Okyanusu Aşmak

Kil Yayınları

Denizin Kalbinde Bir Yolculuk & Okyanusu Aşmak
2025 32. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 06:23
Serap Ergun ’ün Okyanusu Aşmak romanını okumaya başladığımda bir şey fark ettim. Yeni yola çıkan yazarlara neredeyse hiç şans vermiyorum. Sosa ’nın hediyesi olan bu kitaba da hediye edilmesi ile başlamış oldum. İyi ki okumuşum diyorum, bundan sonra önerilen, beğenilmiş yeni yazarlarımızında kitaplarına daha çok yer vereceğim. Şimdi kitabın incelemesine geçebiliriz. Hikâye, bir gemide geçiyor; bu gemi, aynı zamanda hayatın ta kendisi. Karaya ne zaman varılacağı belirsiz, dalgalar her an daha da yükseliyor ve sen, o gemideki herkes gibi, kendi okyanusunu aşmak zorundasın. Kitabın en sevdiğim yanı öyle güzel işleyişi var ki, her sayfada kendi hayatımdaki mücadeleleri düşündüm. Bir denizci olarak zaten dalgaların, rüzgârın ve denizin belirsizliğinin ne demek olduğunu biliyordum. Ama bu kitap, sadece gemide geçen bir hikâyeyi değil, denizin ta kendisindeki gibi içsel bir yolculuğu öyle güzel anlattı ki, ilk sayfadan itibaren kendimi o gemide, dümenin başında hissettim (ama olmayı istediğim bir gemi ortamı kesinlikle değil). Ana karakterin uçsuz bucaksız denizlerde, mürettebata annelik hissiyle sahip çıkışı, dalgalara meydan okuyuşu ve “Ya bu okyanusu aşacağım ya da teslim olacağım” kararlılığı, benim denizde geçirdiğim anlarla iç içe geçti. Böyle arkadaşlar bulmak çok zor denizlerde.. Geminin güvertesinde fırtınaya karşı durmanın ne demek olduğunu iyi bilirim. Kitaptaki o sahneler, dalgaların sesi, tuz kokusu ve gökyüzünün griye çaldığı anlar, adeta kendi anılarımı canlandırdı. Aşçıbaşının, mürettebatı bir aile gibi kucaklaması, denizde her bir yol arkadaşının ne kadar kıymetli olduğunu hatırlattı bana. Serap Ergün, denizi sadece bir mekân olarak değil, bir metafor olarak öyle ustalıkla işlemiş ki, her satırda kendi mücadelelerimi, denizdeki o yalnız ama özgür
Okyanusu Aşmak
2026 25. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 15:54
Neden denizde insana ölüm korkusu gibi bir şey geliyor? Ölüm korkusu değil o, dedi, akıl korkusu. Ne demek o Barba? Denizde kafa başka türlü, karadakinden başka türlü işler. Karada çare elini uzatsan elindedir. Ama bir sandalın içinde çaresizliğin elindesin, Der Sait Faik Abasıyanık bir hikâyesinde, metni kaleme alan Serap Hanım’ın yaşadığı şeyler biraz da bundan kaynaklanıyor. Çaresizlik içinde evlerini barklarını bırakmış bir avuç insan, koşup sığınmış yine uçsuz bucaksız o maviliklerde, kendilerine bir iş umudu olan o yük gemisine. Ama ne var ki o gemide, denizin ortasında, yine o çaresizliğin içinde kalıvermişler. Yine o akıl korkusuna yenilmişler. Hayat zorlukları, geçim derdi ve cahillik… Bu korku ile de birleşince, insanların en kötü, en karanlık yanları çıkmış ortaya. Ülkemizdeki acımasız iş ortamı, patronların bitmek bilmeyen para hırsı… Kendi hayatlarını hiçe saymış insanlar ve kapitalizmin acımasız dünyası, maalesef bu gibi ortamların doğmasına her zaman zemin hazırladı. Belki Serap Ergun kendi okyanusunu aştı, ama o okyanusları aşamayıp bir avuç suda boğulan insanların hayatlarını her zaman izleyeceğiz…
Edebiyat & Roman
2025 150. kitabı
