Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etik, İnsan Doğası ve Beyin Üzerine Bir Tartışma

Neden Nasıl Düşünürüz?

Jean-Pierre Changeux

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"İnsanlar, eylemlerini belirleyen sebeplerin değil yalnız eylemlerinin bilincin de oldukları için kendilerini özgür zannederler." Spinoza
Kant yaşamın bize "sosyalleşemez bir sosyalleşebilirlik" yükünü miras bıraktığını ve barışa kavuşmuş bir siyasal düzeni "ödev" olarak verdiğini gösterir.
Sayfa 29
Reklam
L'Homme neuronal'ı yazarken Spinoza'nın Etika'sının ve düşüncesi­nin bütün netlik ve kesinliğini keşfettim. "İnsanların eylemlerini ve arzularını, bunlar sanki çizgiler, yüzeyler ve cisimlermiş gibi ince­leyeceğim," diyor Spinoza. İnsan yaşamını her türlü ereksel dünya tasarımından ve insanmerkezcilikten arınık, düş gücünden ve -Spinoza'nın "cehaletin sığınağı" dediği- dinsel bağnazlıktan korunuk olarak yeniden kurmaya girişmekten daha coşku verici bir proje olabilir mi? Spinoza'yı okumam, Sokrates-öncesi düşünürleri, özel­likle her zaman çok bağlı olduğum antikçağ atomcularından De- mokritos'u okumaktan kazandıklarımı tamamlayıp zenginleştirdi.
Sayfa 14
Bilinç, içine bir şeyin na­sıl girip çıkabileceğini anlayamadığım kapalı bir yer değildir, çün­kü zaten öteden beri kendinin dışındadır.
Sayfa 116
Bedenin diğer yerle­rinde olmasına karşın, beyin korteksinde duyu siniri terminali yok­tur. Başımız ağrıdığında, ağrı duyan nöronlar değil beyni saran ko­ruyucu kılıftır (meninge). Beyne bir neşter sokulabilir, kabuktan bir parça alınabilir, ama denek acı duymaz. Zaten beyin ameliyatları­nın çoğu da hasta uyanık durumdayken yapılır. Beyin kabuğunun, konuşma yeteneği gibi temel fonksiyonlarının hasar görmesinden sakınmak için, operatör hastasıyla diyalog halinde çalışır; ameliyat devam ederken ne hissettiğini sorar, bir şeyler söylemesini, bir şey­ler düşünmesini ister. Bilinç beynimizde oluşup gelişir, fakat beyni­mizle ilgili hiçbir bilinçli algımız yoktur.
Descartes'in eserleri de 1663'te, Kopernik, Galile ve Pascal'inkilerden sonra Yasak Kitaplar Listesi'nde yer alma onuruna erişecektir.
Sayfa 42 - Metis BilimKitabı okudu
Reklam
"Bir şeyin iyi olduğuna hükmetmemizin tek nedeni, ona doğru çaba göstermemiz, onu istememiz, arzulamamız, peşinden koşmamızdır", her türlü amaçsallığın dışında...
Sayfa 185 - Metis Yayınları - J.P.C. (Alıntı: Spinoza)Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.