Ölüler Susar

Orijinal Adı:
Die Toten schweigen

2021 39. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2021 09:20
Geçen haftalarda okuduğum Mehmet Güreli'nin Bedrufi'nin Nefesi adlı kitabından, bir sayfa kadar not çıkarmıştım. Notlardan biri de Arthur Schnitzler'in Ölüler Susar adlı kitabına aitti. Şansıma hemen buldum kitabı. Ne kadar çok bilmediğimiz yazar var. Bir kitap okurken başka eserlere ulaşmayı çok seviyorum. Dedektif gibi iz sürüyorum resmen. İyi ki de tanışma fırsatım oldu bu yazarla da. Kısa kısa öykülerden oluşuyor kitap. Genelde aşk, ölüm üzerine yazılmış şeyler. Zaten kendisine de ona neden hep aynı konuları yazıyorsunuz diye sorduklarında "Ben aşk ve ölüm üzerine yazarım. Bunlardan başka yazılacak bir konu olabilir mi?" demiştir. Yeşil Kravat adlı öykü sadece iki sayfa ancak çok etkili. Çoğunluğun istediği zaman, nasıl da birini ötekileştirebileceğini gözler önüne seriyor. Teğmen Gustl adlı öykü ise bilinç akışı tekniği ile yazılan bir öykü. Kitaptaki diğer öykülere göre epey uzun sayılır. O kadar sayfa nasıl bir iç monolog yazılabilir gerçekten inanılmaz. Bir fırıncı tarafından aşağılanan Teğmen Gustl bunu gururuna yediremeyip intihar etmeyi düşünürken olaylar başka türlü gelişir. Tavsiye edeceğim ve sevdiğim yazarlar arasına girdi bile Arthur Schnitzler.
Ölüler SusarArthur Schnitzler · Cem Yayınevi · 201396 okunma
2021 32. kitabı
İçindeki kısacık öykülerle kısacık olan bu kitap, bende çok uzun zamanlar boyunca derin izler bırakacağına emin olduğum bir kitaptır. Her satırında derin derin düşündüğüm ya da her satırında kendinden geçmiş bir dalgınlıkla hayal kurduğum bu kitap bende "genel bir ürperti" yarattı. "Varlığı açık seçik olan içimizi saran bir ürperti..."
·248 syf.·
2021 137. kitabı
Herkese merhaba,Arthur Schnitzler’in Ölüler Susar isimli öykü kitabından bahsetmek istiyorum. Nazi Almanya'sında Yahudi olan Kafka, Zweig, Marx gibi Schnitzler'in de kitapları yakılmış. Kendisiyle yapılan bir söyleşide, eserlerinde neden benzer temaları işlediği sorusuna cevaben: “Ben aşk ve ölüm üzerine yazarım. Bunlardan başka yazılacak bir konu olabilir mi?” diyen yazar XIX.yy sonu Viyana’sının çöküş dönemini anlatır.Kitap 19 öyküden oluşuyor. Büyük bir beklenti ile almıştım kitabı. Schnitzler çok olumlu eleştiriler almıştım. Özellikle oyunlarının iyi olduğunu bilmekle birlikte hikayelerden keyif alan biri olarak görünce hemen edinmiştim. Çok etkilendim diyemem. Üç tane güzel öykü var. Üçü için alınabilir ama gerisi benzer. Bütün hikayelerin sonu ve anlatım tarzı aynı. İlk hikaye ilginç geliyor sonu bitmemiş hali ile insanı etkiliyor ama hepsine benzer anlatım olunca etkisini kaybediyor... Kitaba ismini veren Ölüelerde Susar ve Bir Düello Tanığı iyi hikayeler okunması kayıp olmayacaktır.Tavsiye ederim
2021 110. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2021 23:46
Öykü okumayı sevenlere ve hatta öykü okumayı sevmeyenlere bile şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap anlatmak istiyorum size ; Ölüler Susar . Bu kitap, okurken sıklıkla durup düşünmenize sebep olacak cümlelere maruz kaldığınız, kelimelerin gücünün had safhada kullanıldığı , zihin çalıştıran bir kitap. . ☘ " Ben aşk ve ölüm üzerine yazarım. Bunlardan başka yazılacak bir konu olabilir mi? " şeklinde bir demeci var yazarın. Aşk ve Ölüm; hayatı yaşarken insanı en cok etkileyen iki durum. Yazarın öykülerinde işleyişi ise , çoğuna sıradan gelecek konuları, kendine has anlatım tarzıyla, müthiş duygu-durum tasvirleriyle okurla buluşturmuş olması. Mesela karakter , sancılı bir durum içine giriyor ve siz yüreğinizin  sıkıştığını hissediyorsunuz , bunu başarmak oldukca zor olsa gerek. .
