Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları

Uğur Demir

Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları Gönderileri

Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları kitaplarını, Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları yazarlarını, Osmanlı Hilafetinin İlk Asırları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fetih, Osmanlı müelliflerinin büyük bir kısmı tarafından Osmanlı hilafetinin en önemli meşrulaştırma kaynağı olarak görülmüştür.
Sayfa 71 - Yeditepe, 1. Baskı, dipnot nu. 163Kitabı okudu
..."halife" ünvanını kullanmış olsalar da, Osmanlılar bu iddia sahibi olanlar içerisinde en zayıf olanlarıydı. Fleischer'in ifadesiyle, "Dört büyük bölgesel imparatorluğun iktidardaki hanedanları arasında yalnız Osmanlılar hükümdarlık vekâletini ne soydan, ne de dinden alabiliyorlardı; Özbekler ve Timurlu-Babürler soya, Safeviler ise dine dayanıyorlardır"... Mısır seferinden sonra her ne kadar Kureyş'ten olmasalar da, İslâm âleminin fiili halifesi Osmanlı sultanıydı.
Sayfa 57 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Mercidabık ve özellikle de Ridaniye zaferinden sonra Haremeyn'in hamisi/hakimi olmaları; hac ibadetinin yerine getirilmesi için en yetkin otorite haline gelmeleri; hilafetin meşruiyet kaynaklarından olan mukaddes emanetlerin büyük bir kısmına sahip olmaları Osmanlıları, İslâm âleminin en güçlü otoritesi haline getirdi. Daha önce gazanın önderi olmaktan mülhem meşruiyetlerinin yerini, bütün Müslümanların hamisi ve halifesi olmak aldı.
Sayfa 56 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Osmanlı hilafetinin en önemli meşruiyet gerekçelerinden Haremeyn'in hadimi/hakimi olunması, mukaddes emanetlere sahip olunması gibi özellikler, aslında Memlük mirasının bir devamıdır. Kullanılan ünvanlar da bunun göstergesidir. Bu bakımdan Yavuz Sultan Selim'in Memlük hükümdarlığına son vermesiyle birlikte kullanılmaya başlanan "halife" ünvanı ile önceki dönemlerde kullanılan halife ünvanının farklı anlamlar taşıdığı ve Osmanlı hilafeti için I. Selim'in zaferlerinin önemli bir değişimi ifade ettiği ortadadır.
Sayfa 56 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Osmanlı sultanları daha Orhan Gazi devrinden itibaren halife ünvanlarını kullanmalarına rağmen, bu Memlük hükümdarlarının kullandığı "emirü'l-müminin" veya "halife" ünvanından tamamen farklıydı... "hadimü'l-Haremeyn" /"hakimü'l-Haremeyn" olmaları ve hacıları hizmet etmeleri sebebiyle bütün İslâm âlemi nazarında Memlük sultanlarının seçkin bir yeri vardı. Osmanlı hilafetinin meşruiyetini ise gazanın önderi olmak sağlıyordu.
Sayfa 51 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Osmanlılar için "emirü'l-müminin" ünvanı Memlük hükümdarları için kullanılmaktaydı ve Osmanlılar nazarında "hadimü'l-Haremeyn", "hakimü'l-haremeyn" olmaları ve hacılara hizmet etmeleri sebebiyle İslâm âleminin halifesi Memlük sultanlarıydı. Bu nedenle hem Memlük hem de Osmanlı inşa kitaplarında görülen "Adud emirü'l-müminin" ifadesiyle kastedilen Kahire'deki Abbasî halifesi değil Memlük sultanıydı ve halife ünvanı da Memlük hükümdarı için kullanılıyordu.
Sayfa 50 - Yeditepe, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
29 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.