Cesur Bir Kalp ve Dingin Bir Zihin ile Yaşamanın Yedi Yolu

Orijinal Adı:
Neurodharma: New Science

Beynin Dharması
2024 85. kitabı
Phd. Rick Hanson Nöro-dharma eserinde Hint düşüncesine göre evrenin 7 önemli yasası olduğundanbahsediyor. Bunlardan iki tanesini çok duymuşsunuzdur. Birisi Karma (Sebep-Sonuç Yasası), diğeri ise Dharma (Hayatın Amacı Yasası). İşte bu spritüel yolculukta hayatınızın amacını anladığınızda sizi çıkmaza sokan bütün karmalarda çözülür. Peki bu Dharma'yı nasıl anlayacağız? Buda'nın geliştirmiş olduğu sekiz dilimli bilgelik yolu hayatınızın amacınızı anlamanız sizs kılavuzluk ediyor. Öyle bir kılavuzluk ki nörobilimsel olarak da bir karşılığı var. Genellikle spritüel alandaki pek çok uygulamanın bilimsel bir karşılığını bulmak zor iken Rick Hanson bize bilimsel veriler sunarak sadece zihnimizdeki değil, beynimizdeki bilgeliği de keşfetmizi öneriyor. Ve "Fiziksel değişim sürecinin oluşması için tüm deneyimlerimizin nöral aktivite içermesi gerekir. Nöral aktivite desenleri, özellikle tekrarlandıklarında, arkalarında kalıcı fiziksel izler bırakır. Buna nöroplastisite denir, yani sinir sisteminin akan bilgi tarafından değiştirilebilme kapasitesidir" diye ekliyor. Sinir sistemimizin akan bilgi tarafından değiştirebilmesi için ise bir dizi uygulamaya ihtiyacı var. *Zihni Dizginleştirmek *Kalbi Isıtmak *Doyum İçinde Olmak *Bütün Olmak *Şimdiyi Kabul Etmek *Birliğe Açılmak *Zamansızlığı Bulmak Uygulamadaki tanımlamalar her ne kadar metaforik bir anlam içerisinde ilerleyen bölümlerdeki detaylar size beyninizin hangi lobunu çalıştırmanız gerektiğini gösterecek. Hatta okudukça hayretler içerisinde kalacaksınız. Tıpkı aşağıdaki hikâye gibi. Büyükbaba torununa "Kalbimde iki kurt kavga ediyormuş gibi hissediyorum. Kurtlardan biri kinci, öfkeli, sert; diğeriyse sevgi dolu, merhametli ve güçlü" demiş. Torunu ise "Kalbindeki kavgayı hangi kurt kazanacak?" diye sormuş. Büyükbaba söyle cevap
Psikoloji
Nöro-DharmaRick Hanson · Omega Yayınları · 202410 okunma

Rick HansonYazar · 4 kitap
Rick Hanson, Ph.D. , bir psikolog, UC Berkeley'deki Büyükşehir İyi Bilim Merkezi Kıdemli Üyesi ve New York Times'ın en çok satan yazarıdır. Kitapları 26 dilde mevcuttur ve Hardwiring Mutluluk , Buda'nın Beyin , Just One Thing ve Mother Nurture içerir . Bilge Beyin Bülteni'ni düzenler ve çok sayıda ses programı vardır . UCLA'nın summa cum laude mezunu ve Wellspring Nörobilim ve Contemplative Wisdom Enstitüsü'nün kurucusu, NASA, Oxford, Stanford, Harvard ve diğer büyük üniversitelerde davetli bir konuşmacı olarak yer aldı ve dünya çapında meditasyon merkezlerinde öğretmenlik yaptı. Hanson, Saybrook Üniversitesi'nin bir mütevazı olmuştur ve Spirit Rock Meditasyon Merkezi yönetim kurulunda görev almıştır. Çalışmaları BBC, CBS ve NPR'de yer aldı ve 120.000'den fazla abonesi olan ücretsiz Just One Thing bültenini ve maddi ihtiyacı olan herkesin ücretsiz olarak yapabileceği olumlu nöroplastisite içinde çevrimiçi İyi Vakıflar programı sunuyor. Kaya tırmanışından ve e-postalardan ara vermekten hoşlanır. O ve karısının iki yetişkin çocuğu var.