2021 41. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 14:49
✤✤✤ Herkese merhaba Bugün @cemyayinevi 'nin Modern Klasikleri kitabı olan Ölüler Susar kitabı yorumu ile geldim. Öykü tarzı çok sevmesem de bu kitaba bayıldım. Sebebi ise Öyküler beni, olaya girişi, gelişme ve sonuç kısmında hızlı olması ve oldu bittiye geliyormuş gibi kaç sayfa ile bittigini düşündüğüm için nedense beni doyurmuyordu. Ama bu kitapta fark ettim ki beni doyuran Öyküler de varmış. Okurken çoğu zaman Zweig novellası okuyor hissine kapıldım ki zaten aynı dönem yazarları. Giriş kısmında 'Sunu' bölümünde, eserlerinin yasaklandığı, Einstein, Marc, Kafka, Freud ce Zweig'ın kitapları ile birlikte kitaplarının yakıldığı yazıyor. Ne kadar üzücü. Elimize ulaşan eserler dışında kim bilir kaç tane eserleri vardır. . İçerisinde bulunan Öykülerden hepsini sevdim aslında pek ayırt edemesem de aklıma kazınan; Ölüler Susar, Bir Saatçik, Yabancı, Kör Geronimo ve Ağabeyi Carlo. Ben sevdim öykü severlere tavsiyemdir Sevgiler #ozgeninkitapligii #heraycemdenbirkitap
Ölüler Susar, Kelimeler Konuşur
2023 28. kitabı
Öykü kitapları maratonumda keyifli bir durağa daha geldim. Tıp eğitimi almış, amatör olarak müzikle ilgilenmiş ve Freud'la mektup arkadaşlığı yapmış Yahudi yazarın öykülerinde en çok göze çarpan motif, karakterlerin sayfalar boyu akıcılığını yitirmeyen iç hesaplaşmaları. Dozunda bir kara mizah da bulduğum bu öykülerde ölmüş eşin yeni keşfedilen yahut şüphede kalınan sadakatsizliği, klasik müzik konserleri ve düellolara eşlik eden kısa, fantastik epizodlar da bulmak mümkün. Bir kelebeğin ömründen (Bir Dahinin Öyküsü) tutun da Azrail'le kalan 1 saat için pazarlığa oturmak (Bir Saatçik) veyahut Lokman'ı kıskandıracak ustalıkta aşk iksirleri yapmak gibi (Üç İksir). Öykülerde ansıdığım filmleri yazayım, sonra en beğendiklerimi ismen geçerim. Brief Encounter, Unfaithful ve Beatles temalı Yesterday. Prens Tiyatroda ve Şahane Bir Melodi yazarın müzikle yoğrulmuş geçmişini resmederken, Öteki/Geride Kalan Eşin Anı Defterinden, Ölüler Susar, Çiçekler, Dul, Miras, Nişanlı ve vurucu sonuyla Üç İksir ve yine onun gibi fantastik soslu Dostum Ypsilon/Bir Doktorun Not Defterinden, içlerinde yazarın gerçekten dostluk ettiği kimselerin de adlarını verdiği karakterlerle, acı-tatlı, kadınlarla olan tecrübelerini yansıtır. Yine Çin'de Çete Ayaklanması ile edebiyata dönüş yapar. Yeşil Kravat ve Teğmen Gustl da kitabı lezzetli