Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik

Umberto Eco

Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik Gönderileri

Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik kitaplarını, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik sözleri ve alıntılarını, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik yazarlarını, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''Ortaçağ şunu asla unutmamıştır, anlamı yalnızca doğrudan işlevi ve görüngüsel biçimiyle sınırlı olsa ve büyük ölçüde öteki dünyaya uzanmasa her şey saçma olurdu.'' ''Güzellik öğelerde değil, kısımların uyumlu oranındadır.''
288 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Zor kitap, konuyla ilgilisi ve alt yapısı olan okursa, daha iyi istifade edecektir. Ortaçağ'ın güzellik algısı, estetik anlayışı, sanat kuramı var mıydı, neydi, niye böyleydi; bu konu, bol örnekle detaya inilerek inceleniyor. Çağın ruhu, her toplumun din, siyaset ve ekonomi atmosferinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İşte bu kitap Ortaçağın estetik ve sanat seviyesinin kendi çağının ruhu ekseninde nasıl şekillendiğini göstermeye çalışmış. Okurken ister istemez bugün yaşadığımız zaman ve zeminin hâlini bir kıyaslıyorsunuz. Üst düzey bir entelkektüel olan Eco, okurundan da üst düzey bir okuma ve kavrayış beklemiş. Kitap, ehli nezdinde eminim çok değerli, bense okurken anlamakta zorlandığımı itiraf ediyorum.
Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik
Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve GüzellikUmberto Eco · Can Yayınları · 2016209 okunma
Reklam
"Ortaçağlılar doğal şeylerin düzenini değiştirmenin bir tek yolunu biliyordu: mucize."
Sayfa 215Kitabı okudu
"Evrensel sempati, makrokozmos ile mikrokozmosarasında denklikler, uyumlar, oranlılık ilişkileri olduğu anlamına gelir."
Sayfa 212Kitabı okudu
"Ruh aracılık işlevini sevgi aracılığıyla gerçekleştirir. Tanrı dünyayı sever ve onu yaratır, insan Tanrı'yı sever. İnsan, iki yönde kendisini Tanrıya bağlayan sevgi bağı aracılığıyla varlığın canlı birliğidir."
Sayfa 207Kitabı okudu
"Hümanizma ruhu ile birlikte insan- Tanrı-dünya ilişkisinin yeni bir gözle kavranmasının yolunun açıldığı söylenebilir. Ortaçağ Tanrı merkezli bir dönem iken, hümanizma hiç kuşkusuz insan merkezli özelliklere sahiptir. Bu, insanın Tanrı'nın yerini aldığı anlamına gelmez, insanın aktif merkez olarak, dinsel dramın baş oyuncusu olarak, Tanrı ile dünya arasındaki aracı olarak görüldüğü anlamına gelir."
Sayfa 199Kitabı okudu
Reklam
"Ortaçağ'dan Rönesans'a geçişi kesin bir kopma ve bütüncül bir paradigma değişimi olarak düşünmemek gerekir. Ortaçağ'ı bir körü körüne inanma dönemi, Rönesans'ı ise modern insanın ve laik ruhun eleştirel rasyonelliğinin kesinlikle kazandığı bir dönem olarak görmek safça bir klişe olur. Aksine, Rönesans Orta Çağ rasyonalizminin yerine çok daha ateşli inanç biçimlerini geçirir."
Sayfa 199Kitabı okudu
"Ortaçağ şiddetin, şehvet düşkünlüğünün ve imansızlığın kamusal olarak sergilendiği; aynı zamanda insanların Tanrıya, onun ödül ve cezalarına kesinlikle inanarak bir dindarlık ritüeline göre yaşadığı, son derece kolayca ve saflıkla ihlal edilen ahlaksal idealleri izlediği bir uygarlıktır. Estetik bu ilkeye uyum sağlar. Bize her zaman neyin ideal güzellik olduğunu veya hangi idealin izlenmesi gerektiğini söyler. Kalanı, kuramın ilgilenmediği rastlantısal ve geçici sapmadır."
Sayfa 193Kitabı okudu
"Çelişki empirik olarak hoş görülebilir, ama kuram onu çözmek zorundadır."
Sayfa 193Kitabı okudu
"Sonuçta, yaratılışın senfonisi içinde yer aldığında canavarlar da, tıpkı seslerin güzelliğini artıran duraklamalar ve sessizlikler gibi, güzeldir. Aslında tikeli tikel özelliğiyle görmezlikten gelmek yeterlidir."
Sayfa 193Kitabı okudu
215 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.