Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu

Paolo D’lorio

Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu Gönderileri

Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu kitaplarını, Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu sözleri ve alıntılarını, Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu yazarlarını, Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
184 syf.
·
Puan vermedi
·
34 saatte okudu
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
gençliğinde özellikle Schopenhauer'in felsefesinden etkilenmişti. Daha sonra onun kötümserliğinden uzaklaştı. Çalışmaları ahlak, din, felsefe, bilim ve sanat biçimlerine yönelik keskin eleştiriler içermektedir. Çağdaş kültür onun gözünde Antik Yunan kültüründen daha zayıftı. Hıristiyan ahlakı ve Platoncu metafizik, Nietzsche'nin en şiddetli eleştirdiği konuların başında geliyordu. Genel olarak, hakikatin değerini sorgulamış ve böylece postmodern felsefi yaklaşımların öncüsü olmuştur." "Nietzsche için kıymetli bir fikir söz konusudur: "Eğitmenleri eğitmek! Ama bunlar kendi kendilerini eğitmek zorundadırlar! Ben onlar için yazıyorum". ( S:46)
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
ortası
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Voltaire’e adadığı İnsanca, Pek İnsanca kitabının redaksiyonuna Sorrento’da girişir. Aforizmalardan oluşan bu ilk eseri, onun olgunluk döneminin de başlangıcı sayılır. Bu seyahatin ardından, Basel’deki kürsüsünü bırakacak, güneyde yaşadıklarının etkisi altında, İsviçre, Fransa ve İtalya’da gezgin bir filozof yaşantısı sürmeye başlayacaktır
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci..
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
"Felsefe tarihinin en müstesna filozoflarından olan
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
'nin kaleminin gücünü, düşüncelerinin yansımasını, okuduk gördük bıkez daha halde bır bakın derim
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Nietzsche'nin Sorrento Yolculuğu
Nietzsche'nin Sorrento YolculuğuPaolo D’lorio · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201623 okunma
Hiç herhangi bir hazza Evet dediğiniz oldu mu? Ah, dostlarım, oysa bütün acılara Evet dediniz. Her şey birbirine bağlıdır, kenetlidir, âşıktır, - -hiçbir detayı iki defa istediğiniz oldu mu, şöyle konuştunuz mu hiç 'hoşuma gidiyorsun, ey mutluluk! Sessiz ol! Şu an!' Her şeyi geri istediniz! ... Çünkü tüm hazların istedikleri - sonsuzluktur!⁷⁰. ⁷⁰ İşte Böyle Buyurdu Zerdüş, s.395, "Sarhoş Şarkı", S 10
Sayfa 174 - Türkiye İş Bankası kültür Ocak 2018Kitabı okudu
Reklam
"Bu kitabın beni içine soktuğu derin huzursuzluğu, bana kaç uykusuz geceye mal olduğunu hayal edemezsiniz."
Sayfa 80 - Türkiye İş Bankası kültür Ocak 2018Kitabı okudu
Yaralanamazlığım topuğumda sadece. Sen, hâlâ orada yaşamakta ve kendine benzemektesin, sabırlıların en sabırlısın
Sayfa 57 - Türkiye İş Bankası kültür Ocak 2018Kitabı okudu
Şairin defne dalı yerine Nietzsche soytarı şapkasını yeğlerdi, çünkü şair yalan söylerken soytarı hakikati, bedenle ve oluşla konuşan bir hakikati dile getirir, daha doğrusu güler. Hiç kuşkusuz bunu idealist Malwida'ya veya Nietzsche'nin kız kardeşi dindar ve Töton Elizabeth'e açıklamak zor olurdu; zaten Elisabeth de özgür tinli filozofu güzel ve Hıristiyanca bir cenaze merasimi sonrası doğduğu yer olan Röcken'deki küçük kilisenin dibine gömmeye hazırlanıyorlardı. Neden Nietzsche'nin yeni bir doğuş yaşadığı Sorrento'yu veya Ischia'nın mutluluk adalarını düşünmedi?
Sayfa 144 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Sonsuz dönüş, felsefi ve bilimsel teleolojilere, Hıristiyan geleneğinin çizgisel zamanına karşı çıkabilecek en radikal cevaptır: Sonsuz dönüşün evreninde yaradılışa, tanrının inayetine, kurtarılışa yer yoktur. Zamanı durdurmak veya zamana yön vermek mümkün değildir: Her an akıp gider ama aynı haliyle geri dönmeye hazırdır; bu bizim en büyük mutluluğumuz veya en büyük bahtsızlığımızdır. O zaman, aynı hayatı yeniden yaşamayı arzulayabilecek olan kişi kimdir? Sonsuzluğun parmağına yüzük takmak için Kronos'un elindeki oku çekerek neşelenmeyi kim ister? Goethe "durdur kendini, güzelsin" diyebileceği bir an arıyordu. Nietzsche ise her an için "tertemiz ve aynı kalarak gel geri, sonsuza dek" diyebilecek bir insanı bekliyordu.
