Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler

M. Rıza Narinli

Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler kitap alıntılarını, Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
IV. Mehmet'in eşi Rabia Gülnuş Valide Sultan, İstanbul'da bir gezintiye çıkar. Bir ara Unkapanı Köprüsü'nün karşı ucundaki Azapkapı'ya da uğrar. Orada sevimli ve bir o kadarda tatlı bir kızcağızın oturmuş, gözyaşı döktüğünü görür. Yaklaşır, bakar ki çocuğun önünde kırılmış bir testi var. Şefkatle seslenir: "Yavrucuğum niçin ağlıyorsun, boşuna
Sayfa 97 - Ezr
Padişahlar ve Anneleri
Padişahların validelerine karşı son derece hürmetkar davranmaları onların saraydaki hüküm ve nüfuzlarını daha da arttırmıştır.Bunda muhakkak ki İslamiyetin ana hakkı konusundaki müessir prensiplerinin büyük rolü olmuştur. Cennet anaların ayakları altındadır , Allah Teâla'nın rızası ana ve babanın rızasındadır vb.Hadisi şerifler ana - babaya gösterilecek hizmet ve hürmeti açık bir biçimde ifade etmektedir. •Kanuni Sultan Süleyman annesi Hafsa Sultanı çok sever bir dediğini iki etmezdi .Hayırları ve iyi kalpliliğiyle ün kazanan Hafsa Sultan Manisada cami imaret medrese mektep ve hangâhı vardır. • III. Murad validesi Nurbanu Sultanın ölümünde matem elbisesiyle cenazeyi takip ile Fatih Camii ne kadar gelmiş orada namazını kıldıktan sonra sarayına dönerek ruhu için sadakalar dağıttırmıştır. • III.Mehmet Han da babası gibi validesine çok riayet gösterirdi. IV.Mehmed' in annesi Hatice Turhan Sultana III.Selim Hanın da Mihrişah Sultana karşı hürmet ve tazimleri pek fazla idi.
Reklam
Şehzade Mustafa'nın Boğdurulması
"Katledildiği gün, babasıyla görüşeceğini sanarak çadırına gitmiştir malum. İşte o gün bembeyaz giyindiği söylenir; kendisine yapılan iftiralardan haberdardır ve masumiyetine işaret etmek ister. Cebinden de ölümünden sonra babasının onu öldüreceğini ve babasının çadırına gitmemesi gerektiğini belirten bir mektup çıkar." Bu olaya tanık olan Şehzade Cihangir de olayın duygusal etkisini üzerinden atamadı ve hastalandı; babası ile birlikte sefere devam eden genç Şehzade, Halep'te hayatını kaybetti. Tahta aday olarak Haseki Hürrem Sultan'ın iki oğlu Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim kaldı.
Sadrazam İbrahim Paşa'nın İdamı
Sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa, Hürrem Sultan'ın şehzadelerinden birisi yerine Şehzade Mustafa'yı hükümdarlığa aday gösterenlerin arasındaydı. İbrahim Paşa'nın Irakeyn Seferi'nden dönüşte saraya davet edilip 6 Mart 1536 gecesi dairesinde uyurken boğdurulması, Hürrem Sultan için önemli bir engelin ortadan kaldırılmasını sağladı. Çocukluğundan beri Kanuni'nin yakın arkadaşı ve danışmanı olan İbrahim Paşa'nın gözden düşürülüp boğdurulmasında Hürrem Sultan'ın büyük rolü olduğu rivayet edilir. Ancak İbrahim Paşa'nın devlet yönetimde kendini üstün görmesi ve yükseldikçe yaptıkları hataların da kendi sonunu hazırlamasına sebep olduğu iddia olunur. Bu olaydan sonra Hürrem Sultan'ın Kanuni'ye hükmetmeye ve devlet işlerini idare etmeye başladığı kanısı yaygındır.
