Sadece biz göz bandajı ile bir insan nasıl ötekileştirilirdi ki? Hele ki çocuklar tarafından bu nasıl olurdu? Bizler hiçbir şey öğretememişiz ne kendimize ne de yarının çocuklarına...
Bölümüm ile alakalı diye bu kitabı satın almıştım anladım ki 7'den 70'e herkesin okuması gereken bir kitapmış.
Farklılıkları içinize alın, ötekileştirmeyin...
O X
Eserin Adı: Ö. T. E. K. İ (Örgütlenen Tuhaf Erkekler Kızlar İleri)
Yazar :Pedro Manas
KONU : Normal olup normal bir hayat süren Franz Kopf adında on yaşlarında bir çocuğun bir gözüne bandaj takması sonucu tuhaf bir hayata geçmesi anlatılır. Franz " Kobra Göz" lakabı takılır.. Farklılıkları ile birbirine yaklaşan benzersiz çocuklardan oluşan Ö. T. E. K. İ adlı gizli bir örgütten bahsedilir.
TEMA :Dışlanma: Toplumda, okulda, evde vs kusurları veya eksikleri bakımından dışlanan insanlar.
Empati: Her ne şekilde okursak olalım her daim empati kurmalıyız.
ÖTEKİ: Aslında herkes bir Öteki'dir.... vs
ÖZET:Eser Dokuz bölümden oluşur. Kitabın ilk bölümü Tembel Göz ile başlar. Franz Kopf on yaşlarında bir çocuk. Doktora gitmeden önce bütün hayatı boyunca normal biri olarak yaşardı. Doktor Winkel 'in yanında uzaktan harfleri okurken yanlış okur hepsini. Doktor Franz' da Ambliyopi olduğunu söyler. Buna aynı zamanda tembel göz dediklerini belirtir Gözün biri bütün işi üstüne alırken diğeri öylece sakin bekler manasında. Yani çocuğun sol gözünün tembel olduğunu söyler ailesine. Anne babası tedavisi var mı diye sorarlar doktora. Doktor da erken teşhis edildiği için tedavisinin mümkün olabileceğini ifade eder. Bu yüzden tedavisi için bir yapışkanlı bir bandaj verir.Sağlıklı olan sağ gözünü kapamak için. Böylelikle tembel gözünün çalışmaktan başka çaresi olmayacağı söylenir. Bu bandaj meselesi Franz 'ın hiç hoşuna gitmez. Kızar,üzülür kendi benliğine çekilir. Bu kadar kötü karşılaşmasının nedeni bu güne kadar hayatının tartışmasız normal gitmiş olmasıydı. Franz' ın kız kardeşi Janika sürekli abisine takılıp ona çok fena kırıcı ve üzücü şakalar yapıp dalga geçer. Janika evde duran çok tuhaf bir kız. Astım rahatsızlığı bulunur. Dünyanın en normal çocuğu ile en tuhaf kız çocuğu aynı
Her kul bir gün bir nedenle bir yerlerde “öteki” olma durumunu tadacaktır, mevzu öteki olmakla nasıl başa çıkıldığı, çocuk kitabı ama mesaj her yaştan okura, çok hoş kitap, okunası
Normal nedir? Kimine göre normal olan başkasına göre ÖTEKİ olabiliyorsa bu işte bir yanlışlık yok mudur? Iste bu yanlışlığı çocuklarımızdan baslayarak cozmek ve cevap bulmak için cok güzel bir kitap keske bizim cocuklugumuzda da bu kadar guzel kitaplar olsaydi acaba insanlae şimdiki gibi birbirine cok benzer olup bir o kadar öteki olur muydu???( bizim cocuklugumuzda da guzel kitaplar vardı hakkını yemeyim simdi)
Hepimiz çocuk olduk. Bazılarımız daha uzun süre, bazılarımız ise oldukça kısa bir dönem için ve hepimiz ya akran zorbalığı yaptık ya da buna maruz kaldık.