Okyanusu Aşmak #okudumbitti “Okyanusu Aşmak” kitabını bitirdiğimde aklımdan geçen ilk şey şuydu: bu bir yolculuktan çok daha fazlasıymış. Serap Ergün, satır aralarında sadece bir geminin içini değil, aynı zamanda hayatın karmaşasını, korkularını ve dayanıklılığını da gözler önüne seriyor. Gemideki entrikalar, baskınlar, böcek istilaları ya da ölümle burun buruna gelişler sadece birer olay değil; insanın hayatta karşısına çıkan beklenmedik fırtınaların simgesi. En çok da, üçüncü kaptan Suna’nın çelişkili tavırları, usta gemicinin dramları ve mürettebatın birbirine dolanan hikâyeleri beni etkiledi. Yazar, her karakteri öyle sahici, öyle canlı anlatıyor ki, hepsi zihnimde canlanıp bana eşlik etti. Bazılarından nefret ettim, bazılarında kendimi buldum, bazılarında ise “iyi ki tanımışım” dedim. Bu kitabı okurken sadece geminin güvertesinde değil, kendi içimde de fırtınalarla yüzleştim. Cesaret, kararlılık ve bazen de pes etmemenin verdiği yorgunluk, her sayfada hissediliyor. Kitabın en sevdiğim yanı, tüm bu karmaşanın ortasında yazarın hep insana dair olanı yakalaması oldu: şefkat, bağlanma, direnç ve umut. “Okyanusu Aşmak” bana şunu hatırlattı: Hayatta hepimizin geçmek zorunda olduğu bir okyanus var. Belki dalgalar farklı, belki gemimiz bambaşka, ama mesele aynı—ya aşacağız ya da kaybolacağız. Serap Hanım’ın kalemi bu gerçeği öyle içten bir şekilde hissettiriyor ki, kitabı kapattığımda kendime “ben de kendi okyanusumu aşabilirim” dedim. Şiddetle tavsiye ederim; hem hikâyesiyle hem de bıraktığı duygularla uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir kitap. @okyanusunu_asabilmek @kilkitap #okyanusuaşmak #kitapönerisi #kitaptavsiyesi #bookstagramturkey #denizruhlu #hayatyolculuğu #cesaret #kitapyorumu #serapergün #okumakgüzeldir #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri
2025 39. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 22:42
Konu Özeti Kitap, 55 yaşındaki bir kadının yaşadıklarını anlatıyor. Kızının okulunu gerekçe göstererek İzmir’den İstanbul’a taşınır ve sürpriz bir karar alarak bir kuru yük gemisinde aşçı olarak çalışmaya başlar. Bu karar, onun için hem fiziksel hem de duygusal anlamda bir maceraya dönüşür Roman, ana karakterin “Uluslararası Gemi Adamı Cüzdanı” alma süreciyle başlar. Ardından, açık deniz yolculuğu boyunca karşılaştığı zorluklara, gemideki karmaşık insan ilişkilerine ve kişisel dönüşümüne tanıklık eder. Hikâye, denizci dünyasının genellikle erkek egemen kalıplarıyla şekillenmiş atmosferinde, bir kadının cesaret ve sevgi dolu yaklaşımıyla zorlukların üstesinden gelişini anlatır. Ana karakterin anaç, sıcak ve çözüm odaklı karakteri, gemi personelinin tuhaf ama insani portreleriyle birleşir ve derinlikli bir anlatı oluşturur. Temalar Cesaret, dönüşüm, erkek egemen denizcilik dünyasında kadın olmanın zorlukları ve dayanıklılığı Dil ve Üslup Samimi, içten, mizahi ve etkileyici betimlemelerle destekli akıcı anlatı Öne çıkan özellik Duygusal ama güçlü bir anlatıyla, sıradan bir kadının, alışılmadık bir dünyada kendini kanıtlama öyküsü Neden Önerilir? * Geleneksel yetişkinlik rollerinden farklı, cesur bir yaşam tercihini cesurca kaleme alması nedeniyle günümüz bireylerine ilham verici bir örnek sunuyor. * Denizcilik dünyasını kadın bakış açısıyla anlatması, edebiyatta az rastlanan bir perspektif zenginliği katıyor. * Kısa ve yoğun anlatımıyla hem duygusal hem düşünsel bir okuma deneyimi sağlıyor.
