Nörofelsefe Gönderileri

Nörofelsefe kitaplarını, Nörofelsefe sözleri ve alıntılarını, Nörofelsefe yazarlarını, Nörofelsefe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genel Giriş
Şeyleri sağduyuyla kavradığımız rahat mağaradan yalpalayarak çıkan insan beyinleri, güneşi, altından bir yarış arabası süren bir tanrı olarak yerine nükleer bir ateş; dünyayı, tombul yanaklı çocuk mesleklerinin dört köşesinden üflendiği bir levha yerine güneşin etrafında dönen bir küre ve kalbi, hayvan ruhlarının fokurdadığı bir kazan yerine kanı pompalayan bir organ olarak temsil etmeye başladı.
Önsöz
En büyük korkum bir felsefeci olarak vakit kaybı olduğumun düşüncesiydi; neyse ki bu gerçekte hiçbir zaman olmadı. Nörobilimciler sıklıkla, sorulan soruların ötesinde açıklama yapmak, deneyleri gözlemlememe veya yer almama izin vermek, tekniklerin ayrıntılarını açıklamak ve araştırmalarını güdüleyen daha geniş vizyonun perdesini aralamak konusunda son derece çömerttiler.
Reklam
"Eliminatif Materyalizm" derken şunları öne süren görüşü kastediyorum: 1. Halk kuramı bir kuramdır; 2. yetersizlikleri eninde sonunda ciddi bir revizyonu veya tamamen ikame edilmesini gerektirecek bir kuramdır ( dolasıyla eliminatif) ve 3. halk psikolojisini ikame edecek olan şey olgunlaşmış nörobilimin kavramsal çerçevesi olacaktır ( dolayısıyla "materyalizm"). ( Bu görüşü savunan felsefeciler için bkz. Feyerabend 1963b, 1963c, Rorty 1970, Paul M. Churchland 1981, Stich 1983. Görüşleri buna çok çok yakın olan nörobilimciler için bkz. Young 1978 ve Crick 1979) Feyerabend (1963b), Materialism and the mind-body problem Feyerabend (1963c), Mental events and the brain Rorty (1970), In defense af eliminative materialism Stich (1983), From folk psychology to cognitive science: The case against belief Young (1978), Programs of the brain Crick (1979), Thinking about the brain
Bu kitabın öncelikle amaçlarından biri nörobilimin felsefe açısından önemli olduğunu göstermekti. Bu görüşe destek olurken üç genel çizgi üzeriden gittim: (1) zihinsel süreçler beyin süreçleridir, (2) nörobilim ve psikolojinin birlikte evrimleşmesinin bir sonucu olan kuramsal çerçeve, halk psikolojisinden üstün olmaya mahkumdur ve (3) zihin-beynin yeterli bir kuramını sinir sistemlerinin yapısı ve organizasyonu hakkında önemli ayrıntılar bilmeden geliştiremeyiz. Bağıntılı olarak felsefe de nörobilim için önemlidir. Buradaki stratejim örtük gösterimlerden ziyade açık argümanlarla bu temayı seslendirmek oldu. Ancak yine de merkezi nokta nörobilimin süregiden araştırmalarında güncel araştırma hedeflerine anlam verecek genel bir görüşe ihtiyaç duyduğu için nörobilimin felsefeye ihtiyaç duyduğudur..
Zihinsel durumlar nörobiyolojik durumlara indirgenebilir mi?
Beyin çalışmaları iyidir hoştur, bunlara izin verilmelidir ancak uzun vadede nasıl öğrendiğimiz, hatırladığımız, konuştuğumuz ve sorun çözdüğümüz gibi meselelere çok önemli açıklamalar getirmesi mümkün değildir. [Yine de...]
Sayfa 349Kitabı okudu
Santiago Ramon y Cajal
Beynimiz bir giz olarak kaldıkça, beynin yapısının yansıması olan evren de bir giz olacaktır.
Reklam
78 öğeden 91 ile 78 arasındakiler gösteriliyor.