kılan öykülerdir. Oğul/Bir Doktorun Anı Defterinden ise Raskolnikov'u öldürdüğü ev sahibesiyle ana-oğul yapan bir paralel evren öyküsüdür. Kimi kaynaklarda geçtiği gibi Yahudilik yahut kitapta döneminde o şekilde eleştirildiğini okuduğumuz üzere cinsellik üzerine eğilmiş öyküler olmaması da olumlu yönde ters köşe yarattı. Günlük hayatın sıradanlığı üzerine yazan çok kalem var fakat yarattığı karakterleri ilginç kılmak ve onları konuşturmak her babayiğidin harcı
Edebiyat & Roman
2021 26. kitabı
Herkese merhaba Bugüne kadar okuduğum en güzel öykü kitabıyla geldim size Kitap gerçekten akıp gidiyor. İçerisinde 19 öykü bulunuyor. Nazi Almanya'sında Yahudi olan Kafka, Zweig, Marx gibi Schnitzler'in de kitapları yakılmış. Ne büyük bir kayıp. Yazarı @cemyayinevi aracılığıyla tanıdım ve çok teşekkür ediyorum böyle güzel yazarlarla bizleri tanıştırdığı için. Zaten Alman edebiyatıyla aşk yaşıyorum. (Kafka, Zweig, Goethe en sevdiklerimdir.) Kitaptan en sevdiğim öykü şu diyemeyeceğim çünkü hepsini gerçekten çok beğendim. Hepsi birbirinden değerli. Yazarın anlatımı ve kalemi çok sağlam. Daha fazla uzatmıyorum mutlaka ve mutlaka listenize ekleyip okuyun derim.
2021 8. kitabı
Daha önce Schnitzler okumayan var mı? Varsa hızlıca ölmeden önce okunacak yazarlar listesine Arthur Schnitzler'i not alsın. . . Kimdir bu Schnitzler? Kitaplarında bilinç akışını ve anlatım tekniği olarak ise sıkça iç monoloğu ustaca geçirdigi için en sevdiğim yazarlardan. Çoğu karakterlerinde Avusturya'nın puslu varyansını gözlemlesek de iç dünya yaratımında, karakterinin iç inşasında kalemi oldukça güçlü. . . Bu sefer #ölülersusar kitabını okudum. @cemyayinevi ndeki baskısı Süreyya Güran'ın temiz çevirisi ile oldukça dikkat çekici. Böyle iç dinamiği yüksek öykülerde kuru kuruya çeviriden ziyade hayalet bir zar gibi duygu yansıtımı oldukca başarılıydı. . . Toplam ondokuz öyküden oluşan bu dev eserde okurken Schnitzler'in tüm edebi donemlerini Kör Geronimo ve Ağabeyi Carlo adlı eserinde yakaladım diyebilirim. Öykuler arasında en çok dikkatimi çekense Şahane Bir Melodi oldu. . . Sema @cemyayinevi çok teşekkürler bu kitabın benimle buluşmasına katkıda bulunduğunuz için. Okuyun okutun
2021 93. kitabı
Merhaba arkadaşlar hayırlı akşamlar. 19 hikayeden oluşan kitabı bir solukta okudum. Yazarın anlatımı kalemi gayet başarılı . Sorgulatan düşündüren hikayelere yer vermiş bir kaç alıntı bırakıyorum sizlere kitapla kalın ...