Roman
2025 77. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2025 20:16
Öncelikle yazarı tebrik ediyorum. Çünkü yani bu zorluğu yolculuğa ve karar vererek çıkmadan önce birçok eğitime girerek ve oraya gitmeye kazanarak anında iş bulması ve oradaki ortama ayak uydurması gerçekten çok etkileyici. Benim de bir zamanlar böyle uzaklaşıp ya gemiye falan gitme hayalim vardı o yüzden bu kitabı okumayı çok istedim. Hatta yazarla buluştuk sohbet ettik kitap hakkında Birkaç soru sordum kendisi sağ olsun cevapları sonra imzalı kitabımı aldım okumaya başladım. İyiki okudum diyorum. Otobiyografi okumayı seviyorum. Yazarın 3 aylık bir gemi serüvenini okuyoruz orada yaşadığı acı tatlı iyi kötü günlerinden bahsediyor. Yazarın karekter analizleri çalışma arkadaşlarını o kadar güzel bir dille anlatmışki dünyanın en sevilmez insanı dahi olsalar onları sempatik yaptı gözümde çünkü anlatım önemli insanları iyiliğiyle sevgisi şefkatle kazanması cabası... Gemi personeli ile anaç, mizahi, bazen de felsefi yaklaşımlarım sebebiyle çabucak kaynaştık. İşi olmayanlar, yanıma gelip benimle sohbet etmeyi çok seviyordu. Geldiklerinde, sohbetten önce, onlara kitapların altlarını çizdiğim bölümlerinden bazılarını okuyordum. Okumayı en sevdiğim satırlar... Yazarın kalemini sevdim.
2025 64. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2025 22:18
Okyanusu Aşmak | Serap Ergun * Bu bir kurgu değildir. Bu yazarımızın Otobiyografi sayılabilecek bir eseridir. * İzmirli olup , kızının Üniversitesi nedeni ile İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan yazarımız , şehrin gürültüsünden , kalabalığından yorulur. * Arkadaş çevresinde elinin lezzeti ile bilinen yazarımız , gemi kaptanı olan bir arkadaşının önerisi üzerine gemide aşçı olarak çalışmak için gerekli eğitimlerden geçerek bu yola girer. * Ve o artık kuru yük gemisinin aşçıbaşı , Matmazelidir * Gemide , başlarda olmasa da ilerleyen zamanlarda 10 erkek arasında kalan tek kadın olmak , susuzluk , gemi arızası , polis baskınları , dönen türlü türlü entrikalar …. gibi bir çok talihsizlik yaşar. Bir çok kez gemiden inmeyi düşünür fakat onun anne şefkati başına beladır * Sonuç olarak ; çok büyük merak içerisinde ve soluksuz okudum. Sanki gemin içerisinde olayları sizde yaşıyorsunuz. Ben çok beğendim. 55 yaşındaki bir kadının bu denli cesaretli , azimli , güçlü olması ve sonunda bu kitabı kaleme alması beni çok etkiledi. * Kadın isterse , her şeyi yapar …
2025 96. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 08:55
SERAP ERGUN-OKYANUSU AŞMAK . . . Yeni bir kitap, yeni bir hayat hikayesidir bugün sizlere #okyanusuasmak yorumu ile geldim. Karakterimiz 55 yaşında kuru yük gemisinde çalışmaya başlıyor. 10 kişilik bir mürettebatı olan bu gemide 3 öğün yemek yapıyor. Yetenekli,güçlü ,sevgi dolu, anaç ve pes etmeyen bir kadın onun mücadeleci ruhunu roman boyunca hissediyorsunuz. Serap hanımın yaşadığı sıkıntılar ,hayal kırıklıkları ve gözyaşlarını okurken ben de onunla birlikte çok üzüldüm. O bir aşçı değildi ,aynı zamanda güçlü ,metanetli ve sevgi dolu da bir anneydi. Gemiye yapılan polis baskınları ,yanaşan botlar, böcek ve sinek istilası daha neler neler okuyorsunuz ve her daim ayakta güçlükte duran bu kişiyi yani Serap'ı çok seveceksiniz. Belki de sizin de kendi içinizde okyanusu aşacağınız bir zaman dilimi olacaktır.
