Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı

İlber Ortaylı

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı kitap alıntılarını, Osmanlı Düşünce Dünyası ve Tarih Yazımı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı yönetimi Yahudi göçüne sadece müsaade etmemiş, âdeta teşvik etmiştir.
Reklam
Bugün için Türkiye’yi anlatan ve matbaanın icadıyla ortaya çıkan seyahatnamelerden ilki Schiltberger’inkidir. Hans Schiltberger 1396 Niğbolu Savaşı’nda Türklere esir düşmüştür. Esareti uzun sürmüş ve seyahatnamenin ilk baskısı 1476’da Augsburg’da çıkmıştır. Eserinde Tatar lehçesinde bir pater noster duası bile yer alır.
Sorma ben de çok sevdim -_-
Latince çok uzun zamanlar insanlar arasında en kolay öğrenilen, benimsenen bir üslûb ve yazı dili olarak kaldı ki, devlet hayatından kalkışı 1848’dir.
Beyoğlu; İstanbullu Türk’ün yaşamında Avrupa’ya aralanan bir kapıydı.
Reklam
İronik
Avrupa’yı devamlı metheden Mustafa Sami Efendi’nin, Avrupa dillerinden hiçbirini öğrenemediği söylenir. Tanzimat arifesinde Osmanlı bürokratının pragmatik ve gözlemci Batıcılığını ifade eden bu portre, bizdeki bir “Batıcı” tipinin ilk örneklerinden sayılabilir
Oryantalizmin sorunu, Oryantallerin, yani Doğuluların, kendi dünyaları içine kapanmalarıyla çözülecek gibi görünmüyor. Çözüm için Oryantallerin, Oksidentalist olmaları, yani Doğuluların Batı-bilimci olmaları gerekiyor
İkiyüzlü dinsiz sensin dunkof!.
Schweigger Türk evlerinin, basit malzemeden ve kötü olarak inşa edildiğini söyler. Hattâ, “paşaların evleri bile bizdeki dilenci kulübeleri gibi görünür,” der. Çünkü kaybedecek bir şeyi olmadan harbde canını verecektir. Buna karşılık cami, medrese, fakirlere aş dağıtılan imaretlerin muhteşem mimarisini övmekle birlikte; “bütün ikiyüzlü dinsizler gibi Tanrı’yı böyle aldatacaklarını sanıyorlar,” der.
Kısacası tüm toplumsal sınıflar için aynı hukukî mevzuatın uygulanması, hiç kimseye dinsel ayrıcalık ve üstünlük tanımayan bir toplum düzeni diye tanımlanan laikliğin, merkeziyetçi, modern toplum yapısıyla özdeş olduğu, ancak o sayede gerçekleşebileceği açıktır.
211 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.