Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yüz Yıl Süren Cendere

Osmanlı Devleti Dış Borçları

Biltekin Özdemir

Osmanlı Devleti Dış Borçları Gönderileri

Osmanlı Devleti Dış Borçları kitaplarını, Osmanlı Devleti Dış Borçları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti Dış Borçları yazarlarını, Osmanlı Devleti Dış Borçları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düyunu Umumiye
Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk yurtdışı borçlanma Padişah Abdülmecid tarafından 1854 yılında Kırım savaşını finanse etmek için alınmıştır. Tutarı 3,3 Osmanlı altın lirasıydı. Bu borçlanmanın ardından peş peşe borçlanan Osmanlı İmparatorluğu borçlarını ödeyemeyecek duruma gelince borç veren batılı ülkeler bu borçları tahsil etmek için, 1881 yılında, kendi temsilcilerinin yönetiminde, Düyunu Umumiye idaresini kurdurmuşlardır. Böylece Osmanlı İmparatorluğu mali yönetimini başkalarına teslim etmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun dağılmasından sonra bu borçlar Lozan Antlaşmasıyla imparatorluğu oluşturan ülkelere ilgisine göre paylaştırılmıştır.
Sayfa 18
DÜYUN-U UMUMİ YÖNETİMİNE TAHSİS EDİLEN GELİRLER
Düyun-u Umumiye İdaresi'nin yönetim ve sorumluluğuna; 1)RÜSUM-U SİTTE İdaresi'ne bırakılan; *Pul resmi (Damga Vergisi), *Alkollü içkiler (rakı, şarap ve bira gibi ispirtolu içkiler) vergisi (gümrük resimleri hariç) *Tütün tekeli geliri (bu kaleme Reji İdaresi'ne kiralanan tütün gelirleri girer; tömbeki tütününün gümrük resmi ve öşürü hariç), *İstanbul, Bursa, Edirne ve Samsun ipek kozası aşar gelirleri, *İstanbul ve çevresi balık avı (saydı mahi) vergisi, *Tuz tekeli resim gelirlerinin oluşturduğu, 6 kalem gelir türüne ek olarak, 2)Ayrıca: *Halen %8 olarak dondurulmuş bulunan gümrük resminin ileride yükseltilmesi halinde elde edilecek gümrük geliri fazlası ile , *Temettü vergisinin (gelir veya kazanç vergisinin) yükseltilmesinden sağlanacak gelir fazlasından, *Doğu Rumeli eyaleti gelirlerden, *Kıbrıs Adası yıllık gelirlerinin fazlası, *Bulgaristan emaretinin yıllık gelirlerinden, Yapılacak düzenlemeler sonucu Devlet gelirlerinde sağlanacak ek artışlardan, oluşan gelirler de bırakılmıştır.
Reklam
Ziraat Bankası'nın ilk kuruluşundaki görevleri şunlardı: *Satılması mümkün olmayan gayrimenkul rehini ve kuvvetli kefalet karşılığında çiftçiye kredi kullandırmak, *Faiz karşılığında tevdiat kabul etmek, *Ziraat'le ilişkin sarraflık ve aracılık işleri yapmak
Sayfa 150Kitabı okudu
1838 yılında İngiltere ile imzalanan Balta Limanı Ticaret Anlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nu Avrupa kapitalizminin pazarı haline getirmiş, onu önce sanayi kapitalizminin, ardından da finans kapitalin egemenliği altına sokarak, dünya sistemine eklemleştirmiştir.
OSMANLILARDA PARA BİRİMLERİ VE 1844 PARA REFORMU
1850-1914 döneminde Osmanlı altın lirasının diğer paralara göre paritesi şöyle idi: 1 İngiliz Sterlini = 1,1 Osmanlı Lirası 1 Fransız Frangı = 0,044 Osmanlı Lirası 1 ABD Doları = 0,229 Osmanlı Lirası
232 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Eser 1854/1914 yılları arasında ki Osmanlı Devleti'nin mali durumunun kısa bir özeti niteliğinde. Detaylı mali durum için kullanılan kaynakça da değerli eserler mevcut. Osmanlının ilk devirlerinden, Cihan Harbi sonrasına kadar özellikle borçlanma konusuna değiniyor. Emperyalist mekanizmanın Osmanlı'nın içine son dönemlerde değil en başından itibaren girdiğini ve sabırla bekleyip artık düşüş yıllarında devletin para piyasasını ele geçirdiğini göreceksiniz. Aslında bu yöntemi Osmanlı'da kullanıyordu. Buna örnek; Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi öncesinde adaya seçili kişileri gönderip ada içerisinde ticaret yaparak belli bir kesimi daha fetih gerçekleşmeden buna hazırlamasıdır. Osmanlı Devleti'nin yıkılışına onlarca cevap verilebilir fakat hızlanmasının en büyük sebebi kesinlikle ekonomisinin hızla kravatlı tefecilerin büyük iş adamları versiyonlarının eline teslim edilmesi olmuştur. 1908 yılından sonra İttihat ve Terakki'nin yapmaya çalıştığı ama savaş dönemleri dolayısıyla tam olarak gerçekleşmeyen ancak Cumhuriyet sonrası daha iyi adımların atıldığı Milli Ekonomi- Milli Burjuvazinin ne kadar önemli olduğunu eminim kitap sonu anlayacaksınız.
Osmanlı Devleti Dış Borçları
Osmanlı Devleti Dış BorçlarıBiltekin Özdemir · Remzi Kitabevi · 10186 okunma
Reklam
232 syf.
9/10 puan verdi
Osmanlı Dış Borçları
Kitap, içinde bolca anlaşma ve borçlanmanın detaylarını veriyor, çünkü temel amaç da zaten borçlanma yoluyla Osmanlı'nın nasıl emperyalist ülkelerin etkisine açıldığı, gümrüklerde bulunan kontrolün nasıl kaybedildiği, orduyu ve tarımı destekleyecek hazinenin boşaltıldığını anlatıyor. Tabi ki bu durumda, maliyesini düzeltmeyen, bütçe açığını artıran, sanayisini geliştirmek için çalışmayan Osmanlı hükümetlerinin kabahati büyük ve bu da rakamlarla anlatılıyor. Alınan borçların nasıl heba edildiği, alınan eski borçları ödeyebilmek için çok yüksek faizli yeni borçların alınması zorunda kalındığı. Osmanlıdan Türkiye'ye kalan borçların nasıl ve ne şartlarla ödendiği de kitabın içinde. Eğer dedikleri gibi Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıyı ret edecek olsa idi bu borçları zaten kabul etmezdi, ama Türkiye kurucu hükümeti bu borçları kendi borcu saymış ve ödemiştir. Kısaca, Kitap dış borçlar ile nasıl bir ülke köle edilir, ülke kaynakları boşaltılır,nasıl yönetimi ele geçirilir bunu anlatıyor. Zaten adı da bu, yüzyıl süren cendere. Şu an içinde bulunduğumuz yıllar da maalesef bu kitap tekrar ediyor.
Osmanlı Devleti Dış Borçları
Osmanlı Devleti Dış BorçlarıBiltekin Özdemir · Remzi Kitabevi · 10186 okunma