Sayfa 138 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nietzsche'nin varlık felsefesinde , öz yoktur, şeylerin asli bir manaları yoktur; dünyamızdaki nesneler devamlı hareket halinde olan biçimlerdir ve görece sabit dönemlerde bile manaları sürekli değişir: "form akıcıdır, ama 'anlam' daha da akıcıdır." Epistemolojik bir bakış açısıyla, Nietzsche'ye özgü epifaniler gizemli aydınlanma anları değil, ilham alan bir öznenin giriş ayrıcalığına sahip olduğu farklı bir varlık boyutunun ortaya çıktığı, rasyonel olmayan bilginin ifadesidir; tam aksine, bunlar, birçok rasyonel bilginin bir imge veya kavramda birleşmiş, yoğunlaşmış halidir. Nietzsche'ye özgü epifaniler, bir olayın, bir nesnenin veya bir kavramın zengin semantik doğurganlığının filozofa ansızı belirdiği anlardır.
Sayfa 113 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
İnsanca, Pek İnsanca'nın yayınlanmasından sonra...
"Utanç verici" kitabını yayınlamasının ardından Nietzsche'nin saptadığı hayat ideali, hayal kırıklığına uğramış bir başka Wagnerci Mathilde Maier'e yazdığı cevap mektubunda açık bir şekilde ifade edilir. Hanımefendi filozofa daha önce, uzun bir mektup yazmıştır: Bu kitabın beni içine soktuğu derin huzursuzluğu, bana kaç
Sayfa 80 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Nietzsche'nin fikirlerindeki değişimin başlangıcıyla karşı karşıyaydık. En samimi arkadaşları bu değişimi önce şaşkınlıkla karşıladılar, sonra neredeyse hepsi az çok üzülerek de olsa, yavaş yavaş ondan uzaklaştılar. Birçoğu ve en önemlileri onu hor görerek adeta küçümseyerek uzaklaştılar. Ben ona sadık kaldım çünkü onda gerçekleşen değişimin sadece gelişiminde bir safha olduğuna, gerçek tinsel doğasının bu durumdan olgunlaşmış ve güçlenmiş çıkacağına son derece ikna olmuştum. (...) Nietzsche'nin ilk zamanlarda açığa çıktığı haliyle soylu ruhunun, çirkin ve yanlış uçlara doğru her yöne götürebilen bu katı kanaatlerden kurtulabileceğine inanıyordum; ancak böylelikle bir yeni yüksek idealin duru biçimi içinde dünya hakkındaki felsefi görüşünü olgunlaştırabilecekti. * *Nietzsche, Malwida'nın kendisiyle olan bağını hangi sebeplerle koparmadığını biliyordu ve 1883'te ona şöyle yazmıştı: "Yıllardan beri artık tamamen yalnızım ve kabul edersiniz ki bu durumu "iyi" karşıladım, hatta "iyi" karşılamak çileciliğimin belirlenmiş kuralları arasına girdi. Eğer hâlâ arkadaşlarım varsa, bu, -nasıl desem- olduğum ya da dönüşmek istediğim kişiye RAĞMENDİR. Siz, benim sevgili ve değerli arkadaşım, bana karşı hep anlayışlı oldunuz ve tüm kalbimle bunun için size ne kadar müteşekkir olduğumu ifade edebilmeyi ve bahçemde sizin zevkinize uygun bir meyveyi yetiştirmeyi diliyorum".
Sayfa 74 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Nietzsche Felsefesi'nin Dönemleri
Nietzsche'nin felsefesi geleneksel olarak üç döneme ayrılmıştır. İlk dönem Tragedya'nın Doğuşu ve Zamana Aykırı Bakışlar'ı içerir; ikinci dönem üç büyük aforizma kitabını (İnsanca Pek İnsanca, Putların Alacakaranlığı ve Şen Bilim) ve son bölüm İşte Böyle Dedi Zerdüşt'ten Nietzsche'nin bilinçli hayatının sonuna kadar olan
Sayfa 54 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Müziğin Ruhundan Tragedyanın Doğuşu isimli kitabında Yunan tragedyasının başlangıcı üzerine yapılmış bir araştırmadan yola çıkarak, sanat metafiziğini ve trajik efsanelerin yeniden doğmasını temel alan bir Alman kültürü reformu öneriyordu. Schopenhauer felsefesi ve Wagneryen drama teorilerinden parçalarla filolojik sağlam hipotezlerin
Sayfa 1 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Fanus içinde bir medeniyetin biraz da utanarak övgüsünü yapar olmuşum. Sonunda kendime geldim ve kendimi dünyanın denizine salıveriyorum.
Her şey yeni baştan, her şey sonsuz, her şey birbirine bağlı, kenetli, aşık, ah, böyle sevdiniz dünyayı.
Sayfa 138Kitabı okudu
Gerçekten, insanların çoğunun sürdüğü yaşamın, yabancı bir izleyicinin gözünde ne kadar önemsiz ve anlamsız, yaşayanın kendisi için ise ne kadar aptalca ve düşünülmemiş olduğunu görünce insanın inanası gelmiyor.
Sayfa 135Kitabı okudu
Zerdüşt'e inandığınızı söylüyorsunuz, öyle mi? Peki ne önemi var Zerdüşt'ün? Sizler, bana inananlarsınız; peki ne anlamı var inananların?
112 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.