Kasım 2014
Deathless
Sıralamalar

2025 60. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 19:26
Bu aşkla ilgili bir kitap. Ve hayat. Ölüm. Savaş. Kayıp. Umut. Umutsuzluk. Hikaye hep aynı. Ölümsüz Koşey ve Baba Yaga, kaçırılan Marya Morevna (ya da Yelena ya da Vasilisa), onu kurtaran cesur Ivan... Bu hikayeler sayısız kez anlatıldı. Ama ya eğer? Ya Koşey, Yaşam Çarıysa? Ya Marya'yı seviyorsa ve Marya da onu seviyorsa? Peki ya onların çalkantılı evliliklerinde bitmek bilmeyen bir savaş etkeni varsa? Peki ya hikaye 1920-1940'larda Sovyetler Birliği'nde gerçekleşiyorsa? Son olarak, en önemlisi, okuyucu, bir noktada Leningrad'ı 1942'de görmesi gerektiğini biliyorsa ne olurdu? Benim için bu her şeyden önce savaş ve kayıp hikayesiydi. Efsanevi Buyan ülkesi ile Ölüm Çarı Viy arasındaki savaş. Sovyetler Birliği ve Almanya arasındaki Büyük Vatanseverlik Savaşı. Leningrad Kuşatması. Leningrad, 1941'den 1943'e kadar Naziler tarafından kuşatılmıştı - tartışmasız tarihin en ölümcül kuşatmalarından biri. Binlerce insan dondu ve açlıktan öldü - 1942 kışında günde birkaç yüz kişi. İnsanlar talaş ekmeği, fare, evcil hayvan ve birbirlerini yediler. Sokaklarda öldüler. Ve yine de şehir - Leningrad - asla pes etmedi. “Marya o gece ısınmak için tavan arasındaki tüm kitapları yaktı. On­ları aşağıya taşıdı, ama birer birer; çünkü Aralık onun gücünü yiyip bi­tirmişti. Onları kuzinede tutuşturdu ve dördü birden etrafında toplanıp ellerini uzattı. Sonuncusu Puşkin'indi ve Marya ağladı, ama gözyaşları olmaksızın. Çünkü ekmeğiniz olmazsa gözyaşınız da olmaz.” Bu hikaye aynı zamanda aşkla ilgili. Cazibesi ve tuzakları, ödülleri ve mücadeleleri. Evliliğin gizli ve özel dünyasıyla ilgili. Sevdiğin kişiyi incitmekle ilgili. Seçimler ve fedakarlıklar hakkında. Güç ve teslimiyet hakkında. Aşk bir savaştır. "Aşktan sonra, kimse önceden olduğu kişi değildir.” “Evlilik kendine özgü bir şeydir.
·308 syf.·
2021 358. kitabı
Ölümsüz" Devrimin çocuğu, Mitik Bakire, Karanlığın Gelini... "Ölümsüz Koşey'in Ölümü" ya da "Marya Morevna", Rus Peri Masalları ' nın en meşhur hikayelerinden biridir. Kitabın konusu da bu hikaye üzerinden şekilleniyor. Çoğu Rus masalının kahramanı İvan dir. Bazen Budala İvan olarak anılsa da genellikle 3 kardeşin en küçüğüdür der kitapta da, bu konuyla alakalı göndermeler vardı ki okuduğum tüm İvan lar zihin süzgecimden geçti. Ölümsüz, yakışıklı genç adam St. Petersburg'a gelecek ve Marya Morevna'nın kaldığı evin kapısını çalacak. Adı Koşey: Yaşam Çarı ve Marya'nın kaderi. Yaşam Çarı, Marya'yı krallığına sürükleyecek, ki orada Marya, Koşey'in kardeşi Ölüm Çarı'yla tutuştuğu amansız savaşta kudretli savaşçıya dönüşecek. Yıllar hızla geçecek; savaş kızışacak. Aşktan yaralanmış ve bi soluk arayışındaki Marya St. Petersburg'a geri dönecek. Ancak geride bıraktığı merhametsiz topraklardan çok da farklı 1 şey bulamayacak orada da. St. Petersburg açlıktan kırılmaktadır ki bu konuda siyasi göndermeler çoktu kitapta... Ölümsüz, yaşamın ve ölümün, aşkın ve gücün, unutulmaya yüz tutmuş hatıraların, derin mitlerin ve karanlık büyülerin Rus tarihiyle bağlantılı masal tadındaki hikayesi... ~"...Aşktan sonra, kimse önceden olduğu kişi değildir..."~
2023 23. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 15:04
Okuduğum en ilginç, karışık ve karşısında cahil hissettiren kitaplardan biriydi. Öncelikle kitabı okuyacaksanız mutlaka Rus Masalları veya Efsanelerini okumanız gerekiyor. Daha önce Rus masallarına merak sarmadığım için kafam karıştı ve kimi yerlerini anlamakta ve takip etmekte zorlandım. Yazar, Ölümsüz Koşey'in Ölümü masalını Rus devrimine, Lenin ve Stalin döneminde ayağı olan bir roman şeklinde kurgulamış. Bu açıdan atıfları beğendim denilebilir. Fakat yine anlaşılmaz bir şekilde kitabı kapattım. Buna benzer Lanark isimli bir kitap okumuştum. Onu tercih ederim; en azından kitap sonunda her şeyi çözmüş ve kafama oturtmuştum çünkü Ölümsüz Lanark
2024 246. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2024 00:46
Petrograd'da uzun ince bir bir caddede, uzun ince bir evde, uzun ince bir pencerenin önünde dışarıyı seyrederken sihre tanık olan bir kız. Petrograd'da, komünizmde, Buyan'da, toklukta, bir havanın içinde, tüfek gözlü bir iblisin yanında, aşkta ve acıda, cephede, bir aptalın yanında, daha çok açlıkta ve Leningrad'da, buz gibi soğukta, Rusalka olmak istemeyen bir Rusalka'yla, bodrumunda Yaşam'la, kapının dışında Ölüm'le yaşayan kız. Tüm cümleleri sihirle oluşturulmuş, yaşamın tüm acılarını, savaşı, açlığı ve tokluğu, paylaşmayı, paylaşamamayı, mitolojiyi, evliliği ve geri kalan her şeyi anlatan mükemmel bir kitap.
2019 398. kitabı
Yaşam, ölüm, aşk, fonda 1940 lar rusyası, metaforlarla dolu okumaktan zevk almak bir yana insanı cidden yoruyor, bu kitaptan birşey anlamak için sanırım slav efsanelerini rus halk hikayelerini devirmiş olmak lazım. Çok zor çok...
Karışık
Puan vermedi
Yaa kitap o kadar güzel başlıyor ki ! Şiirsel masallara yakışan bir başlangıcı var. Fakat sonra olaylar çok havada kalıyor. Yani sanki bir sis bulutu geliyor ve yazar da ne yaptığını bilemiyor Çok karışık gitti ve Koschei biraz yüzeysel kaldı
2016 22. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2016 17:24
Devrimin çocuğu, Mitik bakire, Karanlığın Gelini. Kitabı ilk elime aldığımda (sahaftaydım ve kapak tasarımı dikkatimi çekti) daha önce karşılaşmadığım güzellikte bir mitoloji romanı olduğunu bilmiyordum elbette. Arkasındaki tanıtım metnini okuduktan sonra satın almaya karar verdim, ancak kitaba başlayıp bitirmek o metin kadar rahat olmadı. Başlarda gerçekten masal gibiydi, çok keyif aldım okurken. Sonra şiddet dolu duygular ve mitolojik olma özelliği taşıyan tüm o karakterler tarif edemediğim bir fırtına gibi beni alıp götürdü. Kesinlikle sakin kafayla okunması gereken bir kitap çünkü detaylar sayfa sayısından kat kat fazla. Çoğu kez olaydan koptuğumu hissettim, geçişler sert ve anlaşılmazdı ama sonlara doğru yazar kafanıza yatmayan her şeyi açıklığa kavuşturuyor. Bir kez okumayla yetinmeyi düşünmüyorum, kütüphanemde muhafaza edip hayatımın dingin vakitlerinde tekrar okumayı planlıyorum. Kitabı bitirmek başka bir gezegeni karış karış keşfettikten sonra dünyaya geri dönmek gibi hissettirdi. Bir sonraki Valente kitabını - okurken aynı zevki alır mıyım bilmem ama- merakla bekliyor olacağım.
2020 6. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2020 00:39
(Bu incelemede eser miktarda spoiler bulunmaktadır.) Ölümsüz kitabı beni o kadar etkiledi ki daha yeni yeni kendime gelip yorum yazabiliyorum. Öncelikle bu kitaba başlamadan önce aklınızdaki bütün beklentileri silmeniz gerekiyor, çünkü sizi başladığı noktadan çok farklı bir yere götürecek. Her şeyiyle harika bir kitaptı, muazzam bir olay örgüsü var ve yazar dünya kurgusunu mitoloji ile desteklendiği için okuması çok keyifliydi. Adeta kendinizi bir Miyazaki filminde buluyorsunuz. Eğer Rus mitolojisi veya yakın tarihi hakkında bilginiz yoksa kitabı okurken bir miktar bocalamanız mümkün, fakat çevirmen notları sağ olsun her şey net bir şekilde açıklanıyor dipnotlarda. Kitabın ana karakteri Marya Morevna ile küçük bir çocukken tanışıyoruz. Marya, çocukluğunda sihire tanık olmuş ve bu sırrı içinde taşımaya mahkum kalmış bir çocuk. Evlerinin penceresinden dışarıyı izlerken tam üç defa, üç farklı kuşun yere çakıldıktan sonra yakışıklı erkeklere dönüşerek evlerinin kapısını çaldıklarına tanık oluyor. Bu sihirle bir kez tanışınca da bütün hayatını kendi kuşunu bekleyerek geçiriyor. Marya kuşunu bekleyedursun, evinin dışında işler sanıldığı kadar iyi gitmez. Caddelerinin ismi Gorokovaya'dan Zerzinskaya'ya, şehirlerinin adı da St. Petersburg'dan Petrograd'a çevrilir ve Morevna ailesinin yaşadığı eve savaş nedeniyle evlerinden olmuş yeni aileler gelir. Böylece Valente de büyüyle işlenmiş bu dünyadan Rus devrimine göz kırpmış olur. Hikayenin en can alıcı noktası Yaşam Çarı olarak adlandırılan Ölümsüz Koşey'in bir baykuş kılığına bürünerek Marya'nın kapısına dayanmasıdır. Marya bu sırada ağlamakla meşgul olduğu için Koşey'in gelişini, dolayısıyla da gerçek yüzünü göremez. Fakat yine de onunla birlikte Yaşam Çarı'nın ülkesi olan Buyan'a gitmeye karar verir. Bu yolculuk sırasında

Catherynne M. ValenteYazar · 4 kitap
Catherynne M. Valente, Amerikalı yazar, şair, edebiyat eleştirmeni. Sekiz tane basılmış romanı, çeşitli antolojilerde ve dergilerde yayımlanmış hikayeleri, şiirleri ile International Journal of the Humanities'de yayımlanmış edebiyat eleştirileri bulunmaktadır. Palimpsest adlı romanı 2010 yılında Hugo Ödülü’ne aday gösterilmiştir.