Tek gözünü bir bant takmak zorunda kalan Franz yavaş yavaş farklı olduğu için dışlanmanın ne demek olduğunu öğrenir. Göz tembelliği yüzünden taktığı bant ucube gibi görülmesine neden olur. Ve diğer ucubelerle arkadaşlık kurmak zorunda kalır. İyi ki.
Eğer siz de dışlanan bir çocuksanız Ö.T.E.K.İ isimli topluluğumuza katılmak için bana mesaj yoluyla ulaşın.
Gençlik kitapları arasında, zorbalık, farklı olmak, işbirliği temaları üzerinden bir hikaye. Her okullu gencin okuması gereken kitap.
Ebeveynlerin okuması, çocukların yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi sahibi olmaları açısından gerekli diyorum. :)
Her birey bambaşka her kişi çok özel her çocuk gerçekten biricik. Bizi biz yapan özelliklerimizle hepimiz birer yıldız parçasıyız aslında. Kitabın başında da dediği gibi "çünkü aslında herkes bir Ö.T.E.K.İ."
Çocuk kitapları kategorisinde yer alan bu kitabı üniversiteden bir hocamın önerisi ile okunacaklar listeme eklemiştim. Bugün okuyabildim, keşke dedim daha önce okusaydım. Keşke diyorum her yetişkin her çocuk okusa. Okusa da satırlarda açıkça yer alan ve satır aralarında gizlenen o tohumlar herkesin bedeninde filizlense...
Belki biz de Ö.T.E.K.İ.nin bir parçasıyızdır, ne dersiniz?
Ö.T.E.K.İ harika bir isim seçilmiş tam da başlığı gibi ötekileştirilen çocukları anlatıyor. Sonuna da bayıldım .Çocuk kitabı ama yetişkinler de okuyabilir etkileyici. Empati kurduran bir kitap. Tavsiye***
Hiç beklemeden sıcağı sıcağına paylaşmak istiyorum bu kitabı. Mükemmeldi. Çocuk edebiyatında “ötekileştirme” kavramını öylesine güzel işlemiş ki… üstelik bunu yaparken akran zorbalığını da ele almış. Yani karşılıklı duyguları ele alarak üstüne bir de empati yaptırmış. Franz isimli kahramanımızın gözüne “Ambliyopi” teşhisi konulduktan sonra hayatı ve hayata bakış açısı tamamen değişiyor. Aslında tedavisi hiç de zor olmayan bir göz tembelliği… ancak tedavi için gözüne takması gereken bantla bir anda arkadaşları tarafından normal olmaktan çıkarılıp “öteki” sınıflandırmasıyla etiketleniyor. Hatta: “KAYIP GÖZÜN BULUNDU. KAYIP EŞYA BÜROSUNA UĞRAYIP AL ONU.” zorbalığına da maruz kalıyor. Ne oluyor peki sonra?.. pes mi ediyor?.. ezilip kendini gerçekleştiremeden yok olup mu gidiyor?.. Bir ipucu vereyim: Kitap bana göre çok güzel bitiyor. Tüm veliler, tüm öğretmenler kesinlikle okumalı. Sınıfta da parça parça bölümler öğrencilere okunup empatinin geliştirilmesi adına düşünme etkinlikleri yapılabilir. Kitapla kalın. Ö.T.E.K.İ.Pedro Manas
OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM BÜYÜKLERİNDE DERS ÇIKARACAĞI BİR KİTAP
Sadece Franzın 1yanını söyleyeceğim çok dürüst bir karakter... Ve gözü tembel olsa bile aldırış etmeyen biri...
1981 Madrid doğumlu. Madrid Otonom Üniversitesi'nde İngiliz Filolojisi okuyan yazar, halen dramaturgluk yapıyor. İlk ödülünü "Mi pez, mi pez imaginario y yo" ("Balığım, Hayalî Balığım ve Ben") adlı öyküsüyle aldı. Serse ve Sedna adlı iki kedisiyle yaşıyor. Ö.T.E.K.İ. (Gizli Topluluk)adlı kitabı İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır.