Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin Psikanalitik Anlamı

Ölüme Karşı Hayat

Norman O. Brown

Ölüme Karşı Hayat Gönderileri

Ölüme Karşı Hayat kitaplarını, Ölüme Karşı Hayat sözleri ve alıntılarını, Ölüme Karşı Hayat yazarlarını, Ölüme Karşı Hayat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sanat, eğer nesnesi bastırmayı boşa çıkarmaksa, ve eğer uygarlık öz olarak bastırmacı ise, bu anlamda uygarlığın mezar kazıcısıdır.
Sayfa 74 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Güçlü bir egoizm hastalık karşısında bir korunmadır, ama son çare olarak hasta düşmek istemiyorsak. sevmeye başlamalıyız, ve eğer, bir ket vurma sonucunda, sevemiyorsak hasta düşeriz
Sayfa 60 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nevrotik semptomlar "ikame-tatminler"dir; haz verirler, ama yalnızca nevrotik hazdır bu.
Sayfa 48 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Boş zaman ve bolluk çağının yolunu korkuya kapılmaksızın bekleyen ülke ve insan yoktur. John Maynard Keynes
Sayfa 46 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Filozofların rasyonalizmi onları olsa olsa daha büyük yanlışlıklara sürüklerken, mistiklerin irrasyonalizmi onları henüz daha olgunlaşmamış bir hakikate sıkıca sarılmaya sevkeder. Belki de, mistiğin herşeyi karanlık gösteren aynasını, rasyonalistin de herşeyi berrak gösteren aynasını kırma zamanı artık gelmiştir, ve o zaman ikisi birlikte psikolojik gerçekler alemine girebilirler.
Sayfa 43 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ana-baba disiplini, bedensel hazdan dinsel feragat ve akli yaşamın felsefi yüceltilmesi insanı tümüyle uysallaştırmış, ama bilinçdışında gizliden gizliye ikna olmadığından nevrotik yapmıştır. İnsan ikna olmamıştır, çünkü bebeklikte hayat ağacının meyvesini tatmıştır ve onun güzel olduğunu biliyor ve asla unutmuyor.
Sayfa 42 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fiili güçsüzlük ile kadir-i mutlak olma rüyaları arasındaki bebeklik çatışması aynı zamanda insan türünün evrensel tarihinin ana temasıdır. Ve iki çatışkıda da, yani hem bireyin tarihinde hem de ırkın tarihinde, söz konusu olan şey aşkın anlamıdır
Sayfa 36 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
..tarihini yaparken insan, "kendini yapan insan"dır. O halde, tarihsel süreç insanın olduğundan başka olma arzusu ile devamlılığını sağlar. Ve insanın olduğundan farklı birşey olma arzusu öz olarak bilinçdışı bir arzudur. Tarih içindeki fiili değişimler onları gerçekleştiren insan türünün ne bilinçli arzularından kaynaklanır ne de bu arzulara denk düşer. Her tarihçi bunu bilir ve tarihin filozofu Hegel, "Aklın kurnazlığı" (Cunning of Reason) doktrininde bunu tarihin yapısal analizi açısından temel bir nokta olarak öne çıkarır. İnsanoğlu bugün hala tarihi, gerçekte ne istediği ya da mutsuzluğunun hangi koşullarda sona ereceği hakkında hiçbir bilinçli fikir taşımaksızın yapmaktadır; aslında yapılan kendini daha mutsuz kılmak ve bu mutsuzluğa gelişme adını vermektir.
Sayfa 26 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Dünya çok uzun zamandan beri bir tımarhanedir. F.Nietzsche
Sayfa 25 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Tarih uyanıp kurtulmaya çalıştığım bir kabustur. James Joyce
Sayfa 25 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
137 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.