Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ü Doğru Anlamak İçin

Nutuk'un Deşifresi

Sinan Meydan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
8 Temmuz 1920/Meclis konuşmasından...
"Efendiler! Memleketimizin ellide biri değil, heyet-i umumiyesi(bütünü) tahrib edilse, ateşler içinde bırakılsa, biz bu toprakların üstünde bir tepeye çıkacağız ve oradan müdafaa edeceğiz." Mustafa Kemal Atatürk
Nutuk’un yazılış süreci çok yorucu ve yıpratıcı bir süreçtir. Atatürk, önce Ankara’da geceleri sabahlara kadar hiç uyumadan saatlerce çalışmış, bu yoğun çalışma temposu sırasında kalp krizi geçirmiş ve iyileştikten sonra 30 Haziran 1927 günü İstanbul’a giderek Dolmabahçe Sarayı’ndaki Eski Köşk'ün üst katındaki küçük çalışma odasında üç aydan fazla bir süre geceli gündüzlü çalışarak Nutuk'u 30 Eylül 1927’ye kadar tamamlamıştır.
Sayfa 20 - İnkılap yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nutuk; biterken başlayan kitap!
Atatürk'ün Nutuk'u yazmasında etkili olan pek çok neden olmakla birlikte en önemli neden kendi ifadesiyle, "gençlerimizi uyandırmak"tır.
"Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır."
Sayfa 215Kitabı okudu
"Asıl mesaj geleceğedir. Nutuk bittiği sayfada Gençliğe Hitabe ile yenide başlar."
Sayfa 45 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Orhun kitabelerindeki öğütleri duymazdan gelmeleri gibi!
"Özellikle 1950'lerden sonra yazılan Cumhuriyet Tarihi ders kitapları, neredeyse Nutuk'u hiç dikkate almadan yazılmıştır. Atatürk'ün Nutuk'ta ısrarla üzerinde durduğu bazı konuların Cumhuriyet Tarihi(İnkılap Tarihi) ders kitaplarına girmemiş olması düşündürücüdür."
Sayfa 14 - İnkılâp KitabeviKitabı okudu
Reklam
“Nutuk, yüzyılın başında emperyalizmin kirli oyunlarını gözler önüne sermiştir. Emperyalizme karşı verilen bir ulusal bağımsızlık savaşının nasıl ve hangi yöntemlerle kazanıldığını anlattığı için bugün bile dünyadaki ezilmiş uluslar için de kurtuluş reçetesi gibidir.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.