Neşeli Öyküler

2007
Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Orijinal Adı:
Tre Storie extra vaganti Allegra ma non troppo

Kalp paralarla nasıl da dolandırılmışız!!!
2022 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2022 13:36
Bir ekonomistin dilinden 6 sevimli öykü var bu kitapta. Hem finans uzmanı, hem de tarih meraklısı olarak benim çok hoşuma gitti. Bence siz de seversiniz. Zira hikayelerden ikincisi hiç bilmediğimiz, ancak bizim için çok önemli olan bir olayı; Osmanlı İmparatorluğu’nun, aptallık ve umursamazlığı nedeniyle batılılarca yıllar boyu nasıl dolandırıldığını anlatıyor!!! Cipolla ekonomi tarihi konusunda çok sayıda eser vermiş bir İtalyan yazar. Avrupa ekonomi tarihini, özellikle İtalyanların lider olduğu Ortaçağ sonu-Yeniçağ dönemini anlatmayı çok seviyor. Olayları teknik terimlerden uzak bir dille son derece basit anlatması ve ekonomik kırılma dönemlerini, paralelde gelişen önemli tarihi olaylarla birlikte aktarması ile okuyucusuna gerçekten de keyifli ve kolay okunan bir ekonomi tarihi sunuyor. Avrupa’da kurumsal bankacılık İtalyan Bardi ailesi ile başlamış örneğin. Yumruklar ve silahların gölgesinde başlayan bu maceranın, İngiltere kralının borcunu ödemeyi reddetmesi ile iflasa sürüklenişini sevimli bir dille anlatıyor Cipolla. Genovalılara (bizim için Cenevizliler) biz de tarihimizden aşinayız malum; müsrif krallar ve padişahlarca beslenen bu bankerlerin (ya da tefecilerin) başarının sırlarını teker teker öğreniyoruz. Kimsenin yaşamak istemediği kasvetli, yoksul, pis; kuzeylilerin, Macarların ve Arapların akınları altında ezildikçe ezilmiş Orta ve Batı Avrupa’nın karabiberin afrodizyak etkisi ile canlanıp son ümit, Haçlı Seferleri’ne girişmesini okumak da çok keyifli. Bugün kapısından girmek için ter döktüğümüz bu coğrafyadan o dönemde binlerce fersah ileri olduğumuzu bilmek -isterseniz züğürt tesellisi deyin- bir ferahlama sağlıyor; “hani, belki yine?” diyorsunuz. Avrupa’da hüküm süren soylu sınıf arasında ticaretin aşağılık bir meslek olarak göründüğünü biliyor
Tarih
2022 27. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2022 23:00
Bir iktisat tarihçisi tarafından kaleme alınan ve dünya üzerinde önemli etkiler bırakan 4 tarihsel vaka ve 1 de denemeden oluşuyor kitap. Mizah dozu ne fazla ne düşük ki bunu da belirtmiş yazar. Tarihsel olayların öykü tadında işlendiği ve farklı bir tarih anlatımı ile keyifle okunan bir kitap çıkmış ortaya. İlk vaka "Sert adamlar ", ortaçağda ticaretle uğraşanlara verilen bir isim bu, ticaretin şekillenmesi ve ilk bankerlerin parlamasını ( Floransalı ), krallara borç vermesini, kendi aralarındaki rekabetleri vs işliyor. 2 vaka, 17. Yüzyılda Osmanlı kadınlarının Fransız Louis sikkelerini süs eşyası olarak talep etmesi ile patlak veren kriz ve bu krizi fırsata çevirip Osmanlı'yı sahte Louislere boğan bir Avrupa'yı okuyoruz. 3. vaka Savary ailesinin Fransa'daki maceralarına ve o dönem Avrupa ticaretine değiniyor. 4. vaka ilk haçlı seferinin nedenleri, Avrupa'daki ironik sonuçları üzerine epey mizah yüklü değinmiş. Denemeye gelince, Cipolla aptallık ve aptallığın toplumsal dengesi konusunda fazlası ile ilginç ve eğlenceli bir yazıyı kaleme almış. Okuyunuz derim kendi adıma.
Tarih
NEŞELİ ÖYKÜLER / Carlo Cipolla
2021 93. kitabı
Aslında İtalyan bir iktisat tarihçisi olan yazarın iktisat tarihinden bazı kesitleri hikâye ederek anlattığı müthiş kitap. 14. yüzyıl İtalya’sında banka sisteminin nasıl oluştuğu, çekin ve senedin ne şekilde kullanıldığı ve ticari hayatin dinamiklerinin neler olduğu resmedilmiş mesela. Floransalı Bardi ailesinin serencamı var mesela. Bir yükselen bir düşen, mafyavâri, hırslı bir ailenin hikâyesini anlatıyor yazar. Hele karabiberin Avrupa ekonomik ve siyasi hayatında sebep olduğu dönüşüm müthiş anlatılmış. Haçlı seferlerine hiç bu gözle bakmamıştım. Aynı şekilde yün ve şarabın da Orta Çağ Avrupa’sında ne gibi şaşırtıcı sonuçlara neden olduğunu hayretle okudum. Kitabın ikinci kısmında aptallığın evrensel yasalarından bahsediyor yazar. Beş temel yasadan. Dünya siyasetine farklı bir bakış açısı getiriyor bu vesileyle. Eğlenceli mi eğlenceli!
2022 80. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2022 23:12
Birkaç öyküden oluşuyor kitap. Tarihsel baI olaylara farklı açılardan bakmanızı sağlayan özellikleri var. Osmanlı’larla ilgili olan Louise paraları hikayesinin doğruluk derecesini bilemem ama Ortaçağın ekonomik gelişiminde baharatın (özellikle karabiberin) rolü öyküsünde, karabiberi haçlı seferlerine hatta Avrupa’da nüfusun artmasına ve sosyal refahın iyileşmesine bağlaması, biraz fazla mı zorlama olmuş? ‘Aptallığın temel yasaları’na bayıldım ve çok güldüm
2025 114. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 07:28
Tarihçi Cipolla'nın kısa ve neşeli tarihi öykülerle dolu kitabı. Yazarın kendisi aslında iktisat tarihçisi. Kitaplarının çoğu da bu konularda. Tarih deyince genellikle savaşlar ve hükümdarlar anılsa da, tarihin bu yönleri de var. Kısa olmasına rağmen ilginç bilgilerin yer aldığı bir kitap. Okuyun. Yazarın diğer kitaplarını da okuyun.
2024 53. kitabı
Okunma: 16 Mart 2024 18:15
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Oldukça enteresan bilgiler içeren bir çalışma olmuş. Kitabın başlangıcı ekonomi ve para üzerine olduğu için biraz sıksa da kitap ilerledikçe zevk almaya başlıyorsunuz. Yazarın iktisat tarihçisi olması hasebiyle çok değerli bilgiler var bu alan için. Bir anekdot da Osmanlı hakkında. Ben bir tarih öğretmeni olarak bu bilgiyi yeni öğrendim diyebilirim, gerçi bizim okullarımızda bu tür nüans niteliğinde bilgileri elde edemememiz normal çünkü genel bir tarih eğitimi aldığımız için bu tür ayrıntılar biraz meraklısı için, yani günümüz deyimiyle ifade edecek olursak “ tarih gurmeleri “ için detaylar.

