Hayatı, Sanatı, Şiirleri

Nedim

Cevdet Kudret

2018 72. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2018 18:44
1k'daki kütüphaneci arkadaşların uyarısı ile bu kitabın Cevdet Kudret'e ait olduğunu ve kitapta belirtilen Nevzat Yesirgil'in Cevdet Kudret'in takma adı olduğunu öğrenmiş oldum.Bu küçük ama sımsıcak eser sayesinde Nedim ile tanışmış oldum.Meğer çok geç bile kalmışım.Okuduğum her şiiri birbirinden güzel.Hangi şiirini okusam bu en iyi şiiridir diyorum.Fakat bir iki sayfa sonra daha güzelini okuyorum.Son şiirine kadar Nedim beni büyülemeye devam etti. Nedim divan şiirinin kalıplarını alt üst ederek bir çok yenilik yapıyor.Kendince bir üslup oluşturuyor.Tanzimat dönemine karşı tarzı yadırganıyor.Tanzimat'tan sonra ayrı bir ehemmiyet kazanıyor. Divan şiirinde şarkı türündeki eserlerin Nedim sayesinde ehemmiyet kazandığı ifade ediliyor.Açıkçası şarkılarından bir iki tanesi dışında pek tesirli bulmadım.Dönemindeki veya haleflerinden herhangi bir şair de bunları yazabilir.Ancak yazdığı gazellerin bir benzerini yazabilecek kaç tane daha şair var bu âlemde.O ne büyüleyici bir kalemdir öyle.Şarkıları daha ziyade Lale Devri'nin meşhur Sadabad ve Çırağan eğlencelerinden bahsettiği için beni Ahmet Refik Altınay'ın Lale Devri adındaki kıymetli eserine,o kitaptaki Nedim ile ilgili bölümlere ve şiirlere aldı götürdü.O kitap da apayrı güzeldi.Nedim'in son şiiri ise çok güzel bir türküdür.
NedimCevdet Kudret · Varlık Yayınları · 195255 okunma
2025 1. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 00:00
Nedim , Salim Tezkiresi'nde de denildiği üzre Nedim-i taze zebân. Onun kaleminden çıkanları okurken, onun orijinalliğini anlamamak mümkün değil. Bu kitapta seçilmiş beyitleri okurken her biri yüzümde birer tebessüm oldu. Nüktedân, samimi , ustaca söylenmiş şiirleri ile kendine hayran bırakıyor. Ne zaman melankoliden bir nebze olsun uzaklaşmak istesem Nedim ve Revani koşar imdadıma. Kitap özelinde de bir şeyler söylemek gerekirse, Cevdet Kudret, Nedim'in gazel, şarkı, müstezat, kaside, türkü ve nesir türü eserlerinden seçtiği bölümleri günümüz Türkçesi ile vermiş. Tüm bunlardan önce giriş bölümünde de Nedim hakkında ufak bir bilgilendirme var. Nedim ile tanışmak için ya da zaten tanıyorsanız Nedim'i yâd etmek için hemen okunabilecek, incecik keyifli bir kitap. Kitap kapağının rengi de ayrı bir güzeldi.
Nedim: Divan Şiirinde Üç Büyükler 3Cevdet Kudret · İnkılap Kitabevi · 200355 okunma

Cevdet KudretYazar · 38 kitap
7 Şubat 1907 - 10 Temmuz 1992): Şair, yazar. İstanbul'da doğdu. Tam adı Süleyman Cevdet Kudret'tir. Soyadı kanunu çıktığında, 1934'te Solok soyadını almıştır. Bu soyadını 1959'da Kudret olarak değiştirmiştir. İstanbul Erkek Lisesini hastalığı yüzünden yarım bıraktı; sonra İstiklâl Lisesini (1930), İstanbul Darulfünûnu Hukuk Fakültesini (1933) bitirdi. Edebiyat öğretmenliği ve avukatlık yaptı. 1952’den başlayarak önce takma adlarla sonra kendi adıyla edebiyat ders kitapları yazmış olan sanatçı, öğretim görevlisi olarak girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’ndan emekli olmuştur. 1992 yılında İstanbul’da ölmüştür. Cevdet Kudret edebiyata şiirle girdi. İlk şiiri 1927'de Servet-i Fünûn'da Yedi Meşale şairlerinden idi. Sonra oyun, hikâye, roman türünde eserler verdi. İncelemeler yayınladı. Abdurrahman Nisarî imzasıyla ders kitapları hazırladı. Cevdet Kudret Solok, Nevzat Yesirgil, Suat Hızarcı, Mermi Ocaklı, Cevdet Baykara, Cevkud imzalarını da kullanmıştır. Şiirleri: Yedi Meşale (Müşterek, 1928), Birinci Perde (1928). Hikâyeleri: Sokak (1974). Romanları: Sınıf Arkadaşları (1943; 1976), Havada Bulut Yok (1958; 1976), Karıncayı Tanırsınız (İlk iki romanıyla birlikte, 1976). Oyunları: Tersine Akan Nehir (1929), Rüya İçinde Rüya (1930), Kurtlar (1933): Bu üç eser Darulbedayi'de (İstanbul Şehir Tiyatrosu) oynandı, Varlık, Gündüz, Ağaç dergilerinde tefrika edildi. Danyal ve Sara, 1931'de yazıldı, 1938'de Varlık'ta tefrika edildi. Yaşayan Ölüler (1994). Denemeleri: Dilleri Var Bizim Dile Benzemez (1966), Bir Bakıma (1977), Benim Oğlum Bina Okur (1983), Kalemin Ucu (1991), Edebiyat Kapısı (1997). İncelemeleri-derlemeleri: Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman Antolojisi (1945), Tanzimat Edebiyatı Antolojisi (Suat Hızarcı adıyla, 1955), Divan Şiiri Antolojisi (Mermi Ocaklı adıyla, 1958), Yurt İçin, Ulus İçin (1958), Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman I: Tanzimattan Meşrutiyete 1859-1910 (1965), Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman II: Meşrutiyetten Cumhuriyete 1911-1922 (1967), Abdülhamit Devrinde Sansür (1977), Örneklerle Edebiyat Bilgileri (2 cilt, 1980), Türk Edebiyatında Hikâye ve Roman III: Cumhuriyet Dönemi 1923-1959 (1990), Örnekli Türk Edebiyatı Tarihi (1995), Karagöz (3 cilt, 1968-1970), Ortaoyunu (2 cilt, 1973-1975).