Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Oğuz’dan Selçuklu’ya

Sencer Divitçioğlu

Oğuz’dan Selçuklu’ya Sözleri ve Alıntıları

Oğuz’dan Selçuklu’ya sözleri ve alıntılarını, Oğuz’dan Selçuklu’ya kitap alıntılarını, Oğuz’dan Selçuklu’ya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kökeni Yafes'tir, Türk diye anılır. En büyük hükümdarlarına Hakan denilir.
Sayfa 81 - Alfa Yayınları
"Sultan Mahmut.. Ceyhun Nehri'ni geçerken Kınık denilen bir boyun birçok oğuş ve obası ile karşılaştı. Obayı kalabalık buldu, hayvanların çokluğunu gözünde büyüttü. Bu boyun günün birinde kendisini utandıracak bir yenilgiye götüreceğinden korktu" (Ahbar,s.2)
Reklam
Oğuz etimolojisi hakkında pek çok varsayım ileri sürülmüştür. Pelliot (1930), sözcüğü ağuz-Oğuz'dan hareket ederek "Ilk süt" e; Sinor (1950), Oğuz'dan öküz (-buka)'e; Hamilton'u izleyen Golden (1972), akrabalığı imleyen oğ-köküne kapılarak oğuş, oğlan, oğul gibi sözcüklere; ve en sonunda Baskakov (1988:1982) ö-"düşünmek" kökünden gelen " akıllı, hikmetli" deyimlerine bağlar. Kanımca bunların arasında en doğrusu Golden'in telkin ettiği anlamdır.
Müslüman olan Çağrı davut, Tuğrul da Muhammet adlarını almışlardır. Bundan böyle, onları dedeleri Selçuk büyütecektir.
Sayfa 81 - Alfa Yayınları
Iyi asker nasıl olmalıdır?
Al-Madarî (öl.840) onlarda aranılan erdemleri Araplara şöyle anlatıyor: "Türk savaş başkanları horoz* gibi kahraman, tavuk gibi iffetli, arslan gibi cesaretli, domuz gibi saldırgan, tilki gibi kurnaz, köpek gibi sabırlı, turna gibi uyanık, karga gibi temkinli, kurt gibi çevik ve yağru (fil?)gibi efendi olurlar" (Roux 1966, s.233). *horozun Arapların mübarek hayvanı olduğu biliniyor.
Sayfa 35 - Yusuf has hacib'in iyi bir subasi tarifi ile uyumlu bir bilgi.Kitabı okudu
Ay, genellikle kadınların aybaşı dönemleriyle ve doğurganlıkla ilgilidir. Boğa ise eril gücü ve dolayısıyla dölü ile yeryüzündeki bereketi simgeler. Efsanelerin bazılarında ay/boğa, kadın/erkek, doğurganlık/bereket ikiliği o derece zıtlıkların birliği halini almıştır ki bu iki er birleşerek bir olmuştur.
Sayfa 33 - Alfa Yayınları
Reklam
İmdi , bilindiği gibi, dunya efsanelerinin büyük bir bölümünde Ay ilahı dişil, Boğa erildir (Cirlot, 1971; Chevalier & Gheerbrand 1982; Chetwynd 1989). Ay, genellikle kadınların aybaşı dönemleriyle ve doğurganlıkla ilgilidir. Boğa ise eril gücü ve dolayısıyla dölü ile yeryüzünde ki bereketi simgeler.
Biruni:
''Araplarla Türkler arasında tercümanlık yaptıklarından, tercüman kelimesiyle uyak olsun diye Müslüman Oğuzlara Türkmen denmiştir.''
Sayfa 68 - Alfa Yayınları
İbn Fazlan, Başgırt ilinden geçerken onlar arasında yılana, balığa ve turnaya tapanları görmüş. Gardızî, XI. yüzyılda Kırgızların öküze, kirpiye ve saksağana tapındıklarını yazar.
Sayfa 48 - Alfa Yayınları
Oğuzlar suyu kirletmemek için ne yıkanırlar ne de giysilerini yıkarlar. Hayvan öldürürken kanını akıtmamaya ve kemiklerini kırmamaya özen gösterirler. Aralarında armağan alıp-vermek yüceltilir. Her armağanın bir eşdeğer karşılığı ille de geri verilmelidir.
Sayfa 25 - Alfa Yayınları
Reklam
Bar Hebreaus, bu yıllarda, ''Çağrı Bey Türkmenler'den büyük bir ordu vücuda getirerek Ermenistan ve Horasan şehirlerini yağmaladı,'' der. Urfalı Mateos ise Ermenilerin ''acayip şekilli, yaylı ve kadın gibi uzun saçlı Oğuzlar karşısında şaşırdıklarını'' yazar.
Sayfa 84 - Alfa Yayınları
Moğollar güneşe ve aya saygı duyarlar ve onları tapınma derecesinde severler. Ayrıca ay, ışığını güneşten aldığına göre, güneş ayın anasıdır, derler.
Sayfa 41 - Alfa Yayınları
Türkmen adı ilk kez VIII. yüzyılda yazılmış bir Sogut mektubunda geçer. IX. yüzyılın başında Çinliler onlardan T'e-chumeng olarak bahsederler. İslam kaynaklarında ise Türkmen adı X. yüzyılın ikinci yarısı coğrafyacılarından Makdızî'nin eserinde geçiyor.
Sayfa 67 - Alfa Yayınları
Türklerde kutsal sayılan ağaçların başında kayın gelir. Divan-ı Lügatit Türk'te bulunan bu kelime, aynı zamanda sihriyet (kayın-ata, kayın-ana) anlamındadır. Yağma, Tuğsi, Kıpçak, Yabaku, Tatar, Kay, Çömül ve Oğuzcadır. Kadın ise öteki Türkçelerde kullanılır. Kayın da, kadın da aynı -ka kökünden gelir. Beride söylediğim gibi, ''bir şeyi içine alan''ı gösterir.
Sayfa 43 - Alfa Yayınları
Oğuz toplumunda kaçgöç yoktur. Cinsi ilişkilerde hoşgörülüdürler. Buna karşılık, zina ölümle cezalandırılır. Suçlunun iki bacağı birbirine doğru eğilmiş iki ağaca bağlandıktan sonra ağaçları salıverirler, suçlunun bacakları kasıktan birbirinden ayrılır (Hâlâ kullandığımız “Senin iki bacağını ayırırım” tehdidi!).
Sayfa 26 - Alfa Yayınları
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.