Carlo M. CipollaYazar · 10 kitap
Cipolla, tarih ve felsefeye olan ilgisi nedeniyle liseden sonra Pavia Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler Fakültesi'ne kaydoldu. Burada henüz öğrenci iken, Ortaçağ ekonomi tarihi uzmanı Profesör Franco Borlandi tarafından Cipolla'nın ekonomi tarihine olan tutkusu keşfedildi. Cipolla daha sonraCollège de Sorbonne ve Londra Ekonomi Okulu'nda okudu. 27 yaşında Katanya'da ilk ekonomi tarihi dersini verdi. Venedik, Torino, Pavia, Pisa, Fiesole ve İtalya dışındaki akademik kariyerinin ilk durağı Katanya idi. 1953 yılında Cipolla ve Fulbright bursiyeri olarak ABD'ye gitti ve 1957 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nde misafir profesör oldu. İki yıl sonra üniversitede tam profesörlüğe alındı. Cipolla, ekonomi tarihi üzerine mizahi bir dil kullanarak yazdığı denemeleri "Allegro ma non troppo" ("Hızlıca ama fazla hızlı değil" anlamında bir müzik terimi) adlı kitapta topladı. Ortaçağ ekonomi tarihi üzerinde uzmanlığı ile bilindi. 1991 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nden emekli oldu. Uzun süren hastalığının ardından doğduğu kentte 2000 yılında öldü.