Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar

Ali Fuad Başgil

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar Gönderileri

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar kitaplarını, Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar sözleri ve alıntılarını, Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar yazarlarını, Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İktisadî insan
Herkes kendi faydasını ve menfaatini arar. Bu, insanda tabii bir tıynet ve insiyaktır. Şahsının fayda ve menfaatini düşünmek ve aramak, bütün canlı varlıklar gibi, insanın da tabiî ve ezeli bir kanunudur. Bunu değişteremezsiniz. İnsan her zaman şahsının menfaatini aradı ve sevdi, daima da arayacak ve sevecektir. Servet ve refahın, medeniyet ve terakkinin en büyük sırrı budur.
Sayfa 64 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
Türkiye’de sosyalizm
*** Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’e göre Türkiye’de sosyalizmin yerleşip gelişemesinin iki sebebi vardır: “Biri, sosyalizm muayyen bir tarihi oluş merhalesine erişmiş cemiyetlerde görülen bir fikir ve harekettir. Biz henüz bu merhaleye erişmedik. Başka bir ifade ile, sosyalizm büyük sanayi ve ticaret hayatının ve kesif bir işçiler zümresinin doğurduğu bir davadır. Türkiye gibi, parçalanmış bir mülkiyet rejiminde bulunan, halkının büyük bir kısmı, tarlada ve küçük kasabada yaşayan, büyük şehirlerinde de küçük esnaf ve ticaretin hakim olduğu memleketlerde -eğer aydınlar ve idareciler ihanet etmezlerse- sosyalizm davasının yeri yoktur. “Bizde sosyalist fikirlerin şimdiye kadar inkişaf etmemesinin ikinci sebebi, müslümanlıktır. Sosyalizmin hususiyle komunist kolu, dinlerle ve bilhassa müslümanlıkla asla bağdaşamaz. Çünkü saf komünizm mülkiyeti ve aileyi kökünden nefyeder. Müslümanlıkta ise bu iki müessese temeldir. İslâmda mülkün hakiki mâliki Allahtır. Allah mülkü dilediğine nasip eder verir. Allah dilediğini taziz eder yükseltir. Dilediğini de tezlil eder alçaltır. Binaenaleyh mülk, sahibinin elinde ilâhi bir emanettir. Ondan bu emaneti kimse rızası olmaksızın alamaz. Yine müslümanlıkta aile en mahrem ve mukaddes bir ocaktır. Oraya sahibinden izinsiz kimse giremez ve göz koyamaz.”
Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar
Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar
s.54-55 (28 Ocak 1962 tarihli yazıdan)
Reklam
Adâlet, iyiliğe iyilikle, kötülüğe de kötülükle mukabele etmektir. Af ise kötülüğü unutmak, cezayı silmek ve mahkumun suçunu bağışlamaktır. Adâlet beşeri bir hareket, af ise ilâhi bir fazilettir.
Sayfa 49 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
Halkın sefaletine acımayarak millet malından lükse ve ihtişama bürünmek ve böbürlenmek şarkın geri milletlerinin idarecilerine mahsus bir redaettir.
Sayfa 47 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
Söz sırasında, garpçıyız diyoruz. Fakat garbın yalnız maddi ve şehvani taraflarını alıyoruz. Garpta millet malının zerresi bile israf edilemez. Garbın idarecileri millet malından kendileri için lüks masraflar yapmaya kendilerinde asla hak görmez.
Sayfa 47 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
Hürriyet ve sosyal adaletin uygulanamamasının mesulü demokrasi midir?
Seneler boyunca yığılan idaresizlik, beceriksizlik ve israflar rejime yani demokrasiye yükletilmek isteniyor. Sanki akla sığmaz yolsuzlukların ve devlet idaresindeki suistimal ve israfların mesulü rejimdir. Fakat rejim nihayet bir makinedir. Onu çeviren ve işleten de insan eli ve iradesidir. Demokrasi bir sosyal adâlet rejimi olarak kudretini isbat etmiştir. Amerika'yı bir tarafa bırakalım. Eski dünyanın garp memleketlerine bakalım. Bu memleketlerde insan eli ve iradesinin demokrasi makinesini nasıl işlettiğini, hürriyet içinde sosyal adâleti nasıl gerçekleştirdiğini görelim. Biz işletemiyorsak kabahat makinede değil bizdedir.
Sayfa 47 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
Reklam
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.