Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı

Cengiz Bektaş

Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı Gönderileri

Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı kitaplarını, Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı sözleri ve alıntılarını, Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı yazarlarını, Nazım Hikmet'in Mimarlığa Bakışı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evler içinde oturanlarla aydınlanır Günaydın 23 Ağustos fabrika işçileri, Ve traktör fabrikası işçileri, Ve devlet planı kâtipleri, günaydın Günaydın uslu çocuklarla kocakarılar Günaydın zeytin dalı kızlar #NazımHikmet
Reklam
O yıllarda Türkiye'de komünist olmak, anamalcılara göre insanlığın en kötü durumuydu. Hırsız, gangster, katil olmaktan daha kötü... Düpedüz vatan hainliğiydi.
Her ağaç bir adama benzer. Onlardan bir dal koparmak bir kol kırmak gibi, bir yaprak yolmak bir göz çıkarmak gibi gelir bana. Ben hiçbir adamla, bir ağaçla konuştuğum gibi gıllıgışsız konuşmadım. Ağaçların dilinden anlamayan, toprağın dilinden anlamaz. Toprakla konuşamayanlar en bilgili sesi duymamış demektir. Ne yazık onlara!
Kentlerimizi, özellikle İstanbul'u yalnızca teknokratlara, uzmanlara bırakmak ne denli yanlış değil mi? Neden kentlerimizin gerçek sahipleri yok ortalıkta ? Nerede kültür adamlarımız, sanatçılarımız ?
Bugün bile mimarların büyük çoğunluğu, asıl konunun, kültür birikiminin bilincinde bir "kimlik" olduğunun ayrımında değil... Toplumlarından kopuk olarak "geçmiş"le, Batı'nın moda biçimleri arasında gidip geliyorlar. İşi gerçekten bir moda terzisi gibi ele alanlara öykünüyorlar, birkaçı dışında...
Reklam
AYASOFYA VE SÜLEYMANİYE
Müzelik olmanın iki anlamı vardır. Biri alaydır, işe yaramazlığı gösterir; ötekisi büyük bir değerin değimidir.
...kültür altyapısından yoksun bir kimsenin 'yaratması' ancak rastlantısal olabilir.
Mimarlıkla şiir, ikisi de yoktan var ediyor... Mimarlık, bilinen gereçlerle daha önce var olmamış bir yapıt ortaya koyar. Şiir, bilinen sözcüklerle yeni bir duyguyu, kavramı, bilinmeyeni ortaya koyar.
Reklam
form follow function
Mimarlıkta "biçim işlevi izler" demek, çözümün insandan, insanın gereksinimlerinden başlaması demektir.
Aydın kişi, tüm halkların kültürünü, fakat öncelikle kendi halkının kültürünü bilmek zorundadır.
Mimarlık bir tasarım işidir ya, şiir de öyledir. Tasarım gelecek için yapılır. Elbette saptamalardan yola çıkılabilir ya da çıkılacaktır. Ancak Nazım Hikmet'in dediği gibi, yalnız başına "saptama" eylemi sanat değildir. Sanat yaratma eylemidir.
Mimarlıkla ozanlık nasıl bağdaşıyor?
Bu tür sorulara benim yanıtım şöyle oldu hep: mimarlıkla şiir, ikisi de yoktan var ediyor... Mimarlık, bilinen gereçlerle daha önce var olmamış bir yapıt ortaya koyuyor. Şiir, bilinen sözcüklerle yeni bir duyguyu, kavramı, bilinmeyeni ortaya koyuyor.
Sayfa 24 - YEM YayınKitabı okudu
112 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.