Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin Psikanalitik Anlamı

Ölüme Karşı Hayat

Norman O. Brown

Ölüme Karşı Hayat Gönderileri

Ölüme Karşı Hayat kitaplarını, Ölüme Karşı Hayat sözleri ve alıntılarını, Ölüme Karşı Hayat yazarlarını, Ölüme Karşı Hayat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vicdan dediğimiz şey, içimizde şimdi kendi parçamız olan geçmiş nesnelere köleliğimizin sürmesini sağlar.
Sayfa 176Kitabı okudu
Eğer, her çocuğun tarihinde, dil herşeyden önce bir erotik ifade tarzıysa ve ardından gerçeklik ilkesinin tahakkümüne boyun eğmekse, onun insan psişesinin izlediği yolu izlediğini, ya da yansıttığını söyleyebiliriz, ve bu durumda o insan psişesinin nihai kaderini, yani nevrozu, paylaşmak durumundadır. O halde dil, her nevrotik semptom gibi, haz-ilkesi ile gerçeklik-ilkesi çatışmasından doğan uzlaşı-oluşumlan olarak analiz edilebilir
Sayfa 80
Reklam
Valery- Dil hakkında
"ete bürünmüş şaşkın tanrının birbirine dolaştırdığı güzel zincirlerdir"
Sayfa 83
Rilke, sanatçıyı "hareketleri hücresinin duvarlarıyla engellenen bir dansçı"yla kıyaslar. "Adımlarıyla ve kollarının sınırlı sallanmasıyla ifade bulamayan dudaklarında bir tükeniş olur, aksi halde yaralı parmaklarıyla duvarlara bedeninin yaşanmamış hatlarını kazımak zorundadır".
Sayfa 77
Rilke-Sanatçılar hakkında
"Kanatlanmış yürekleri her yerde zamanlarının duvarlarını döver; eserleri yaşadıkları hayatta anlaşılmamıştır."
Sayfa 77
Sanat, eğer nesnesi bastırmayı boşa çıkarmaksa, ve eğer uygarlık öz olarak bastırmacı ise, bu anlamda uygarlığın mezar kazıcısıdır.
Sayfa 74
Reklam
Charles Lamb
"Şair uyanık olma düşü kurar. O öznesinin hükmünde değil, aksine öznesi üzerinde hakimdir"
Sayfa 72
st. augustine
"Aşk olmadığımızı olabilelim diye olduğumuzu öldürür. "
Sayfa 59
st. augustine
"Kimseyi sevmedim, sevmeyi sevdim ben; sevme aşkıyla, sevebileceğim şeyi aradım."
Sayfa 56
Günümüz uygar yaşamında iki insan arasında basit bir doğal aşka artık yer yoktur.
Sayfa 155
Reklam
384 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Norman O. Brow'un Ölüme karşı hayat kitabı psikanalizden yola çıkarak insanlık tarihini irdeliyor. İnsanlık tarihi ve uygarlık, insanın ölümü inkar ve onu alt etme çabasını içerir. İnkarın insanın evrensel nevrozu olduğu, aslında hepimizin nevrotik olduğunu, tarihe yön veren şeyin akıldan ziyade arzu olduğu belirtilmiş. Ölümsüz eserler bırakmak, zamana direnecek yapılar inşa etmek, büyük amaçlar.. kaçışın sonucudur. Ama ölüm karşısındaki acizlik bizi bir noktada hayatı da inkâra yöneltiyor. Zihnimiz geçmiş ve gelecekle uğraşıp duruyor ve şimdiki zamanı elimizden kaçırıyoruz. Sonuç olarak insan ölümü olumlayabilmeli ve onu kabul etmelidir.
Ölüme Karşı Hayat
Ölüme Karşı HayatNorman O. Brown · Ayrıntı Yayınları · 19968 okunma
"Kimseyi sevmedim, sevmeyi sevdim ben; sevme aşkıyla, sevebileceğim şeyi aradım."
"Aşk olmadığımızı olabilelim diye olduğumuzu öldürür."
"Huzursuzluk yoksa, zaman da yoktur; zaman bunaltıdan tamamen uzak tepkisiz hayvanlar için var olamaz" diyen Kierkegaard tıpkı bir psikanalist gibi konuşur.
Sayfa 121
"Olgunlaşmamış her şey yaşamak ister. Acı çeken herkes yaşamak ister, olgun ve neşeli olabilir ve özlem duyabilir -daha uzak, daha yüksek, daha parlak olana özlem duyabilir. Mirasçılar istiyorum der, böylece tüm acı çekenler adına konuşur; Çocuklar istiyorum, kendimi istemiyorum."
Sayfa 119
137 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.