Etik Beslenme

Eylül 2020
Ayrıntı Yayınları

2023 58. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2023 17:33
Kendi içinde bir sohbet ve öz değerlendirme gibi olmuş. Bir kitap önerisi yaptığı ve bu konuda fikirleri olan bilim insanı ve düşünür tavsiyeleri var. Benim için çok minimal kaldı. Hiç bu konuda düşünmememiş insanlar hedeflenmiş sanki. Hızlı okuma yaparak bitirdim. Kendi içimde ya da arkadaş ortamında düşünüp konuşurken bile daha derinlere indiğim bir mevzu için sığ kalmış. Tabi yazarın daha iyi kitapları olabilir ama kitap bana yeterli gelmedi. Geçmiş dönem çalışma hayatımda gıda endüstrisinin belirli bir kısmını bildiğim içinde az geldi kitap. Edebi olarak çok bir şey beklememek gerek ama o konuda da çok sevemedim.
Neden Vegan?Peter Singer · Ayrıntı Yayınları · 202271 okunma
Odağı arada kaçmasaydı, çok kıymetliydi
2023 31. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2023 16:33
Neden Vegan kitabı kesinlikle insanın beslenme konusundaki saçma sapan davranışlarını anlatmaya çalışıyor. Yazara çoğu zaman hak versem de, hala veganlığın için doğru şartların oluştuğunu düşünmüyorum. Neyse ki biyoteknolojiye güveniyorum. Yazarın kitap boyunca yaptığı bir hata, neden bu konuya neden ilgi duyduğunun derinlerine inmeye çalıştığında odak sapması yaşaması. Bazen gerçekten bilimsel bir roman değil de sanki arkadaşım benimle Google'dan arattığı veganlık kavramını tartışıyor gibi hissettirdi. Bir de sürekli bahsettiği kitabın ismini (Animals, Men, Morals) o kadar fazla geçiriyor ki bırakıp o kitaba geçesim geldi. (Merkezi sinir sistemi olmayan hayvanları yemeyi 'soft' veganlık olarak sayması da çok saçmaydı.) Bu dezavantajları dışında verdiği örnekleri çok güzel seçmiş yazar; gayet çarpıcı ve insanın tamamen başaramasa bile tepki koyma hissini arttırıyor. McDonald's örneği, Uzak Doğu'da tüm hayvanlara uygulanan bir sürü işkence ve son örneği Covid-19'a da çok yerinde dokunuyor. En farklı hissettiren kısımları, kendisinin bu noktaya tamamen araştırarak gelmesi ve bu işin felsefesiyle ilgilenmesi, bir de son kısımda teknolojiye değinerek bir moron olmadığını kanıtlaması. Eğer ara ara sapmasaydı, çok zevkli ve ufuk açıcı bir kitaptı. Son olarak kitap örnekleri arttırıp bunlara daha bilimsel yaklaşsaydı, çok daha ikna edici olabilirdi.
2023 1. kitabı
Bu kitapla birlikte yine felsefenin hayatımızdaki önemi ve sorgulama yetisine katkısını fark ettim. Peter Singer, aslında "Hayvan Özgürleşmesi" adlı kitabıyla bilinen çağımızın bir ahlak felsefecisi. Bu kitabı ise incecik, fazla felsefi detaya boğmayan ancak farklı bakış açılarını size sunuyor. Etin endüstrileşmesi ile insanın 'hayvan' tanımı ve kendisinden başka her türün üzerinde istediği hakimiyeti kurmasını ele alması ilgimi çeken noktalar oldu. Çok yormayacak ve konuya giriş kitabı olarak okunabilir.
2023 336. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 21:45
Bu kitap, insan olmayan hayvanlara nasıl davran­ mamız gerektiği sorusunu dikkatli ve tutarlı bir şekilde düşünmeye yönelik bir girişimdir. Bu süreçte, mevcut tutum ve davranışlarımızın arkasında yatan önyargıları ortaya çıkarır. Bu tutumların pratikte ne anlama geldi­ ğini -hayvanların insanların zulmünden nasıl mustarip olduğunu- açıklayan bölümlerde bazı duygular peyda olabilir. Umuyorum ki bu duygular bahsedilen zulme karşı harekete geçme azmiyle bilenmiş öfke ve hiddet olacaktır.
Hayata Dair

Peter SingerYazar · 9 kitap
Peter Singer (6 Temmuz 1946), Avustralyalı filozof ve önde gelen bir hayvan hakları savunucusu. 1999'dan bu yana Princeton Üniversitesi Biyoetik bölümünde görev yapmaktadır. Tom Regan ile birlikte 1960'lardaki ilk hayvan hakları ile hayvanları özgürleştirme hareketlerini birleştirmeye ve öncülük etmeye yardım etti. Onun Hayvan Özgürleşmesi (Animal Liberation) adlı kitabı hayvan hakları konusunda çok önemli bir yere sahip olmakla beraber felsefi literatürün çığır açan bir ürünü olarak sayılıyor. Singer, kendini bir vejetaryen ve "esnek bir vegan" olarak tanımlamaktadır. Mother Jones adlı dergiye verdiği röpartajda konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır: « Et yemiyorum. 1971 yılından beri vejetaryenim. Yavaş yavaş vegan yaşama alışıyorum. Büyük oranda vegan sayılırım, fakat esnek bir veganım. »