Niçin Feminizm Değil

Sibel Özbudun

Niçin Feminizm Değil Sözleri ve Alıntıları

Niçin Feminizm Değil sözleri ve alıntılarını, Niçin Feminizm Değil kitap alıntılarını, Niçin Feminizm Değil en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Feminizm öz’le değil tezahürlerle savaşmaktadır. Mücadele ettiğini varsaydığı Patriyarkalizmin (ataerkillik, pederşahilik) hangi koşulların ürünü olduğu sorusundan yan çizer daima. Çünkü o zaman toplumda mülkiyetin özel ellerde yoğunlaşmasına koşut olarak yönetimcilik geleneğinin oluşmasına, yani sömürü ve baskının kurumsallaşmasına bakmak zorunda kalacaktır. Tüm bunlar ise, toplumlarm sınıflılaşmasına tekabül eder. Böylesi bir yaklaşımın, sınıf gerçeğine kapalı feminizme uygun düşmeyeceği de aşikardır.."
Süreç Yayınları - +1
Çünkü bizce kurtuluş Soyut Kadın'ın cinsel özgürleşmesinden değil, iktisadi bağımsızlaşma, siyasal özgürleşme, toplumsal mücadeleden geçer. Doğal olarak bu mücadele ne tek başına kadınların ne de tek başına erkeklerin mücadelesidir. Bu tüm üretimci kafa ve kol emekçilerinin mücadelesidir. Kanımızca insanlığının bilincinde, kişilikli, bağımsızca duyup-düşünüp davranabilen kadın ve erkekler ancak böyle bir mücadelenin içinde oluşabileceklerdir. Ve onların feminist nitelemesine hiç mi hiç ihtiyaçları yoktur.
Reklam
Yalnız şunu belirtelim görüşlerindeki nüanslar ne olursa olsun, yerli feministler de, tıpkı Batı'lı kızkardeşleri gibi, kadının ezilmişliğinin nedenini Erkek Egemenliği'ne bağlıyor ve/fakat, feminist Jargonun machism (kazak erkeklik) nosyonu ile Patriyarkalizm'i (ataerkillik-babahanlık) birbirine karıştırdıkları için, ne'ye karşı olduklarını kendileri dahi ifadelendiremiyorlar.
«Çocuklarıyla birlikte birçok evli çiftleri kapsayan eski komünist ev ekonomisinde, kadınlara bırakılan ev yönetimi, tıpkı erkekler tarafından yiyecek sağlanması gibi, toplumsal zorunluluk taşıyan bir kamu işiydi. Ataerkil aile ve ondan da çok nıonogamique (tek-eşli) bireysel aileyle birlikte herşey değişti. Ev yönetimi, kamusal niteliğini yitirdi. Bu iş artık toplumu ilgilendirmiyor; bir özel hizmet haline geldi; toplumsal üretime katılmaktan uzaklaştırılan kadın, bir baş hizmetçi oldu.» -
Friedrich Engels
Friedrich Engels
/
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Sayfa 24 - Süreç Yayınları - Ve Sosyalist Haraket
144 öğeden 151 ile 144 arasındakiler gösteriliyor.