Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler

M. Rıza Narinli

Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler kitap alıntılarını, Osmanlı Hanım Sultanları ve Yaptıkları Hizmetler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mahmudiye Merkez Rüştiye Mektebi: (Pertevniyal Lisesi)
Öncelikle eşi II. Mahmut adına Aksaray'da yaptırdığı Mahmudiye Merkez Rüştiye Mektebi iki katlı sekiz derslikli adeta bir konak şeklinde olup, alt katı mekteb-i sibyan(ilkokul) üst katı rüştiye (ortaokul) olarak inşa (Bazı kısımları kâgir, (tuğla) bazı kısımları ahşap) edilmişti. Okulun inşaatına 1870 yılında başlanılmış, iki senede 3530 altın masraf edilerek 6 Nisan 1872 tarihinde eğitim-öğretime açılmıştır. Pertevniyal Valide Sultan açtığı okulun masraflarını karşılanması için bir vakıf kurdu. Öğretmenlerin maaşları Pertevniyal Vakfı'ndan karşılanıyordu. Hatta vakfiyede hangi öğretmenin ne kadar aylık alacağı belirlenmişti.
Sayfa 138Kitabı okudu
Hadice Turhan Sultan
Turhan Sultan 4 Ağustos 1683'te, Osmanlı birliklerinin talihsiz Viyana Kuşatması için Haziran'da yola çıkmalarından kısa bir süre sonra, 50'lerinin sonlarındayken öldü. Osmanlı Devleti'ne otuz yıl boyunca sağladığı rehberlik ve liderlik sona erince imparatorluğun mali ve askeri durumu bir başka kargaşa ve kararsızlık çağına girdi ve 1687'de sadrazam ve diğerleri kaosa sert bir çözüm önerdiler: Sultan IV. Mehmed'in Osmanlı tahtından indirilmesi.
Reklam
Harem-i Hümayûn'un En İtibarlı Hanımı: Valide Sultan
Valide sultanın arabası has fırın kapısı önüne gelince padişah vakarlı bir şekilde yürüyerek gelir validesini ikiveya üç temenna ile selamlar ve annesinin sağ tarafdaki pencereden uzanan elini öperdi. Bu sırada çavuşlar hep birlikte alkış tutarlardı.
Devşirme Sistemi İle Padişah Evlilikleri
İktidardan düşen veya vefat eden padişahın kadınları harem dairesinden alınarak Eski Saray'a gönderilirlerdi. Bu kadınların eğer padişah olacak çocukları yoksa ölünceye kadar burada yaşarlar, oğlu padişah olanlar Valide Sultan sıfatıyla tekrar hareme dönerdi. Eski Saraydaki kadınlar genellikle kendilerini ibadete verirler, hayır ve hasenat işleriyle meşgul olurlardı.
Valide Sultan'ın 1880 yılında söyleyip yazdırdığı Sergüzeştname
"Sultan Murat'ın kemali küftü kereminden olarak fermanı şahaneleriyle beni Yeni Saraya sürdükleri vakit mürüvvetlerinden üzerimde olan ve yanımda bulunan eşya bu kadar olduğu halde üç ay orada mahpus kaldım ve bu eşya ile idare eyledim. Ferace ve yaşmağım olanda bu beyaz şaldır. Üç padişah sayesinde nail olduğum maldan bu kadar eşya ile üç cariye layık görüp mürüvvet buyurdular. Kimsenin hakkında hayırdan başka sui niyet etmedim. Sayelerinde bu hareketlere müstahak oldum. Allah aşkına, bunları açıp görenler beni rahmet ile yâd eylesinler ve benden ibret alıp hakkımda olan mürüvvet ve merhametlerine şaşıp mütehayyır (hayret etmek) olsunlar. Benim sergüzeştim pek uzun. Tarih olacak şey ise de oralardan sarfı nazar olundu. İşte o vukuatı hüznengizi (hüzün veren) herkes işitmiştir. Tekrarına hacet görmem. Kanımı deryalara aktılar. Bu mürüvvetleri de bana etiler. Elhükmülillah (hüküm Allah'ındır). Biçare Pertevniyal
Sayfa 146Kitabı okudu
Valide Sultan'ın 1880 yılında söyleyip yazdırdığı Sergüzeştname
Rahmetli İbnülemin Mahmut Kemal İnal'ın İstanbul Üniversitesi'ne bağışladığı kıymetli eserler arasında 3310 No.'ya kayıtlı bir defter vardır. Bu defterin muhteviyati arasında Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan'ın 1880 yılında söyleyip yazdırdığı Sergüzeştname de bulunmaktadır. Sergüzeştnâme Valide Sultan'ın hayatta iken sakladığı bir sandık içinde bulunmuştur. Sergüzeştnâme'de bilhassa oğlunun hâl edilmesinden sonra başından geçen acı olaylar kaleme alınmıştır. Bu Sergüzeştnâme, Valide Sultan'ın vaka esnasında saraydan çıkarmaya muvaffak olup, hayatta iken bir sandık içine koyduğu eşyalar arasında ortaya çıkmıştır.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
158 öğeden 161 ile 158 arasındakiler gösteriliyor.