Okuma Notları

Hilmi Yavuz
7 Temmuz 2025
Everest Yayınları

Kitaplar, yazarlar ve çevirmenlere dair
2025 89. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2025 15:16
Çok yönlü bir kişi Hilmi Yavuz. Yazar, şair, felsefe uzmanı, ve böyleleri arasında az bulunan cinsten çok iyi bir okur... Okumadan ahkam kesen yazarların aksine okuduğu eserleri irdeliyor yazarımız. Çeviri hatalarını dile getiriyor, konuyla ilgili karşılaştırmalar yapıyor, anektodlar aktarıyor. Başka yerde bulamayacağınız; edebiyat sanat, felsefe ve hayata dair en çok da hepsini içeren kitaplara dair çok güzel şeyler aktaran bir eser. Nitelikli okurlara kesinlikle tavsiyemdir.
Entelektüel Birikim
2021 27. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2021 15:57
Hilmi Yavuz'un edebiyat, felsefe, toplum üzerine yaptığı okumalardan altını çizmek istediği bölümlerin, düzelti önerilerinin yer aldığı birer ikişer sayfalık bölümlerinden oluşan güzel bir eser. Tam bir entelektüel birikimin sonucu. Üç beş yıla bir okunması gereken bir kitap.
İnsan ve Toplum
Okuma NotlarıHilmi Yavuz · Timaş Yayınları · 201745 okunma
2018 24. kitabı
Entelektüellerin, kültür adamlarının, yazarların okuma serüvenleri nasıldır acaba? Kitap seçimlerini nasıl yaparlar, raflarda nasıl gezinirler, bir kitabı nasıl okurlar? Sevdikleri cümlelerin altını çizerek mi, sayfaların kenarına notlar alarak mı, yoksa okuduğu metni sorgulayarak mı? Hiçbiri ya da belki hepsi… Okuma Notları bir okur fotoğrafıdır. Entelektüel merakı geniş bir spektruma yayılan bir yazarın, bir aydının okuma uğraşının, merakı takip eden sorgulamalarla kitapların izini nasıl sürdüğünün fotoğrafıdır.
Kitapta Yer Alan (Değer Gören) Eserler
2022 27. kitabı
Hilmi Yavuz'un bu kitabında yer alan her bir yazı bir dedektif üslubuyla ele alınmış ve didik didik edilerek katkı sunma amacına hizmet etmiş yazılardır. Kitap tam manasıyla bir bütün olmadığı için kitapta dikkat çeken eserler içinden "Edebiyat Tarihi" üzerine olan ve bu alana katkı sunabilecek eserleri dile getirmek istedim: * Abdülhak Hamid, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İnci Enginakyürek *Edebiyat Lügatı(Tahirül Mevlevi), Enderun Kitabevi, Kemal Edip Kürkçüoğlu * Eski İnsanlar Eski Evler, Said Naum Duhani * Oktay Rifat Kitabı, YKY * Gücünü Yitiren Edebiyat, Fethi Naci * Çelebi Bizi Unutma, Hüsrev Hatemi * Bir Dönemin Tanıklığı, Cem Yayınevi, Va-Nû * Yahya Kemal'e Veda, Hilmi Kitabevi, Abdülhak Şinasi Hisar * Edebi Yeniliğimiz, İsmail Habib
Edebiyat-Düşünce

Hilmi YavuzYazar · 70 kitap
Hilmi Yavuz 14 Nisan 1936'da İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki eğitimini yarıda bıraktı. İngiltere'ye gitti. BBC'nin Türkçe bölümünde çalıştı. Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde "Ali Hikmet" imzasıyla inceleme, eleştiri ve denemeler yazdı. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk şiirleri Kabataş Erkek Lisesi'nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil yönetiminde çıkan "Dönüm" dergisinde yayınlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi. İslam mistisizmi, özellikle de tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştirdi. Halen Zaman gazetesinde kültür yazılarına ve Bilkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca İpek Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Talat Halman tarafından Şairi Azam sıfatı verilmiştir. BuTalat Halman ve Hilmi Yavuz arasındaki mizahi diyaloğun bir örneğidir.