Valide Dairesi
Haremde valide sultan dairesi padişaha ait mekanlardan sonra en büyük ve en önemli mekandır. Daireyi valide taşlığından bir bekleme odası ile girilirdi.Girişte nöbetçi cariyeler beklerdi.Daire yüksek kubbeli bir sofa daha küçük bir yatak ve ibadet odası ile iç içe üç bölüm halindedir. Sofanın duvarları alt kısımları çinili , üst bölümleri ise 19.yy hayali panoramik manzara resimleriyle dekorlanmıştır.Sedef kakmalı gömme dolapları ve kapı kanatları eskidir.Bir ocak ve çeşmeyle de sahip olan odaya kadife sedirler ve sofra takımı da kurulmuştur.Valide sultanlar yemeklerini burada yerlerdi .
Reklam
Şehzade Mustafa'nın Boğdurulması
Kanuni'den sonra veliaht Şehzade Mustafa'nın tahta çıkacağından korkan Hürrem Sultan, Şehzade Mustafa'yı babasının gözünden düşürmek için kızı ve damadı Rüstem Paşa yardımı ile komplo kurmuştur. Hürrem Sultanın emriyle hareket eden Rüstem Paşa, Şehzade Mustafa'nın mührünü yaptırarak İran Şahı Tahmasb`a mektup yazmış, İran Şahının cevabını da Kanuni Sultan Süleyman'a sunmuştu. Bu ve benzeri bir dizi entrika ile Kanuni Sultan Süleyman, oğlu veliaht Şehzade Mustafa'nın kendisine isyan edeceğine ve tahtı elinden alacağına ikna edilmiştir.
Hürrem Sultan'ın Saraydaki Yaşamı
Hürrem Sultan saraya getirildiğinde Kanuni'nin Manisa valisi iken birlikte olduğu Mahidevran Sultan'dan "Mustafa" isimli bir oğlu vardı. Sarayın en nüfuzlu kadını padişahın annesi Ayşe Hafsa Sultan, ikinci derece nüfuzlu kadın Mahidevran Sultan idi. Hürrem, saraya girdikten sonra Kanuni ile ilişkisinden 1520/21'de "Şehzade Mehmet" dünyaya geldi ve böylece Hürrem Sultan saraydaki en nüfuzlu üçüncü kadın durumuna geldi. İki haseki arasındaki rekabet bir gün kavgaya dönüşmüştür. Hürrem Sultan bu kavgayı çeşitli entrikalarla lehine çevirmiştir. Pek çok yazara göre bu olaydan sonra gözden düşen Mahidevran Sultan, 1533'te Manisa valiliğine atanan oğlu veliaht Şehzade Mustafa'nın yanına gönderildi ve Hür- rem Sultan, onun yerini aldı.
İlk Dönemde Evlilikler
Devşirme usulüyle kız almanın bir faydası ise küçük yaşta saraya getirilen bu kızların tam bir saray kültürü ve terbiyesi içerisinde yetiştirilmiş ve padişaha layık bir eş haline getirilmiş bulunmasıdır. Ayrıca bunların en seçilmişleri padişah hanımlığına namzet olurken diğerleri de enderun mektebinde yetişen diğer devlet görevlileri ile evlendirilmek üzere hazırlanıyordu. Enderun nasıl saray içerisinde padişaha kişisel hizmet yoluyla erkekleri saray dışında hanedana hizmete hazırlanıyorsa, harem de padişah ve annesine hizmet yoluyla dış dünyadaki rollrrini almaya hazırlanıyordu. Böylece idareciler eş yoluyla devlete daha da sadık bir hale getirilmiş olurdu.
Osmanlı Valide Sultanları: Ayşe Hafsa Hatun
1478 veya 1479 yılında doğduğu tahmin edilen (A'işa Hâfize) Hafsa Sultan'ın Tatar Türk'ü olduğu bilinir. 1493'de Şehzade Selim'in Hasekisi oldu. 16 yıl Trabzon Sarayında yaşadılar. 6 Kasım 1494 tarihinde Yavuz Sultan Selim Han'a şehzadesi Süleyman'ı dünyaya getirdi. 5 Temmuz 1509'da Süleyman'ın (Kanunî), Kefe'ye Sancak beyi olmasıyla onunla birlikte Kırım'a, üç yıl sonra Şehzade Selim'in cülusu üzerine de yine oğluna refakat ederek Saruhan sancağına (Manisa'ya) gitti.
163 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.