2021 114. kitabı
Merhaba arkadaşlar sizlere güzel bir kitap yorumuyla geldim. . . Arthur Schnitzler (1862-1931)XIX. yüzyıl sonu Viyana’sının çöküş dönemini anlatan bir yazar.Tanınmış öyküsü Teğmen Gustl, Almancada birinci tekil kişi ağzından yazılmış, bilinç akışı tekniği kullanılan ilk öyküdür. Bu olumsuz kahraman öyküsü, ordunun tutucu kurallarını ve kabuktan ibaret onur anlayışını hedef alır.Öykü, Schnitzler’in tıbbi kurul üyesi olarak sürdürdüğü yedek subaylık görevinden ayrılmak zorunda kalmasına neden olur.Freud, Schnitzler’e yazdığı bir mektupta,“Sizin önsezilerinizin gücü ve duygusal gözlemlerinizin güncelliği sayesinde izlenimlerim zenginleşti; bunlar diğer insanlar üzerinde yorucu çalışmalar sonucu elde edebildiğimden çok daha fazlaydı,” diye itiraf eder.Schnitzler Avrupa modern edebiyatının öncülerindendir. . . 19 öykü var kitabımızıb içinde öykülerin içinde en çok Ölüler Susar ve Dostum Yesilon öykülerini sevdim.Normalde de öykü seven biriyim ama sanki birkaç öykü yarım kalmış gibiydi.Ama diğer öyküleri sevdim.

Arthur SchnitzlerYazar · 12 kitap
Viyana sosyetesinin 20. yüzyılın başlarındaki kokuşmuşluğunun portresini çizen Arthur Schnitzler, bir tıp profesörünün oğlu olarak Viyana'da doğdu. Babasının izinden yürüyerek 1879'da Viyana Üniversitesi'nde tıp tahsiline başlayan Schnitzler, altı yıl sonra doktorluk ünvanını aldı. Henüz 24 yaşında olan genç doktor, Wiener Allgemeines Krankenhaus'un Psikiyatri Bölümü'nde çalışmaya başladı. Mesleğini yürütürken bir yandan da Uluslararası Klinik Dergisi'nde (Klinische Rundschau) redaktörlük yaptı. 1888'den sonra genel polikliniğin müdürü olan babasının asistanlığını yapmaya başladı. Sigmund Freud'un çalışmalarına büyük ilgi duyan Arthur Schnitzler, telkin ve hipnoz konularını özel ilgi alanı olarak seçti. Öğrencilik yıllarında edebiyatla ilgilenmeye başlayan ve ilk ürünlerini o yıllarda veren yazar, şiirleriyle düzyazılarının düzenli olarak dergilerde yayınlanması nedeniyle kısa sürede tanınmaya başladı. Hermann Bahn ve Hugo von Hofmannsthal ile görüşüyordu. Bu yazarlarla birlikte 1890 yılında Genç Viyana (Junges Wien) adlı yazarlar birliğini kurdu. Üç yıl sonra muayenehane açmasına rağmen doktorluk işini uzun süre yapmadı. Onun yerine yazarlığa yoğunlaşarak ve tek tek insanları örnek alarak Avusturya-Macaristan'ın toplumsal ve siyasal gerçeklerini yansıttı. Edebi kariyerine "Anatol" adlı tiyatro eseriyle başlayan Schnitzler, yedi tek perdelik oyunla delifişek melankolik bir gencin serüvenlerini anlattı. İki yıl sonra burjuva toplumu ve ahlak anlayışını eleştirdiği "Gönül Eğlencesi" oyunuyla dram yazarı olarak ünlenmeyi başardı. On perdeden oluşan ve her perdede sevişmek üzere bir araya gelen iki insan arasındaki ilişkiyi anlattığı "Rondo", büyük skandala neden oldu. Her perdede cinsel birleşmeden önce ve sonraki konuşmalara yer veren Schnitzler, kişilerin cinsellikle ilgili tutumlarını ve içgüdülerini ifade etme biçimlerini, toplum içindeki statüleri açısından tipik bir davranış biçimi olarak sergiledi. Geleneklere boğulmuş ve yalnızca cinselliğin insanları birbirine bağladığı bir toplum panoraması çizmek isteyen yazarın bu oyununun sahnelenmesi 