Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1919-1920

Nutuk - Söylev Cilt 1

Mustafa Kemal Atatürk

Nutuk - Söylev Cilt 1 Gönderileri

Nutuk - Söylev Cilt 1 kitaplarını, Nutuk - Söylev Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Nutuk - Söylev Cilt 1 yazarlarını, Nutuk - Söylev Cilt 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Efendiler, 1919 yılı içinde, millî teşebbüslerimize karşı başlayan iç isyanlar, sür’atle memleketin her tarafına yayıldı. Bandırma, Gönen, Susurluk, Kirmastı, Karacabey, Biga ve dolaylarında; İzmit, Adapazarı, Düzce, Hendek, Bolu, Gerede, Nallıhan, Beypazarı dolaylarında; Bozkır’da; Konya, Ilgın, Kadınhan, Karaman, Çivril, Seydişehir, Beyşehir, Koçhisar dolaylarında; Yozgat, Yenihan, Boğazlıyan, Zile, Erbaa, Çorum dolaylarında; İmranlı, Refahiye, Zara, Hafik ve Viranşehir dolaylarında alevlenen karışıklık ateşleri, bütün memleketi yakıyor, hainlik, cehalet, kin ve bağnazlık dumanları bütün vatan göklerini yoğun karanlıklar içinde bırakıyordu. İsyan dalgaları, Ankara’da karargâhımızın duvarlarına kadar çarptı.
Öyleyse sağlam ve gerçek karar ne olabilirdi? Baylar bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak. İşte daha İstanbul'dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun'da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur.
Reklam
"Uçurum kenarında yıkık bir ülke... , Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar... , yıllarca süren savaş... , ondan sonra içerde ve dışarda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için arasız, devrimler... İşte Türk devriminin bir kısa deyimi..."
Sayfa 380
"... Namusu ve yurdu koruma uğrunda her türlü özveriyi göze almış olan Osmanlı ulusunun dayancı ve direnci önünde, bu korkutmalar da işe yaramadı. En sonunda, bugün İstanbul'u zorla işgal ederek Osmanlı Devleti'nin yedi yüzyıllık hayat ve egemenliğine son verildi. Açıkçası, bugün Türk Ulusu, uygarlık yeteneğini, yaşama ve bağımsızlık hakkını ve bütün geleceğini savunmaya çağırıldı. İnsanlık dünyasının beğenisi, İslam dünyasının kurtuluş dilekleri, yüksek halifeliğin yabancı etkilerden kurtarılmasına ve ulusal bağımsızlığın geçmişteki şanımıza yaraşır bir inançla savunulup sağlanmasına bağlıdır. Giriştiğimiz bağımsızlık ve yurt savaşında Ulu Tanrı'nın yardım ve kaydırıcılığı bizimledir.."
Sayfa 561 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
"...Eğer doğru düşünmemek yüzünden ulusal savunmada bugün ya da gelecekte aksaklıklar belirirse, sorumluluk, yanlışlığı yapanlara düşer..."
Sayfa 501 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
Türk Ulusunun En Belirgin İstek ve İnancı Kurtuluş!
"Türk ulusunun yüreğinden, vicdanından kopup gelen en köklü, en belirgin istek ve inanç belli olmuştu: Kurtuluş! Bu kurtuluş çığlığı Türk yurdunun bütün ufuklarında yankılanmaktaydı..."
Sayfa 481 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
Reklam
Adalet dilenmekle ve acınmakla ulus işleri, devlet işleri görülemez...
"Adalet dilenmek ve acındırmak gibi bir ilke yoktur. Türk ulusu, Türkiye'nin yarınki çocukları, bunu bir an uslarından (hatırdan) çıkarmamalıdırlar..."
Sayfa 475 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
"Adalet dilenmekle ve başkalarını kendine acındırmakla ulus işleri, devlet işleri görülemez; ulusun ve devletin onuru ve bağımsızlığı güven altına alınamaz."
Sayfa 475 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
"Çalışmak bizden, yardım ölümsüz Tanrı'dandır."
Sayfa 249 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
"Azizim, Tanrı'nın eli her elden üstündür.."
Sayfa 249 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
Reklam
"Bir ulus varlığını ve bağımsızlığını korumak için düşünülebilen girişim ve özveriyi yaptıktan sonra başarır. Ya başaramazsa demek, o ulusu ölmüş saymak demektir. Öyle ise, ulus yaşadıkça ve özverili girişimlerini sürdürdükçe başarısızlık söz konusu olamaz.." //Söylev Kısmından...//
Sayfa 231 - Nutuk-Söylev Cilt 1/ Türk Tarih Kurumu
Türk'ün haysiyeti, gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa yok olsun daha iyidir! O halde, ya istiklal ya ölüm!
Tanrı'nın yardımıyla Nisanın 23'üncü cuma günü Büyük Millet Meclisi açılarak çalışmaya başlayacağından o günden sonra bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun başvuracağı en yüce kat, adı geçen Meclis olacaktır. Bilgilerinize sunulur.
Sayfa 579 - Heyeti Temsiliye adına, Bildirim, Mustafa Kemal, 22 Nisan 1920Kitabı okudu
En sonunda, bugün İstanbul'u zorla işgal ederek Osmanlı Devleti'nin yedi yüzyıllık hayat ve egemenliğine son verildi.
Sayfa 561 - Mustafa Kemal'in tüm ulusa bildirisi, 16 Mart 1919Kitabı okudu
Ükemizi işgal eden ve ulusumuzun tam tutsaklığını isteyen düşmanlarımız, Kuvayı Milliye'nin çalışmalarını istememekte kendilerini haklı bulabilirler. Ama, devleti ve ulusu kurtarmaya çalışan bir ulusal kuvvete, kendi hükümetinin sataşması ve saldırması saşılacak bir şeydir.
Sayfa 517Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.