Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Hava Gücü: Birinci Dünya Savaşı'nda Hava Gücü Komutanı'nın Raporu

Osmanlı Hava Gücü

Erich Serno
Osmanlı Hava Gücü Komutanı'nın Kaleminden 1830’lardan itibaren başlayan ve II. Abdülhamid döneminde belirgin hâle gelen Türk-Alman askerî yakınlığı, takip eden II. Meşrutiyet döneminde de devam etti ve 1914’te Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte silah arkadaşlığına dönüştü. O dönemde “Büyük Savaş” olarak adlandırılan Birinci Dünya Savaşı’nda, Alman subaylar ilk kez Osmanlı Genelkurmayı ve büyük birliklerde komutanlık makamlarına getirildiler. Binbaşı Erich Serno da bunlardan biriydi ve Osmanlı Hava Gücü’nün komutanlığına getirildi. Binbaşı Serno, Avrupa Doğu Cephesi’nde görev yaptığı çok kısa bir süre dışında, dünyadaki emsalleri ile aynı tarihlerde teşkil edilmiş olan, Osmanlı havacılığının geliştirilmesi ve cephelerdeki etkinliğinin arttırılması için önemli faaliyetlerde bulundu. Birinci Dünya Savaşı’nda ay-yıldızlı bröve ile uçmanın yanı sıra, Osmanlı hava gücünün komutanlığını da üstlendi. Osmanlı Hava Gücü kitabında yer alan Binbaşı Erich Serno’nun Alman Askerî Arşivinden (Bundesarchiv-Militärarchiv) alınan Türkiye görevini içeren şahsi dosyasında; Türkiye’de çekilmiş fotoğrafları, görev raporu, Almanya uçuş eğitimine ait fotoğrafları ve anıları bulunmaktadır. Serno’nun Türk askerî havacılığına dair önemli bilgiler içeren bu raporu Türkçede ilk defa yayınlanmaktadır. Havacılık konusunda uzman Emir Öngüner ve Emin Kurt’un Almanca aslından çevirip zengin dipnotlar eklediği ve Türkçe kaynaklarla karşılaştırarak açıklamalarda bulunduğu Osmanlı Hava Gücü, Türk askerî havacılığının kuruluş dönemi yanında Birinci Dünya Sava­şı’ndaki havacılık faaliyetleri için birinci derecede kaynak bir eser.
Yazar:
Erich Serno
Erich Serno
Çevirmen:
Emin Kurt
Emin Kurt
Çevirmen:
Emir Öngüner
Emir Öngüner
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 21 dk.Sayfa Sayısı: 224Basım Tarihi: 2022Yayınevi: Kronik Kitap
ISBN: 9786258431803Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
7/10 puan verdi
Normalde bir kitapta dipnotlar gerektiğinde okunacak kısımlardır. Fakat bu kitap için durum tam tersi, çok büyük bir emekle metinde geçen hemen her şey araştırılıp notlandırılmış. Okuyacaklara tavsiyem dipnotları atlamamalarıdır. Yazarların mevcut araştırmalar ile başlı başına daha düzgün akan bir eser oluşturmalarının gerekli olduğunu düşünüyorum.
Emir Öngüner
Emir Öngüner
Emin Kurt
Emin Kurt
Osmanlı Hava Gücü
Osmanlı Hava GücüErich Serno · Kronik Kitap · 202221 okunma
Reklam
224 syf.
8/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Osmanlı Hava Gücü
Erich Serno, I.Dünya Savaşı'nda Osmanlı devletinde görevlendirilmiş ve hava kuvvetlerinin geliştirilmesinde etkili olan en yetkili Alman subayı. Kitap Serno'nun raporundan oluşuyor. Kitabın başında Osmanlı Hava Gücü üzerinde ortaya koyulan çalışmalar, yanlış bilinenler üzerinde bir yazı kaleme alınmış. Ardından Serno'nun kısa bir hayat hikayesi verilmiş. Sonrasında ise Serno'nun raporu, hemen hemen her sayfasına birçok dipnot koyularak kitaplaştırılmış. Serno bazı yerlerde eksik bazı yerlerde ise yanlış bilgiler vermiş. Bunun için dipnotlar verilen bilgileri desteklemek, yanlış bilgileri düzeltmek ve parça içinde adı geçen kişiler hakkında açıklamalar yapılarak okuyucuya daha sağlam bilgiler verilmiş. Kitap Osmanlı'nın Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Hava Kuvvetleri'ni anlamak için önemli bir eser.
Osmanlı Hava Gücü
Osmanlı Hava GücüErich Serno · Kronik Kitap · 202221 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Tarih okudukça yeni birşeyler öğrenmek
Kitabı okurken ilk başlarda sıkılabilirsiniz. Kitabın merkezinde olan Erich Serno olayları, kişileri, yerleri ve bölükleri karıştırdığından sürekli dipnotlar ile düzeltmeler yapılmış. Kitap okurken dipnot okumaktan hiç hoşlanmayan biri olduğumdan okutken çok yorucu ve sıkıcı geldi. Okumaya devam ettikçe Serno'nun anlattıkları sallamasyon galiba diye düşünerek sadece dipnot okumaya başladım. Aslında kitap hazırlanırken dipnottaki bilgiler ile daha canlı ve okunaklı bir kitap olabilirmiş. Birinci Dünya Savaşı'nda Almanları sadece bir kaç komutanla, Yavuz ve Midilli kruvazörlerindeki fes giydik Osmanlı askeri olduk diyenler dışında "Almanlar bize ne yardım etmiş?" diye düşünüyorsanız bu kitapta teknisyeninden pilotuna birçok Alman'ın, müttefiklik gereğide olsa Osmanlı semalarında Türk pilotları ile beraber savaşan dövüşen hatta ölen Alman askerlerini okuyacaksınız. En ilginci zeplinin kullanıldığını hatta İstanbul semalarında halka cesaret vermek için uçurulduğunu okuyup resimleri gördüğümde ortaokul ve lisede okuduğum tarihin ne kadar boş olduğunu anladım. Çanakkale hariç anlatılmayan cepheler, Almanlar yenilince bizde yenilmiş sayıldık bahaneleri.... Gençliğimizin böyle sığ bir tarihle geçmiş olması ne kötü.
Osmanlı Hava Gücü
Osmanlı Hava GücüErich Serno · Kronik Kitap · 202221 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.