1904'te yasaklandı. Dram yazma işine iyice ısınan Schnitzler, 1899'da Fransız İhtilali'yle ilgili gerçeklerle insanın kendini anlaması arasındaki hatalı orantıyı gözler önüne serdiği "Yeşil Papağan" oyununu yarattı ve bu oyunda kıskançlık nedeniyle işlenen suçu, devrimci bir hareket olarak stilize etti. Yazar, yüzyılın başında yayınlanan "Teğmen Gustl" adlı öyküsünde, imparatorluğun ahlak düsturunu sorguladığı kişinin bilincini doğrudan doğruya yansıtabilmek için Alman edebiyatında ilk kez iç monolog tekniğini kullandı. Bu eserde bir fırıncı tarafından onuru zedelenen kahramanın düşünce akışı titizlikle incelendi. Fırıncıyı subay düsturuna uyarak düelloya davet edemeyen kahraman kendini öldürmek ister. Ne var ki fırıncının doğal yollarla ölümü onu bu düşüncesinden vazgeçiren en önemli sebepler arasındadır. "Teğmen Gustl"un bu biçimde son bulması yazarın kamuoyu tarafından protesto edilmesine ve sonunda Schnitzler'in elinden subay rütbesinin alınmasına neden oldu. Yazarın 1900'den sonra yazdığı dram ve öykülerinde konular genellikle aynıydı. Olaylarla duyguları analiz edip insanı zora koşan geçerli ahlak anlayışını eleştiren ve kahramanlarını içinden çıkamadıkları geçim sıkıntıları içine sokan Schnitzler, "Issız Yol" oyununda dolaylı diyalog yöntemini kullanarak farklı bir yöntem izledi. Toplumla birey arasındaki ilişkiye psikolojik açıdan yaklaşan yazar "Büyük Ülke" adlı traji-komedisinde çözülmekte olan bir toplum içinde özel yaşantıların çöküşünü anlatır. "Profesör Bernhardi"de birey ile toplum arasındaki zıtlığı konu alan Schnitzler'in bu oyunu Yahudi düşmanlığıyla hesaplaşma niteliği taşır. Yahudi bir hastane yöneticisi, ölümcül bir hastalığa yakalanan hastasını son nefesinde uyandırmamak için papazın gelip kendisini görmesine izin vermez. Yahudi karşıtı bir atmosferin fonu önünde mahkemede cezaya çarptırılsa da halkın düşüncesi değişmez ve suçsuzluğu kanıtlanır. Uzun süre oyun yazan Arthur Schnitzler, 1920'lerden itibaren roman ve öykü dalında ürünler vermeye başladı. Yazar, "Fraiulein Else" adlı romanında toplumsal statülerini koruyabilmek için kendilerine para vermesi beklenen bir adamın önünde çırılçıplak soyunması istenilen genç kızın ruhsal çatışmalarını gözler önüne serer. "Düş Öyküsü" ise özel bir felâketle sonuçlanmayan tek tük yapıtlarından biridir. Burada bir karı koca geçirdikleri evlilik bunalımı sayesinde birbirlerine karşı daha anlayışlı olmayı öğrenirler. Evlilik dışı doğan çocuğu yüzünden toplum tarafından dışlanmış olan genç bir kadının öyküsü olan "Therese" adlı roman yazarın son eseridir. Dışlanmış olmasına rağmen kendi yolunu çizmek isteyen genç kadın bakılmak için evlenmeyi reddeder. İç monolog tekniği kullanarak psikanaliz ilkelerini aktarmasıyla Alman edebiyatında ün yapan Arthur Schnitzler, 21 Ekim 1931'de Viyana'da yaşamını yitirdi. Eserleri Öyküleri: Teğmen Gustl (Leutnant Gustl, 1900), Bayan Else (Fraiulein Else, 1924), Düş Öyküsü (Traumnovelle, 1926), Therese (1928) Oyun: Anatol (1893), Gönül Eğlencesi (Liebelei, 1895), Rondo (1896), Yeşil Papağan (Der grüne Kakadu, 1899), Issız Yol (Der einsame Weg, 1903), Büyük Ülke (Das weite Land, 1911), Profesör Bernhardi (1912)