Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etik, İnsan Doğası ve Beyin Üzerine Bir Tartışma

Neden Nasıl Düşünürüz?

Jean-Pierre Changeux

Neden Nasıl Düşünürüz? Sözleri ve Alıntıları

Neden Nasıl Düşünürüz? sözleri ve alıntılarını, Neden Nasıl Düşünürüz? kitap alıntılarını, Neden Nasıl Düşünürüz? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanlar, eylemlerini belirleyen sebeplerin değil yalnız eylemlerinin bilincin de oldukları için kendilerini özgür zannederler." Spinoza
Kant yaşamın bize "sosyalleşemez bir sosyalleşebilirlik" yükünü miras bıraktığını ve barışa kavuşmuş bir siyasal düzeni "ödev" olarak verdiğini gösterir.
Sayfa 29
Reklam
L'Homme neuronal'ı yazarken Spinoza'nın Etika'sının ve düşüncesi­nin bütün netlik ve kesinliğini keşfettim. "İnsanların eylemlerini ve arzularını, bunlar sanki çizgiler, yüzeyler ve cisimlermiş gibi ince­leyeceğim," diyor Spinoza. İnsan yaşamını her türlü ereksel dünya tasarımından ve insanmerkezcilikten arınık, düş gücünden ve -Spinoza'nın "cehaletin sığınağı" dediği- dinsel bağnazlıktan korunuk olarak yeniden kurmaya girişmekten daha coşku verici bir proje olabilir mi? Spinoza'yı okumam, Sokrates-öncesi düşünürleri, özel­likle her zaman çok bağlı olduğum antikçağ atomcularından De- mokritos'u okumaktan kazandıklarımı tamamlayıp zenginleştirdi.
Sayfa 14
Bilinç, içine bir şeyin na­sıl girip çıkabileceğini anlayamadığım kapalı bir yer değildir, çün­kü zaten öteden beri kendinin dışındadır.
Sayfa 116
Bedenin diğer yerle­rinde olmasına karşın, beyin korteksinde duyu siniri terminali yok­tur. Başımız ağrıdığında, ağrı duyan nöronlar değil beyni saran ko­ruyucu kılıftır (meninge). Beyne bir neşter sokulabilir, kabuktan bir parça alınabilir, ama denek acı duymaz. Zaten beyin ameliyatları­nın çoğu da hasta uyanık durumdayken yapılır. Beyin kabuğunun, konuşma yeteneği gibi temel fonksiyonlarının hasar görmesinden sakınmak için, operatör hastasıyla diyalog halinde çalışır; ameliyat devam ederken ne hissettiğini sorar, bir şeyler söylemesini, bir şey­ler düşünmesini ister. Bilinç beynimizde oluşup gelişir, fakat beyni­mizle ilgili hiçbir bilinçli algımız yoktur.
Descartes'in eserleri de 1663'te, Kopernik, Galile ve Pascal'inkilerden sonra Yasak Kitaplar Listesi'nde yer alma onuruna erişecektir.
Sayfa 42 - Metis BilimKitabı okudu
Reklam
İşin aslı, tam olarak yaptığımız, belli bir kaderi veya anlamı olmayan bir dünyanın üze­rine "eylem amaçları ve anlam talepleri" yansıtmak. Daha önce in­san tarafından yaratılmış olanları saymazsak kategorilere sahip ol­mayan bir dünyada, kategorileri beynimizle yaratıyoruz.
Paris An­tropoloji Demeği'nin 18 Nisan 1861 tarihli oturumunda, Broca bey­nin sol yarımküresinin frontal kıvrımının orta kesimindeki bir lezyonla söyleme işlevinin yitimi yani afazi arasındaki ilk kesin kore­lasyonu saptadı. Bu tarihten itibaren de yeni bir bilimdalı, nöropsikoloji kurulmuş oldu.
"Gerçekte kesin hiçbir şey bilmeyiz," diye yazar Demokritos, "sa­dece vücudumuzun durum ve havasına, onun içine giren ya da ona direnen şeylere göre değişen şeyleri biliriz." Bu söylemi severim ben, araştırmacının yaklaşımına yakın gibi görünür bana; bu yakla­şım her zaman eleştiricidir, Kesinliklerden ve vahyedilmiş Hakikat­lerden ihtiyatla uzak durur. Demokritos, doğru bilgiyi içerdiği iddia edilen ve ruhun yükselmesiyle, temaşa veya theoria'yla ulaşılan, tanrısal kökenli gözle görülmez bir gerçeklik olan bir İdealar dün­yasının varlığını öne süren Platoncu kuramla taban tabana karşıttır.
Fırtınalara ve dalgalara göğüs gererek, yürürlükteki düşünce sistemleri ve ideolojilere karşın bilinmeyene doğru yelken açabilmek ne büyük özgürlük, ne coşkun sevinç!
Reklam
Spinoza
" İnsanlar, eylemlerini belirleyen sebeplerin değil yalnız eylemlerin bilincinde oldukları için kendilerini özgür hissederler. "
Sayfa 31
Kendini "özgür" olarak düşünmek, aynı zamanda "var olabilmenin sevinçle olumlanmasıdır".
Sayfa 209Kitabı okudu
"Bir şeyin iyi olduğuna hükmetmemizin tek nedeni, ona doğru çaba göstermemiz, onu istememiz, arzulamamız, peşinden koşmamızdır", her türlü amaçsallığın dışında...
Sayfa 185 - Metis Yayınları - J.P.C. (Alıntı: Spinoza)Kitabı okudu
Nesne-bedenin karşısında, semantik olarak, yaşanan beden, birine özgü beden, (içinden konuştuğum) benim bedenim, (hitap ettiğim) senin bedenin, (hikâyesini anlattığım) onun bedeni bulunur. Böylece söylemde beden, nesne-beden ve özne-beden olarak, ya da daha doğru ifadeyle özgü-beden olarak iki kez yer alır. Ben "(birine) özgü-beden" deyimini özne-beden deyimine yeğ tutarım, çünkü beden yalnız benim bedenim değil başkalarınınkidir de. Demek ki neymiş? Dünyanın parçası olarak beden ve içinden -orada yolumu yönümü bulmak ve yaşamak için- dünyayı kavradığım (kavradığın, kavradığı) beden olmak üzere iki beden varmış.
Sayfa 23 - Beynin Bilgisi ve Kendinin BilgisiKitabı okudu
Unutma, kullanılabilecek olan ama ulaşılamayan anıların kesin olarak silinmesi ile çağrılmalarının engellenmesi arasında gidip gelir. Bu açıdan, psikanaliz bizi korktuğumuzdan daha az şey unuttuğumuzu ve belli bir emek, Freud'un ünlü "hatırlama emeği", karşılığında, oldukça kapsamlı anı bütünlerini kurtarıp -bu sayede daha "okunaklı" ve daha kabul edilebilir hale gelecek olan- kişisel tarihimize ekleyebileceğimizi düşünmeye sevk etmektedir.
Sayfa 139 - Bellek SorunuKitabı okudu
138 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.