Kültür Kitaplığı 26

9789752982079

Nietzsche
2020 16. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2020 23:44
Merhaba, Böyle Buyurdu Zerdüşt ve Ecco Homo'dan sonra bu kitabı okumak bana çok iyi geldi. Aslında bir sıralama hatası yaptığımı fark ettim. Öncelikle bu kitabı okumam gerektiği fikrine ulaşmamı sağlayan ise, diğer iki kitap içerisinde oturtamadığım ve anlamlandıramadığım bazı noktaların şuan daha iyi şekil almasından ibarettir. Mesela bir "dekadan" sözcüğünü İngilizce'den "çökmek ya da çöküş" olarak çevirmiş ve mantıken çok garipsemiştim ve üstelik neden ısrarla bize İngilizce olarak empoze edilmek istenmiş diye acımasızca eleştirmiştim. Meğer bu sözcük, Fransızcadan çevrilmiş ve Türkçe karşılığı yokmuş. Daha çok, Nietzsche'nin Nihilizm eleştirisinde hayat bulduğunu söylersek sanırım yanılgıya düşmeyiz. Bu ve bunun gibi birçok kafamdaki soru işaretlerini bu kitap sayesinde aştığımı net söyleyebilirim. Kitabın başlangıcının Nietzsche'nin biyografisi ile başlayıp devam etmesi de beni ayrı bir mutlu etti. Benim Nietzsche'yi hiç okumaya başlamayanlar ve başlamayı düşünenler için önerim, başlangıç için bu kitap iyi bir seçim olacaktır. Sonunu bağlamam gerekirse, ruhum yine doydu. Okurken bir an bile sıkılmadım. Herkese tavsiye ederim. İyi okumalar.
Felsefe
2020 63. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 12:27
Felsefeye ve felsefecilere dair yeni yeni okuduğum bu kitapların beni pek ileriye götürmediğini düşünüyorum. Çok fazla teknik terim kullanılmış ve çeviride bulunan eski kelimelerle daha da ağır bir kitaba dönüşmüş. Bu seride okuduğum 4. kitap malesef bu kitap da bana uygun değil. Belki felsefi terimlere aşina okuyucular beğenebilir, bilemiyorum. Bu alanla yeni ilgilenen ve bilgilenmek isteyen arkadaşlara khanacademy.org.tr/muzeler-ve-İce...(kablosuz-felsefe)/52 bu içerigi takip etmesini öneriyorum. Ayrıca felsefe alanında bilgili arkadaşların da önerilerine açığım.
Felsefe
2025 19. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2025 09:31
Bazı insanlar ben felsefeyi anlayamıyorum. Bana çok karmaşık geliyor diyor. Genellikle okumaya Nietzsche vb. ile başladıklarından. Nietzsche normal bir felsefe ile ilgilenen insana bile karmaşık gelebilirken, sıradan insana hayli karmaşık ve anlaşılması zor gelebilir. Dolayısıyla felsefe okumaya Nietzsche kitapları ile başlamayın. Felsefe tarihi veya felsefeye giriş ile başlayın ki daha iyi anlayabilirsiniz bu adamların kitaplarını. Normal bir filozofu bile içinde geçen teknik terimler vs ile okuması zor iken Nietzsche yazım ve anlatma tarzı yüzünden ekstra bir zorluğu var ayrıca. O yüzden bu tür ikinci el ne dediğini anlatanlarda okunabilir. Yoksa kitabın içinde kaybolup gidebilirsiniz a priori diyor, nihilizm diyor, dekadans diyor, kartezyen diyor, fenomenoloji diyor, töz, arke diyor, ne demek bunlar vs. gibi. Kitaba gelince, önce kısa bir biyografi yazmış sonra Nietzsche'nin felsefesini açıklamış kısaca. Güzel. Okunabilir.