Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kafası Karışmış Okur ve Modern Roman

Orhan Pamuk'u Okumak

Yıldız Ecevit

Orhan Pamuk'u Okumak Gönderileri

Orhan Pamuk'u Okumak kitaplarını, Orhan Pamuk'u Okumak sözleri ve alıntılarını, Orhan Pamuk'u Okumak yazarlarını, Orhan Pamuk'u Okumak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Söz konusu okur burada,okumaya alıştığı ve keyif aldığı geleneksel-gercekçi romanın özelliklerini,okuduğu metinde bulamamanın sıkıntısını çeker;çağımız romanının özelliklerine alışkın olmadığı için de,"Yeni Hayat" metnindeki ipuçlarının ardına düşüp anlam katmanlarını bulgulamak yerine,okuduğu metni sürekli olarak alıştığı romanlarda örtük düzlemde kıyaslar;kendisine yol gösteren,toplumsal/ahlaksal iletilerde bulunan bir yazarın özlemini çeker;yaşadığı dünyanın metinde bir yansımasını arar;rahatça okuyabilecegi,sonra ne olduğunu merak ettiği gerilimli bir öykünün bulunmaması onu rahatsız eder;mantıklı bir öyküsü olmayan bir metinde ne yapacağını bilemez.
“Abiye bir giysinin altına postal giyilip pistte tek başına dans edilerek istenilen figürün yapıldığı,barok müziği için kurulmuş orkestranın Beatles çaldığı bir çağın edebiyatıdır bu.”
Reklam
Pamuk'un metinleri bir yönleriyle gerçekçi düzlemde soluk alırlar; sık dokunmuş bir toplumsal/siyasal/ekonomik ilişkiler ağıyla kaplıdırlar. Bu bağlamda düşünüldüğünde Orhan Pamuk, Türk romanındaki toplumcu/gerçekçi eğilime pek de karşıt bir görünüm sergile­mez. Türk romanındaki toplumcu eğilimin farklı bir temsilci­sidir o.
Sayfa 241Kitabı okudu
Türk roman okuru, yazarında hala bir sosyolog, bir psi­kolog, bir yol gösterici, giderek bir militan aramayı sürdür­mektedir.
Toplumcu bir ortamın edebiyat okurudur Türk romanının okuru. Bu nedenle de, romanı salt bir sanat ürünü olarak benimseyip, onu zevk için okumakta zorlanmak­tadır.
272 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Yıldız Ecevit
Yıldız Ecevit
. Orhan Pamuk'u Okumak" kitabı, birbirini bütünleyen birkaç amaçtan yola çıkarak oluşturuldu..diyen yazarın temiz duru bir dili var, akıcı ve anlaşılır, okunması gereken bir kitap azicane düşüncem "Benim amaçlarımdan biri, okura yeni edebiyatı tanıtmaktı, sevdirmekti, modern sanatın aşılmaz gibi görünen engebelerini
Orhan Pamuk'u Okumak
Orhan Pamuk'u OkumakYıldız Ecevit · İletişim Yayınları · 200830 okunma
Reklam
medyatik bir toplumsal yaşamın edebiyatı,medyatik değer ölçütlerine sahip olur.tuzağa düşmeyelim
toplumcu bir ortamın edebiyat okurudur Türk romanın okuru.bu nedenle de,romanı salt bir sanat ürünü olarak benimseyip,onu zevk için okumakta zorlanmaktadır.
Aslında en iyi aşk, değil tanımak, hiç görmediğin kişiye duyulan aşktır. Körler iyi aşık olurlar mesela.
Bir kitap okudum , seni buldum . Ölmek buysa , ben yeniden doğdum .
Reklam
Bu okurun romandan aldığı doyum; metinde yer alan söz sa­natlarının oluşturduğu şık betimlemelerden alınan keyifle, ya da yazarın dünya görüşünün tutarlılığına duyulan beğeniyle kısıtlı değildir. O bu doyuma, metnin kıvrımları arasında ya­kaladığı koordinatları birleştirerek, anlamı yeniden üreterek ve bu üretime kendi birikimini de katarak ulaşır. Yazara duyduğu beğeni ise, onun düşünce ve dünya görüşüne yönelik olmak­tan çok; onun, metnin organik dokusunu oluştururken göster­diği kurgu/yapı ustalığıyla ilgilidir.
Sayfa 170
20. yüzyıl edebiyatının yeni okur tipi evin yapımına doğru­dan katılır, henüz tamamlanmamış olan yapının içinde kendi­ne yaşayabileceği bir ortam yaratmaya çalışır. O, yazarın eğitti­ği, yol gösterdiği biri değildir artık; yazarla birlikte üretir, et­kindir; elinde kitap, rahatça koltuğunda oturmasına izin yok­tur onun; her satırda, her sözcükte uyanık olmak zorundadır; bu yeni tip yapılarda barınabilmesi için, yazarın bıraktığı an­lam boşluklarını doldurması, tuğlaların arasını kapatması ge­rekmektedir. Yeni okur tipi, tüketici değil bir üreticidir.
Sayfa 62
Çok sayıda an­lam katmanıyla dokunmuş açık metinler üreten ve bu metin­lerde "herkesin hendi yolculuğunu kendi yaşamasını isteyen, " okurları için toplumsal ve ahlaksal çözümler üretmeyen, ro­manın yazmaktan çok kurmak edimiyle oluşturulduğunu dü­şünen, sanatın özünde yatan eylemin biçimlendirmek olduğu­nu bilen bir yazardır Orhan Pamuk; "yapmam gereken şey anlam belirsizlikleri sergilemek. Yoksa, roman değil bir inceleme kitabı yazardım," diyen Umberto Eco gibi düşünen biri.
Sayfa 60
Türk roman okuru, yazarında hala bir sosyolog, bir psi­kolog, bir yol gösterici, giderek bir militan aramayı sürdür­mektedir. Okurun bu yöndeki beklentilerini doyurmayan ve metinlerinde uçta biçim denemeleri yapan yazarlar ise, -Oğuz Atay örneğinde görüldüğü gibi- uzun süre yalnız bırakılmış­lardır. Biçimcilik, neredeyse suç içeren bir estetik davranıştır Türk edebiyatında.
Sayfa 31
Romanın belki de en güzel anlatı kesiti olan "Boğazın Suları Çekildiği Zaman" başlıklı bölüm, bir çevre felaketini dile getirir. Ressam Hieronymus Bosch'un apokaliptik (mahşersi) görüntülerini anımsatan bu fantastik metin belki de gerçeğin bir öngörüsüdür. "Yazarlar hayatın, dünyanın gerçek tablosunu sunmazlar bize," der Pamuk, "ama o yorum bir süre sonra, sözünü ettiğimiz hayatın ta kendisi olur çıkar."
Sayfa 56
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.