121Kitabı okudu
“Bugün Pazar,/bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar/ve ben ömrümde ilk defa/gökyüzünün bu kadar benden uzak bu kadar geniş bu kadar mavi olduğuna şaşarak/ kımıldanmadan durdum,/sonra saygıyla toprağa oturdum,/dayadım sırtımı duvara./Bu anda ne düşmek dalgalara,/bu anda ne kavga, ne hürriyet, ne karım,/toprak, güneş ve ben,/bahtiyarım.”
Sayfa 82 - Bugün PazarKitabı okudu
“Bugün halkının ve bütün ilerici insanlığın mutluluk ve barış mücadelesinin dışında kalan aydın, ya egemen sınıfın elinde basit bir araçtır, ya da havayı zehirlemekten başka bir şeye yaramayan kokuşmuş bir verimsiz ottan ibarettir.”
Reklam
“...ben sosyalist şair, memleketimi ve halkımı, tıpkı karımı sevdiğim gibi etiyle kemiğiyle seviyorum."
Nâzım Hikmet'in Mektupları
"...Mektup,genellikle,onu yazanın kişiliğinin en çok belirdiği bir yazı türüdür.Bir insanın üslubu,en yapmacıksız biçimiyle,yazdığı mektupta ortaya çıkar.Özentiler,yapmacık sözler,mektupta sırıtır.Mektuplarda esas olan,içtenlik, düşündüklerimizi olduğu gibi yazmaktır.Bu bakımdan yazarların,sanatçıların iç dünyalarını daha iyi anlamak bakımımdan da,mektupların edebiyat araştırmacılığında önemli bir yeri vardır..."
Sayfa 127 - Tekin YayınlarıKitabı okudu