Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı

İlber Ortaylı

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı kitap alıntılarını, Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan mutluluğu nedir sonra? Hiçbir zaman bilinmez, ölçülmez bir şey.
Veba
Bununla birlikte Avrupalıların hareketli ve çalkantılı hayatı, en küçük bir veba söylentisiyle kesintiye uğruyordu. Pera’da ikamet eden yabancılar bu hastalıktan öylesine korkuyorlardı ki, şüpheli bir vaka duyulur duyulmaz evlerine kapanıyorlardı.
Reklam
Kentlerin, yapısı değişmeye başlamıştır. İstanbul’da Kasımpaşa, Eyüp, Üsküdar gibi yerlerde bir tür gecekondulaşma, iç göç, dolayısıyla işsiz ve serseri kalabalıkların artışı gözlemleniyor. Bunlar şehirdeki her karışıklık ve ayaklanmanın gönüllü üyesidir.
Saygılı gençliği şimdi gör sen!
Gene okullardaki eğitimi ve çocuklara dinî metinlerin ezberletilmesini beğenir ve Türklerin Kur’an’ı ezberletmesi gibi bizim kitabımızı da çocuklara ezberletmeliyiz teklifini getirir. Üstelik Türk okullarında çocukların, Almanya’daki gibi çok dövülmediğini, şefkatli davranıldığını,[54] onların da saygılı bir gençlik olarak davrandıklarını ve öyle yetiştirildiklerini söyler.
18. yüzyıl Aydınlanma’sı, Batı Avrupalıya dünyanın bütün diğer bölümlerine durgun medeniyetler ve bu insanlara da gelişmeyen toplum adamı olarak bakma bilincini getirmiştir.
Türk hamamlarına hayrandır ve Türklerin hamamda Avrupa’nın aksine edeble örtünüp, Avrupalıların bu barbarlardan(!) utanma ve edeb öğrenmeleri gerektiğini söyler
Reklam
Osmanlı yönetimi Yahudi göçüne sadece müsaade etmemiş, âdeta teşvik etmiştir.
“Bunlarda aile hayatı bizden pek farklı değildir. Çok karılı evliliğe pek az rastladım.”
Reklam
Türkiye yeniçağ dünyasına giriyordu. Ancak bu, iç dinamiklerle değil, dış dünyanın itmeleriyle oluyordu.
Schweigger, buna karşılık, Türklerin imarethanelerini, fakirlere ve yolculara aş dağıtılmasını uzun uzadıya hayranlıkla anlatır
Beyoğlu; İstanbullu Türk’ün yaşamında Avrupa’ya aralanan bir kapıydı.
Galata ve Beyoğlu Avrupa mıydı? Onu, Osmanlı insanı öyle görmüştü. Lamartine onu bir Fransız taşrası, Hammer ise sakinlerinin boş unvanları kadar uzun caddesiyle anlamsız bir semt olarak tavsif eder. Ama 18. yüzyıl Galata’sı herhâlde Osmanlı İmparatorluğu tarihinin çok değiştirdiği bir yapıya sahibdi.
211 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.