2025 44. kitabı
#okudumbitti# Kitap grubundan sevgili yazarımız Serap Ergün"ün Okyanusu aşmak kitabını bitirdim. Kitap 55 yaşında İzmir'de yaşayan ama kızının okulu için İstanbul'a gelen genç bir kadının hayatını anlatıyor. Karakterimiz burada okyanusta küçük bir yük gemisinde aşçı olarak işe başlar. Ondan başka bir sürü karakter daha var. Okurken karakterimizi tebrik ettim doğrusu. Çok güçlü bir karakter. Şahsen ben olsam asla yapamazdım. Okurken ilgimi çeken Zıpzıp ve Reis karakteri oldu. Zıpzıp gemide kaynakçı olarak çalışan bir karakter. Reis ise Gargamel'e benzeyen bir karakter. Bir de Süvari hanım diye bir karakter var. Adı da ilgimi çekti. O da geminin kaptanı. Okurken beni üzen bir karakter oldu. Suna'yı ise okurken hiç sevmedim. Genellikle sürükleyici bir kitaptı. Puanım 10 üzerinden 10. Kaleminiz daim olsun okurunuz bol olsun hocam
Edebiyat & Roman
2025 33. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 09:17
Akla bile gelmeyecek bir yere gidiyordu,bir kuru yük gemisinde aşçı olarak çalışmaya! Hem de 55 yaşına gelmiş bir kadın olarak… Zorlukları tahminlerinin ötesinde, bildiklerinden farklı, zorlu bir deniz hayatı bekliyordu onu şimdi. Hayat yolculuğumuzda belli dönemlerde bir çok tunelden geçerek ilerliyoruz. Bazılarımızın çıkışında manzara güzel olsa da, bu her zaman ve herkes için geçerli olmuyor. Şimdi o da sonunun nereye çıkacağını bilmediği bir tunele giriyordu. Yolculuğu esasında, kendisinden yine kendisine bir yolculuktu. Değişime ihtiyacı vardı, aksi taktirde o sıkışmışlığın hapsinde kaybolup gidecekti. Bilinmeze yetişmeye çalışan kaç kişi vardı? Bunları düşünerek dümeni aşçılığa kırmıştı, yeni hikayesine yelken açmıştı… Ajanların, entrikaların, tuhaf insanların bir arada olduğu yerdeydi. Duyguları taşıyor, okyanuslara ulaşıyordu. Kalabalığın arasında yalnızlık çekmek… Belirsizliğe doğru yola çıkmıştı, okyanusun ortasında bir başına kalmış gibiydi. Gitmek ve kalmak arasında kararsız kalıyordu çoğu zaman. Lakin aşılacak bir okyanus vardı. Ya onu aşacak ya da dev dalgalara teslim olacaktı; o kalmaya karar verdi, Okyanusu’nu aşmaya… Küçücük bir mekanda, azıcık insanın bulunduğu bu gemide neler olmuyordu ki… O kimsenin annesi değildi, kimsede onun evladı. Ama bir bağ kurulmuştu aralarında, güçlü bir bağ. Aile gibi olmuşlardı… Ve bir gün kumanya listesine kurutulmuş patlıcan, bamya ve biber yazdı. Kara göründü! Belki de artık yeni başlangıçlar yapmak için her şeyi yıkmanın vakti gelmişti. Sevgisiz kalmış insanların yalnızca sevgi almaya değil, sevgi vermeye de nasıl susamış olduklarını gördü. Sevgi insan olmaktı, bilinçli. Değer vermesini bilmekti. Doyurdu onları bir anne şefkatiyle… Ve nihayetinde en koyu umutsuzluğun içinde, umutsuzluğu aşmayı
2025 159. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2025 00:08
Herkese Merhaba Öncelikle söylemeliyim muhteşem bir kitap okudum. O kadar güzeldi ki… Nasıl ve nereden başlayacağımı bilmiyorum kitabı anlatmaya… Kitabımızın konusu bir gemi de geçiyor… Gemi de yaşanan herşey… yemeğinden, sohbetine, çayından, işine kadar aklınıza gelebilecek herşey… entrikalar, birbirini harcamalar neler neler… Bir kadının erkekler içinde aşçılık yaparak müthiş bir mücadele vermesini anlatıyor, mücadele derken yanlış anlaşılmasın, bütün mürettebatı anne şefkatiyle sevmesi, beslemesi, eğitmeye, öğretmeye ve öğrenmeye çalışması… Uzun bir deniz yolculuğu yapmadım hayatımda hiç ama bu kitapla birlikte limandan limana, koydan koya girip, açık denizlerde yol aldım…. Veee yazarımız Serap Ergun o kadar güzel bir dil ile yazmış ki kitabı akıp gidiyor… bence deniz maceralarına kesinlikle devam etmelisiniz, siz yazarsınız biz okuruz Ayrıca kitapta bir çok olayda ünlü yazar ve kişilerden çok güzel sözler de eklemiş ve çokta yerinde olmuş. Çok beğenerek okuduğum bu kitabı herkese tavsiye ederim